2018 – året som fløy av gårde

Her sitter jeg i Cadaques og slapper av etter et ekstremt hektisk år. Jeg har vært på hele 42 reiser i 2018, og hvis du deler det tallet på antall uker i året, vil du kunne konkludere med at Oslo lufthavn har vært mitt andre hjem.
Jeg har ikke bare flydd. Jeg har også tatt tog og buss, men de fleste turene har vært med fly. I et miljøperspektiv er dette i overkant mye. Til mitt forsvar må jeg si at svært få av turene har vært private. De fleste har vært i forbindelse med jobb.
Hvor har jeg vært? Overalt fra Lofoten til Tokyo, Georgia til Sør-Korea. Jeg har opplevd så mange fantastiske, herlige destinasjoner.

2017 ble avsluttet med en del bekymringer. Som frilanser har du ingen sikker inntekt, du har ikke noe sikkerhetsnett. Jeg har vært innholdsleverandør til et contentbyrå siden jeg gikk fra fast jobb for tre år siden, og det har vært en behagelig inntektskilde. Det siste året har det vært færre oppdrag enn ventet fra det holdet, og nå har det faktisk stoppet opp fordi de mistet kunden jeg jobbet mest for. Slik er det å være frilanser. Men det gjør også sitt til at man stadig må jakte på flere oppdragsgivere. Nå har jeg få linet opp, så hvis du er på jakt etter en innholdsleverandør eller oppskriftsutvikler, må du gjerne sende meg en mail.
Men jeg er ikke bekymret. Det ordner seg alltid. Det gjorde det i 2018, og det gjør det helt sikkert i 2019 også.

Hva har vært det beste med 2018?
Selvsagt alle de flotte opplevelsene jeg har hatt på reise. Jeg har vært lite syk i år, noe som er kryss i taket for meg som er øre-nese-hals-problembarn. Og med tanke på hvor dårlig flyluften er, kan det se ut som jeg er blitt immun mot mye rusk. Måtte det vare.
Fordi jeg har vært lite hjemme har jeg heller ikke fått vært så mye sammen med venner og familie. Det har vært en strek i regningen. Sommerferien var for kort, og derfor unner vi oss selv en ekstra uke i 2019. Det tror jeg er lurt.
Å ha to ukers ferie nå rundt juletider har også vært en smart avgjørelse. Det gjør at jeg kan starte året utvilt og med ny energi og kreativt hode.

Meg på Noma i sommer.

Jeg startet året 2018 i Reykjavik og besøk hos slekta mi på Island. Deretter lanserte jeg boken min sammen med Oskar Sellin. Poke-boka vår kan du få kjøpt i bokhandleren, og den anbefales på det varmeste (helt ubeskjeden egenreklame her altså).
Min kjære tok meg med til Venezia under karnevalet i februar. For en drøm! Uken etter gikk turen til Lofoten og heildundrandes 40-års fest for en tidligere kollega. Snakk om kontrast!

Så sto andre høydepunkter i kø: Fantastiske Tokyo som jeg besøkte for første gang, København og Noma som åpnet igjen med nytt konsept og nytt lokale, matfestival i Dubai, Michelinkokkekonkurranse på Mauritius som jeg var så heldig å få være tilstede på som presse, vårtur til Barcelona for å hente inspirasjon, togtur gjennom hele Danmark (det kan anbefales!), Tabascos elleville 150-årsfest i London, Paris i 17.-maihelgen der jeg nesten mistet hørselen i flere måneder på grunn av bihulebetennelse (ja, jeg har da vært litt syk), World Class Nordic-finale i København, som er verdens største bartenderkonkurranse, vidunderlig vintur til La Rioja og besøk i Bilbao, Heartland – tidenes beste musikk- og matfestival på Fyn, østerssanking i Arendal, vintur til Biella – Piemontes ukjente vinområde, road trip til Sveriges riviera, Halland, vinlandet Georgia som ble en av årets aller fineste turer, sommerferie i Barcelona og vårt paradis Cadaques, København og Noma på sensommeren, Örebro i Sverige der jeg fant favorittpizzaen min, rundtur i Tyskland med tog der jeg avsluttet i vidunderlige Berlin, tur til byen Koskenkorva i Finland der jeg selvsagt drakk litt vodka og prøvde ekte badstue, kreative dager på Kreta med Apollo, tilbake til Venezia og vintråkking og Harvest Party i Proseccoland, charternyheten Albania var årets store oppdagelse for meg (foruten Georgia), super tur til  Sør-Korea der jeg besøkte Seoul og Busan, hummerfiske på Hönö og besøk hos et urbant vineri i Göteborg, World Class Global Finals i Berlin, Paris med Erik og hans mor, spennende road trip i Småland, helgetur til Bergen der jeg deltok i innspillingen av et nytt BBC-program som kommer på tv, Oste-VM i Bergen der jeg var dommer, lunsj laget av Maaemo-Esben og Niklas Ekstedt i StockholmTrøffeljakt i Piemonte, pizzapilgrimsferd til Napoli, førjulstur til København, tur til julebyen Viborg og Aarhus og til slutt: Barcelona og Cadaques i julen. Nyttår innledes hjemme i Oslo.

Puh! Det har vært hektisk, og jeg har knapt vært hjemme i Oslo. Men jeg skal ikke klage, jeg har opplevd så mange spennende ting.

Så hva bringer 2019?
Aner ikke! Jeg har et par turer linet opp, men ingen store prosjekter. Jeg tar med meg Erik til London som julegave. Og så drar vi til Hawaii og Portland på ferie. Jeg har vært begge steder før, men for mannen min er det første gang, så jeg gleder meg til å vise ham to av de flotteste stedene i USA.

En nyhet er at jeg går over til å bli en av VGs influencere etter to og et halvt år hos de flinke folkene i Adlink. Jeg skal fremdeles samarbeide med prosjekter hos Adlink der jeg har noen avtaler ut 2019, men fremover blir det VGs influencer-satsing som håndterer mine kommersielle avtaler på HellesKitchen.
Som alltid er jeg kresen på hvem jeg samarbeider med. Viktigst av alt er at jeg kan stå inne for det jeg anbefaler og reklamerer for. Det har jeg klart frem til nå, og det skal jeg heller ikke slutte med. Lettjente penger på produkter jeg ikke kan stå inne for skader meg, bloggen min og er ikke troverdig overfor mine lesere.

Jeg er, i år som i fjor, nominert til Vixen Influencer Awards 2018. Det er stas. Jeg har ikke villet mase så mye om stemmer tidligere fordi det har vært slik at man kan stemme og stemme til krampa tar en. Slikt hysteri gidder jeg ikke være med på. I år har de gjort om på dette, og man kan bare stemme en gang fra hver maskin.

Hvis du har lyst til å stemme meg frem, blir jeg veldig glad for det. Det kan du gjøre her.

Har jeg angret på at jeg sa opp fast jobb for tre år siden? Ikke et sekund. Det å være frilans er selvsagt utfordrende i den grad at man må jakte oppdrag, men man har en frihet som ikke kan erstattes av penger. Jeg kan jobbe døgnet rundt i en periode og spare opp penger, for så å reise bort en tid da det passer meg. Jeg kan ta en kaffepause i byen midt på dagen uten å stresse hjem til kontoret. Jeg kan jobbe utover kveldene som jeg vil. Å være gift med en som også er frilans, og det å være barnløs, er selvsagt viktig å ta med i betraktningen.

Jeg har et ønske for 2019, og det er å få tid til det jeg synes er noe av det jeg liker aller best; å lage mat. Jeg har en lang liste over retter jeg har lyst å lage inspirert av mine mange reiser. Her får jeg masse inspirasjon. Jeg smaker ting jeg aldri før har smakt, spør og graver om råvarer og teknikker, leser om det lokale kjøkken og lager mat derfra.

I Seoul

Jeg skrev en sak i julen om matbilder. Jeg er kritisk til hvordan man spyr ut perfekte bilder i sosiale medier og at dette kanskje går på bekostning av ekte mat. Kan vi få litt ekte mat på nett igjen, plis? Du kan lese saken her.

Har jeg spist noe god mat i 2018, da?
Masse! Det kommer ingen liste over de beste rettene. Jeg har spist altfor mye godt til å kunne rangere dem. Men jeg må nevne sjøkreps fra Rådhusbrygga i Oslo med rosmarinsmørsaus, tsukemen på Rokurinsha i Tokyo, perfekt kaffe og mandelcroissant på La Cabra i Aarhus, 90% av sjømatmenyen på Noma, parmesanbollene på Cookies Cream i Berlin, brød- og påleggserveringen på PM & Vänner i Växjö, Rubio a la Gallega-spekeskinken på Bodega 1900 i Barcelona nå i julen, Pizza Marinara på Da Michele i Napoli, Eriks medisterkaker (alltid på topp 10-listen!), potet-egg-chorizo-retten på Bar Canete i Barcelona, La Bomba på La Cova Fumada i Barcelona, tomattaco på Dos Palillos i Barcelona, min egen butter chicken, rakfisk! (ALLTID!), trøffelpasta i Piemonte, gyros på Oasis  i Chania på Kreta, Korean BBQ i Seoul, all mat i Georgia (for et kjøkken!), ribbetaco laget av meg selv… og mye, mye mer! Jeg elsker mat, og det er så mye godt å få både av hjemmelaget mat og på restaurant.

Blogg versus nettsted.
Noen bloggere har gått over til å kalle bloggen sin for et nettsted. Det kommer ikke jeg til å gjøre. Hvorfor gjør de dette? Dette gjør de for å fjerne seg fra det de kaller et belastet ord som blogger visstnok er. Jeg er ikke enig i at det er det. Det finnes gode og mindre gode bloggere og blogger, på samme måte som det finnes gode og dårlige nettsteder. Skifter du navn fra blogg til nettsted har du ikke blitt en bedre blogger eller journalist. Du hever deg bare over oss andre.
Jeg synes heller vi skal prøve å gjøre hverandre gode ved å vise at bloggere også kan formidle nyheter, gode oppskrifter, reisetips og godt forbrukerstoff. Det er uansett kvaliteten på det du leverer som avgjør om du er god eller ikke, og om folk finner deg troverdig. Jeg slutter ikke å være blogger, men fortsetter heller i samme spor. Bloggen går så det griner, og det er hyggelig å observere at folk fremdeles leser blogger. Trenden er, etter det jeg har blitt fortalt, at lesertallene på blogger generelt går ned, mens antall instagramfølgere går opp. I mitt tilfelle har jeg et stabilt antall følgere som leser bloggen min og bruker oppskriftene og reisetipsene jeg legger ut. Jeg vil mye heller at folk leser innholdet jeg lager enn å få masse likes på Instagram, så tusen takk for at du tar deg bryet med å lese sakene mine. 

Mine 15 mest leste innlegg i 2018 er følgende (klikk på lenken for å lese og få oppskrift):

 1. Slik lager du perfekt langtidsstekt ribbe
 2.  Perfekt andebryst i appelsinsaus
 3. 7 versjoner av Aperol Spritz
 4. Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe
 5. 5 enkle drikker med rom
 6. Slik lager du ekte meksikansk taco
 7. Slik lager du et ekte tapasbord
 8. Fingermat til bobler
 9. Pommes frites med chilimajones
 10. Hvilken tonic skal man velge?
 11. Da jeg fant verdens beste pizza… i Örebro
 12. 7 enkle cocktails som alle kan lage
 13. Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler
 14. Sinnssyk god gulrotkake uten hvitt sukker, mel eller melkeprodukter
 15. Langstekt and i appelsinsaus med potetrosetter

Sist, men ikke minst, vil jeg takke dere alle for at dere følger og leser innholdet mitt på HellesKitchen. Jeg er glad for tilbakemeldinger, så nøl aldri med å sende en kommentar eller et spørsmål, så skal jeg gjøre mitt beste for å svare så godt jeg kan. Jeg er også aktiv på Instagram (@helleskitchen), så følg gjerne med der også. Der vil du finne annet stoff enn du gjør på bloggen.

Ha et riktig godt nytt år, alle sammen! Jeg hadde ikke klart dette uten dere.

Happy Days i Cadaques.
Kategorier Ukategorisert
Forrige

Gwangjang Market – Seouls fabelaktige matmarked

Kaffe og kaker i Napoli

Neste

Legg igjen en kommentar