Et par gode tips til Bilbao

Jeg har flydd til Bibao en del ganger, men aldri vært i selve byen for inntil nylig. Det er en rar by. Litt østblokk-følelse blandet med vakker arkitektur og klassiske bygg. Jeg liker slikt. Selv om det er litt rart å beholde gamle, flotte fasader foran splitter nye og strigla høyhus.

Guggenheim

Og så man man ikke glemme Guggenheim-museet. Mektig, moderne og merkverdig.

Jeg har andre planer enn å kikke på bygninger. For meg er det alt som kan drikkes og spises som er interessant. Jeg var i byen under et døgn. Langt under, faktisk, men allikevel fant jeg et par skikkelig bra perler som jeg vil tipse om.

Café Iruña har holdt på siden 1903. Det er like poppis den dag i dag, skulle jeg mene. På de få timene jeg var her nådde jeg aperitivo, night cap og frokost.

På Café Iruña får du det de caller «Agua de Bilbao» og en Gilda for 2 euro. Agua de Bilbao er muserende vin á la cava, men fordi Bilbao ikke er i Catalonia kan man ikke kalle det for cava. Gilda er en av de eldste pintxo som finnes. Gilda ble til for 60 år siden  i Bar Casa Vallés i San Sebastian. Eieren av baren hadde det for vane å servere mini-sylteagurker, oliven, guindillas (syltede spanske chili) og noen ganger ansjoser til drikken når kunder bestilte vin.

Pintxoen ble oppkalt etter Rita Hayworths rolle i filmen Gilda fordi pintxoen var verde, salado y picante’ (grønn, salt og pikant) – noe som også betyr «litt pervo, vittig og krydret» på spansk – litt som rollen til Rita Hayworth i filmen.

Café Iruña er et fantastisk sted å nyte en vermut og masse fristende pintxos.

På ettermiddagen står det også en kar i hjørnet og griller små grillspyd. Ikke de beste jeg har smakt (litt mye krydder), men fader så kult, da!

Grilling i hjørnet.

De har veldig bra frokost her og til og med matservering på kveldene kan du få. Vi var innom for en drink og bestilte en negroni. Det hadde de aldri hørt om, men sammen klarte vi å finne frem gin, vermut og campari og da ordnet det seg.

1,5 kg kjøtt. Vi var jo tross alt tre personer.

Baskerland og Nord-Spania er kjent for godt oksekjøtt. I Galicia har du f.eks La «rubia gallega» som går for å være det aller beste kjøttet du kan få.
Amaren  er et seriøst kjøttsted som selvsagt kun har de aller beste kjøttstykkene.
Vi fikk et stykke på 1,5 kg (!) Det ble først vist pent frem til oss før det forsvant. Vi måtte jo ha forretter også.

Så kommer kjøttet inn – og en egen grill. Slikt har jeg aldri sett før. Kjøttstykket er skåret i tykke skiver og det er nå meningen at man skal grille ferdig sine egne kjøttstykker slik man liker dem. Det er megastore lftekanaler i denne restauranten og det må det være for på hvert bord sitter folk å griller kjøtt.

Så krydrer man med flaksalt. Jeg sier deg, dette er porno! Det er så inn i helvete godt og kjøttet er av den aller beste kvalitet.

Vi drikker en flaske Marqués de Cáceres excellens Cuvée Especial 2011 til kjøttet. Et meget godt valg. Billig vin på polet her hjemme også. Mye vin for pengene.
Takk for nå, Bilbao. Kort og intens denne gangen.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Bilbao.

Forrige

Pizza med årets herligste poteter

La Cova Fumada – en juvel i Barceloneta

Neste

Legg igjen en kommentar