Vermut er den nye Gin og Tonic’n

Det er trendy, men det er også tradisjon. Aperitivo er en livsstil i land som Spania, Frankrike og Italia. Trender går i sirkel og aperitivo-drinker som vermut har vært populært lenge, men kanskje har det vært litt borte fra storbylivet noen tiår.

Nå er de i alle fall på full fart inn igjen. Det sies at vermuten er den nye Gin og Tonic’n. Jeg tror jaggu de har rett!

Du har kanskje fått med deg de store baljene med Gin og Tonic? Jeg har skrevet masse om dette fenomenet de siste årene. Alle drakk (og drikker dem ennå) disse baljene med iskald GT smaksatt med urter, frukt og krydder. Superdigg! Men nå vil vi ha noe nytt. Vi skal jo ikke kutte ut GT’n, men kanskje slippe til nye krefter? Se derfor opp for vermuten!

l1020870

Men hva er vermut? Vermut er hetvin som inneholder botanicals (røtter, bark, blomster, frø, urter, krydder). Den kan være tørr eller den kan være søt.

Vermut, i den formen vi drikker den i dag, ble til i Torino i Nord-Italia på slutten av 1800-tallet. Den ble først brukt som medisin. Senere som aperitiff, slik vi kjenner den nå. En aperitiff er ment å «åpne» ganen for nye smaker før et måltid. En urtebasert drink, som ikke er så alkoholtung, er da perfekt. Senere ble vermuten brukt i cocktails. Hva hadde en Dry Martini vært uten tørr vermut? Eller en Negroni uten en søt vermut?

Aperitivo-kulturen handlet tidligere om å ta seg et glass etter arbeidstid på en vermuteria, med en liten snack i hånden før man tusler hjem til middag. Det var ofte menn som kunne gjøre dette da kvinnene sto hjemme og tilberedte middag. Dette med vermut sies å være starten for tapas, da bartendere tenkte at en liten matbit sammen med alkohol ville være lurt slik at kunden ikke skulle komme full hjem.

Mer om: Les litt om tapas.

Bodega 1900 i Barcelona. Foto: Erik Valebrokk
Bodega 1900 i Barcelona. Foto: Erik Valebrokk

De siste tiårene har folk i storbyene vært mer interessert i å drikke vin, øl eller drinker som Gin og Tonic. Men nå har aperitivokulturen fått et comeback, i alle fall i Spania. Det er ildsjeler som for eksempel Albert Adrià som har fått fart på dette i Barcelona. Han åpnet for noen år siden stedet Bodega 1900 som er en hyllest til fortidens aperitivokultur. Her kan du drikke husets egen vermutblanding og småspise mat som passer til. Albert har også kommet med sin helt egen aperitivokolleksjon av chips, sardiner, sauser og muslinger på boks. Dette er klassisk vermutvennlig mat. Du finner produktene i flere delikatessebutikker i hele Spania og selvsagt hos Bodega 1900.

Ferrans eget skap.
Ferrans eget skap.

Skulle du få bord på denne autentiske restauranten kan du, hvis du går inn og kikker på veggen til høyre, se små skap på veggen med navneskilt på. Et av skapene tilhører Alberts bror, selveste Ferran Adriá. Her kan han ha sine hermetikkbokser med muslinger, sardiner eller det som han måtte like å spise til sin vermut.

Men nok om Barcelona. Nå skal vi til San Sebastian. Og faktisk helt tilbake til forrige lørdag.

Bydelen Gross i San Sebastian.
Gatestubben General Artetxe Kalea i bydelen Gross i San Sebastian.

Erik og jeg var på ferie og koste oss glugg i en av verdens beste matbyer: Sola skinner og vi har absolutt ingen planer. Vi snublet over en liten gatestubb i bydelen Gross der vi ser folk stå ute på gaten utenfor en bar og de snakker og drikker. Klokken er ca ett på ettermiddagen og det er snart tid for lunsj. Alle drikker vermut 0g stråler i kapp med sola.

Les mer: Slik spiser du pintxos på riktig måte.

Les mer: Guide til de beste pintxosbarene i San Sebastian og kjendiskokkenes tips.

l1020902
Lørdag før lunsj på Bar Roberto i San Sebastian.

Hva er det de har i glasset? Det ser ut som en fruktcocktail! Erik og jeg elsker jo tradisjoner og trender og føler at vi må hive oss inn i gjengen og bestille det de drikker.

l1020871Inne i Bar Roberto bugner menyen av vermut på veggen . De kjente vermutene som Martini, Noilly Prat og Cinzano var selvsagt representert, men også masse lokale vermuter og noen naturvermuter. Så spennende! Vi bestiller hver vår vermut. Jeg en naturvermut og Erik en lokal variant som er dagens vermut på Bar Roberto.

Les mer: Disse vermutene finnes på Vinmonopolet.

l1020875
Mannen i baren trodde vi var tyske, for det kommer visstnok masse tyskere til San Sebastian. Æ’kke tyske. Bare tørste, sa vi da.
Aperitivo.
Aperitivo: To glass vermut med pynt. Skulle tro det var karnival!

 

Vi var altså i San Sebastian forrige lørdag og nøt en deilig vermut. Den perfekte start før en deilig og lang lunsj i solen. Et glass vermut gir deg egentlig lyst til å drikke et glass til for det er så hyggelig å stå ute sammen de andre på gata, men det er ofte lurt å gi seg mens leken er god.

l1020893Det finnes to måter å drikke vermut på:

  1. Vermut over masse isbiter
  2. Kald vermut rett i glasset og justert med kullsyreholdig vann, gjerne fra en gammeldags spritzerflaske slik at man selv kan bestemme blandingsforholdet.

Det er også regler for hva slags pynt du skal ha i drinken, men det kommer jeg tilbake til i et annet innlegg når jeg tester ut forskjellige vermuter. Gled deg! Det gjør jeg!

Og her er det! Klikk deg inn for å lese mer om vermut.

Koser meg nå!
Koser meg nå! Det gjør jaggu alle rundt meg også. Skål og god lørdag!
Forrige

I fyr og flamme med Gregory Paul

Spis Italia!

Neste

Legg igjen en kommentar