Annonse
Århus Danmark Jylland pressetur Reise

Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

mai 6, 2018
Aarhus danmark helleskitchenL1430855 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Og så var vi er på skinner igjen!

Vi forlater den nye favorittøya Fanø og setter kursen mot Aarhus. Togturen fra Esbjerg tar 2 ½ time og vi trenger ikke skifte tog. Vi har en fire-seter for oss selv og sitter å dupper av litt, leser og ser ut på det fine landskapet. Det er fint å ta tog i Danmark.

5E0A6344 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Togstasjonen i Esbjerg. Klar for ny destinasjon!

Les mer: Nydelige Fanø!

Når vi kommer frem til Danmarks nest største by, Aarhus, hiver vi oss i en taxi. Vi kjører til Norsminde kro som ligger et kvarters tid utenfor Aarhus med bil. Her skal vi bo. Jeg har vært her tidligere og spist lunsj.

Stedet ligger idyllisk til ved vannet. Den gamle delen av kroen er fra 1693. Hovedbygget er fra nyere tid og inneholder en av Danmarks aller største vinkjellere. Her kan også privatpersoner leie plass til riktig oppbevaring av vinene sine.

Vi sjekker inn og setter baggasjen fra oss på det fine værelset med utsikt utover Norsminde fjord.

Norsminde er et fint utgangspunkt hvis du skal besøke idylliske Samsø. Du tar fergen fra Hou som ligger et kvarters kjøring fra Norsminde.

Les om mitt korte opphold på Samsø her.

Vi tar lunsjen på kroen for vi vil ha kvelden i Aarhus. Vil du se mest av Aarhus tar du heller kvelden på Norsminde og dagen i byen. Det er utrolig hyggelig å bo på kro, spise middag og så trekke seg tilbake til rommet sitt også.
Vi har et litt mer strabasiøst opplegg med taxi frem og tilbake og så tilbake igjen.

Ok, sånn ble det denne gangen. Både Erik og jeg har vært i Aarhus før og derfor chiller vi litt mer og tar en lang lunsj på kroen før vi stikker til byen.

Aarhus danmark helleskitchenL1430861 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Brasseriet på Norsminde kro.

Det er ganske fullt i restauranten når vi setter oss til bords. Norsminde er et yndet spisested for de som vil ut av byen. Det uformelle brasseriet lager deilige retter av råvarer fra nærmiljøet. De har egne kalver og grisene som avles opp på nabogården. De produserer egen eplejuice og så mye som mulig av mat og drikke som benyttes på kroen. I kjelleren finner du en gourmet-restaurant som har åpent noen dager i uken. Forrige gang jeg var på Norsminde kro fikk jeg omvisning av kroeier Søren Pedersen.

Aarhus danmark helleskitchenL1430839 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusVi spiser i brasseriet og får servert en lokalprodusert musserende vin som heter ”Y2” laget av Søren Senger. Druene som er chardonnay og solaris, presses i Danmark, men lages ferdig i Geisenheim, Tyskland.

Aarhus danmark helleskitchenL1430841 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusTil dette glasset får vi deilige oliven og husets hjemmelagde chicharrón. Så dekadent!

Aarhus danmark helleskitchenL1430846 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusFørste rett er gigantisk og hadde holdt som en hel lunsj. Den er så enkel, dog så fantastisk sammensatt i smakene. Det er rett og slett hvite asparges, reker, posjert egg, friterte kapers, en liten toastdisk og en fantastisk hollandaise med perfekt sitronkick.

Aarhus danmark helleskitchenL1430843 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusTil denne retten får vi en portugisisk alvarinho. Perfekt match!

Aarhus danmark helleskitchenL1430850 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusHovedretten er helstekt flyndrefisk med tyttebær, karse og grønne asparges. Vi får brunet soyasmør med epler og årets poteter til. Jeg var faktisk ikke klar over at man hadde tyttebær i Danmark, men det har de altså, og det er veldig vanlig å servere dem til fisk. Det er ikke et bruksområde for oss nordmenn, men det gir definitivt en god smak til retten.

Aarhus danmark helleskitchenL1430848 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Deilig vin til fisken.

Aarhus danmark helleskitchenL1430859 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusTil dessert får vi en av de beste i sin sjanger som jeg noen gang har smakt. Det er selvsagt årets rabarbra, butterdeig, iskrem, vaniljekrem, karamell og sitronkrem. Den er så samstemt uten å fremstå for søt. Og det er en kunst med så mange elementer i retten. Kjøkkensjef Lasse Munkholm kan åpenbart sakene sine.

Man har egentlig lyst til å legge seg litt nedpå etter en slik lunsj. Vi går heller en tur ved vannet og ser på alle som fisker. Det er faktisk veldig mange. Ungdom for det meste. Jøss, så sunne hobbyer de har her i området, da?

Det går buss inn til Aarhus fra rett utenfor døren på kroen. Men dette er ekte melkerute og taxi er det eneste alternativet for oss.

Aarhus er en stor by. Har du aldri vært her før bør du skaffe deg et kart og ikke minst lese deg opp på steder du vil besøke. ARoS er et must. Dette flotte museet har, foruten spennende utstillinger, en helt magisk regnbueterrasse på toppen av huset.

Les alle sakene mine fra Aarhus her

Vi har begge vært her tidligere og vi er mer på kaffekjøret enn iveren etter å være turist. Jeg vil ta med Erik til Great Coffee. Det er en meget spesiell kafé.

Jeg har skrevet om kaféen i et tidligere blogginnlegg og der sammenlikner jeg innehaver Søren Stiller Markussen med selveste Soup Nazi (for den som kjenner til Seinfeld-figuren. Ja, kan være komplisert å kjøpe en kopp kaffe hos Great Coffee hvis du ikke kjenner til spillereglene. Vi går stille i dørene og bestiller en kanne kaffe laget med Siphon – et meget spesielt bryggeverktøy.

Det er ingen smil å spore hos de som jobber her. Ikke en gang ”ha en fin dag” når man betaler og går. Jeg synes det er synd, for det er fremdeles det stedet man må innom for en god kopp kaffe når man er i Aarhus. Men jeg sliter med imaget deres. Klarer du å se over dette kan jeg uansett love deg en god kaffeopplevelse i form av god drikke. Et alternativ kan jo være å kjøpe med seg en kopp og drikke den ute.

Aarhus danmark helleskitchenL1430892 1080x661 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Sabina er blid, hun!

Er du ute etter et godt smil og super stemning er S’vinbar litt lenger ned i gata et meget godt alternativ. Dette er en av de triveligste vinbarene jeg har vært på og Sabina, som driver stedet, er selve solstrålen som bobler over av kunnskap og sjarm.

Vi prøver to viner og bestemmer oss for en slovensk oransjevin. Den andre, en georgisk amber-vin kjøper vi med oss hjem. Den er for tung til bare å drikke. Den vil passe perfekt til mat.

Ja, det går i naturviner på S’vinbar, men det liker jo Erik og jeg, så da er vi helt hjemme.

Aarhus danmark helleskitchenL1430885 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Slovensk oransjevin fra Cotar. Så sabla god!

Aarhus danmark helleskitchenL1430890 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

We’ll be back, Sabina!

Vi koser oss med noen glass vin før vi tusler ut i regnet og bort til Pondus. Dette er en dansk bistro med Bib Gourmand-utmerkelse.

Aarhus danmark helleskitchenL1430938 1080x694 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Louise og Jeff

Det er selveste eieren av Michelinrestauranten Substans, Louise Mammen som står bak dette uformelle stedet som serverer nordisk mat. Jeff heter kjøkkensjefen og han er fra California. Han behersker de nordiske smakene og metodene veldig godt.

Aarhus danmark helleskitchenL1430898 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusVi får et par snacks og et glass Tete Nat Petillant Naturel 2015 fra Les Parcelles til å begynne med. Kraftig, men en meget god musserende vin.

Aarhus danmark helleskitchenL1430905 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusOh my! Syltede minigulrøtter med eggeplommekrem og vesterhavsost med ristede hasselnøtter og rød skogssyre.

Aarhus danmark helleskitchenL1430902 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusUkens klassiker er selvsagt rognkjekskaviar og vi får det også hos Pondus. Utrolig nok klarer alle å servere råvaren på forskjellige måter som gjør sitt til at det ikke blir kjedelig å spise det hver dag.

Retten vi får er saltet rognkjekskaviar med crème fraîche og puffede bokhvetekjerner. Vi får også deilig surdeigsbrød laget på Ølandshvete, rørt smør med kjernemelk og havsalt.

Aarhus danmark helleskitchenL1430897 1080x688 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Så er det forretter. Og det kommer tre deleretter på bordet. Her er det bare å løsne på beltespennen, altså.

Aarhus danmark helleskitchenL1430916 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusPastinakktartar med urtekrem og bitre blader, tørket eggeplomme og chips. For en herlig vegetarrett. Fyldig og mettende.

Aarhus danmark helleskitchenL1430913 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusCarpaccio med syltelakegelékrem med dill, krutonger, urter og saus laget på kjernemelk, pære og agurk samt persilleolje. Lekker smak på kjøttet og et supert tilbehør.

Aarhus danmark helleskitchenL1430914 1080x669 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusTartar med dehydrert og rehydrert gulrot, røkt majones og grillet ramsløk. Danskene elsker sin tartar!

Vi deler to hovedretter og får igjen fantastiske viner til maten.

Aarhus danmark helleskitchenL1430925 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusEt herlig stykke langtidsstekt øko-svinebryst med sellerikrem, ramsløk, müsli med tørkede epler og fennikel marinert i yuzu. Saus av økologisk eplemost.

Aarhus danmark helleskitchenL1430923 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusMin favoritt? Grillet hjertesalat med perlebygg, purreaske, fermentert purre og saus laget på kjernemelksmyse.

Aarhus danmark helleskitchenL1430899 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Vi må jo bare prøve dessertene også.

Aarhus danmark helleskitchenL1430926 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Dessertviner

Aarhus danmark helleskitchenL1430932 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Vaffel med brunet smør, aprikoskompott, praline og timianiskrem.

Dette er selve OMG-desserten, dere! Timian i iskrem? Selvsagt skal man ha timian i iskrem. Det burde flere ha tenkt på før!

Aarhus danmark helleskitchenL1430927 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Denne er ikke noe dårligere. Som de fleste som leser bloggen fast allerede vet, så elsker jeg popcorn slik at det nesten er på grensen til galskap. På Pondus lager de popcorniskrem med dehydrert rødbete, rødbetejuice, valnøtt og salt. Det er nesten for godt til å være sant. Dessertene på Pondus er helt i toppskiktet. Ikke for søte og spennende smakskombinasjoner. Et must!

Aarhus danmark helleskitchenL1430929 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusJeg prøver også en osterett og den består av overraskende gode kombinasjoner.  Smeltet gammel knas (fra Arla Unika) med vårløk og stikkelsbær. Funker, det!

Aarhus danmark helleskitchenL1430934 1080x710 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: AarhusOg så ei litta rett til kaffen. Den så jeg ikke komme, altså. Ikke har jeg egentlig plass til mer heller. Men den sausen, dere! Den sausen!

Bakte plommer med brunsukkersaus, kjeks og sitroncrème fraîche og etiopisk kaffe fra (Sinna-)Søren Stillers Great Coffee

Aarhus danmark helleskitchenL1430945 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Vi er så sinnssykt mette og fornøyde når vi går ut i Aarhus-kvelden. Dette var et superhyggelig sted, fantastisk mat og for noen viner!

Aarhus danmark helleskitchenL1430946 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Aarhus by night

Ok, hva nå? Vi skal tilbake til Norsminde kro, men føler et sterkt behov for å gå litt etter å ha spist så mye mat. Aarhus er fin på kveldstid også. Det sitte mange mennesker å hygger seg langs kanalens serveringssteder.

Vi går opp til togstasjonen og tar en taxi derfra. Vi orker rett og slett ikke finne ut av bussrutene på dette tidspunktet. Vi er klarer for å komme oss i seng så fort som mulig.

Vi husker knapt at vi la hodet på puta. Rett ut for The Valebrokks.

Aarhus danmark helleskitchenL1430948 1080x707 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Deilig frokost på Norsminde kro

Og hvor utrolig det måtte høres ut: Vi er sultne når vi våkner og klar for deilig frokost: Masse kaffe, nybakt brød, hjemmelaget leverpostei med bacon og selvsagt Norsminde kros egen deilige eplejuice.

Aarhus danmark helleskitchenL1430949 1080x720 - Danmark rundt med tog. Tredje stopp: Aarhus

Det lyse og trivelige frokostrommet på Norsminde kro.

Det er på tide å takke for oss for det herlige oppholdet og den mest perfekte og personlige servicen du kan tenke deg.

Vi skal tilbake til Aarhus togstasjon der vi setter snuten mot Aalborg og Skagen! Følg med, følg med!

Til info: Vi har vært på individuell pressereise med Visit Denmark. 

 

Kanskje liker du disse også

Ingen Kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: