Ekte kosemat – på spansk

Det er en rett som jeg alltid elsker å bestille når jeg er i Spania, og det er egg, poteter og chorizo. Enkelt, mettende og utrolig godt. Det er en rett i seg selv, men også en deilig rett på et tapasbord.
Sist jeg fikk det var for et par uker siden da jeg var på inspirasjonstur i Barcelona og på ærverdige Bar Cañete. Der brukte de friterte poteter. Jeg liker å bruke kokte, pannestekte poteter til denne retten. Det er en ypperlig måte å bruke poteter fra gårsdagens middag.

Potetretten slik de serverer den på Bar Canete.

Les mer: Slik lager du et ekte tapasbord

Chorizo har vi god tilgang på i butikker i Norge. Det finnes dog utrolig mange dårlige produkter, så vær nøye når du velger pølse. Den skal være fersk, altså myk når du klemmer på den. Ferdige skiver av chorizo med plastikkonsistens duger ikke. De duger faktisk til ingen ting, etter min mening.

Slik lager du min versjon av den deilige spanske potetretten (2 personer):

Fersk chorizo

6 nypoteter, delt i seks biter

flaksalt og pepper

2 egg

2 ss god olivenolje

1/2 ts røkt paprika

evt. noen dråper Tabasco

Start med potetene. Skrell og del dem. Kok i saltet vann til de er møre. Hell av vannet og la potetene ligge i et dørslag i fem minutter for å få ut dampen.

De ferske chorizopølsene deles i tykke skiver og så i to eller fire biter. Du bestemmer hvor mye du vil ha.

Varm en panne. Legg chorizo og potetbiter i pannen. Tilsett olje. La dette kose seg på medium varme. Rør forsiktig av og til. De deilige oljene fra pølsene skal trekkes sakte ut med skånsom varme og blande seg med potetene, men varmen skal ikke være så lav at potetene ikke steker. Skjønner?

Krydre med salt, pepper og røkt paprika. Når potetene har fin farge og litt stekeskorpe skuffer du poterer og pølse til siden og knekker to egg i pannen. La disse steke til du har fast hinne på eggehviten. Slå av platen. Nå hakker du det opp og blander med potet og pølse. Resten av eggene vil steke ferdig når de bandes med de varme potetene. Server med en gang. Retten ser ut som et lite takras, men det skal den og den maker så godt. Vil du at retten skal se penere ut steker du egg separat og legger på toppen av potetene og pølsene.

Retten ble en del av et lite tapasbord. Legg noen deilige skiver skinke, gode oliven, godt brød og litt ost på en fjøl og server.

Lyst til å lage et helt tapasbord? Her får du oppskriftene.

Til info: Jeg var invitert med på inspirasjonsturen til Barcelona.

Forrige

Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Desserttaco, unicorn-fries og andre absurde mattrender

Neste

Legg igjen en kommentar