Dubai – bak luksusfasaden

Jeg har vært tilbake i Dubai.
Byen, som mange refererer til som Midtøstens Las Vegas, har også mange skjulte perler.
Det er ikke bare gull, marmor og raske biler som preger bybildet. Dubai er den byen i verden med fleste nasjonaliteter og utvalget av spennende mat er enormt.
Jeg ble med på Food Tour i hjertet av ørkenbyen og fikk smake bla indiske og afghanske retter.

En ting man skal være klar over er at man ikke får alkoholservering utenfor hotellrestaurantene. Det må man bare respektere og forholde seg til. Og med temperaturer godt oppunder eller over 30 grader er det ikke akkurat alkohol man har lyst på heller.

Prøv heller en av de fantastiske juicene som serveres. Jeg falt spesielt for en juice laget av mynte, sukkerlake og sitron. Så fresh!

Jeg har laget en variant av den hjemme i Oslo. Her får du oppskrift på den.

Bli med til det ekte Dubai! Og først en kopp kaffe!

Arabisk kaffe tilberedes i små kanner som settes i varm sand for å holde temperaturen høy.

Coffee Museum ligger i Al Fahidi District (det historiske området). I dette museet kan du studere forskjellige metoder ved kaffebrygging, lære om kaffens historie og ikke minst nyte en kopp kaffe i annen etasje. Du kan selv velge bryggemetode.
Velger du en arabisk versjon får du servert en ganske tynn kaffe med kardemommekapsler, rosevann og litt safran. Den er nydelig!

Det er vanlig å få servert en halv kopp kaffe. Får du en hel kopp betyr det faktisk at du ikke er velkommen. Får du en tom kopp inviteres du til møte der det skal diskuteres viktige ting. Skikk og bruk på Dubai-vis dette:)

Kamelburger.

Rett rundt hjørnet ligger Local House. De serverer retter og iskrem laget av kamel. Den legendariske kamelburgeren er faktisk ganske god, men kjøttet er ganske magert og jeg foretrekker nok helst en real burger laget med oksekjøtt. Artig å ha prøvd, dog.

Vi prøver også andre retter med kamelkjøtt. Smakfullt og absolutt en morsom opplevelse.

I dette området ligger et særdeles personlig hotell som også er et galleri. XVA Hotel er noe av det aller vakreste jeg har sett. Det knøttlille boutique-hotellet med 14 rom drives av amerikanske Mona Hauser. Ta en tur innom for en lunsj eller en gallerirunde når du er i nabolaget.

Jeg skal garantert bo her neste gang jeg reiser til Dubai.

Turen fortsetter  i den indiske delen av byen. Det var faktisk indere som kom til Dubai først. De utgjør i dag den største delen av befolkningen.

Samosa

Vi starter med en deilig grønnsak-samosa på Farisian Cafeteria. Jeg har spist mange samosas i mitt liv – de fleste på herlige Mauritius. De er deilige myke i midten og perfekt sprø på yttersiden.

Pressing av sukkerrør.

Det er varmt og luften er tørr i ørkenbyen. Vi trenger væske og hva er vel bedre enn et glass sukkerrørjuice. Det høres søtt ut, og det er det også, men faktisk også veldig forfriskende. Juice fra sukkerrør må serveres med en gang for at den ikke skal bli dårlig. Det er derfor juicen presses på bestilling.

Sind Punjab Sweet & Juice Center presser sukkerrørerne og serverer dem straks. Steike, så deilig!

Jalebi. Søtt og godt.

Saalam Namaste frister oss med to retter. Først får vi se hvordan Jalebi lages. Dette er kakerøre som sprøytes ned i kokende ghee (klaret smør som tåler høy varme). Når kakene er ferdigstekte legges de over i sukkerlake før de serveres med et dryss pistasjenøtter.

Dette er så syndig godt og vanvittig klissete. Godt er det at vi får en skikkelig chilibombe etterpå.

Pani Puri

Inn kommer nemlig sprø kuler fylt med chili- og tamarinvann. De heter Pani Puri og er en typisk indisk snacks. Saften brenner deilig nedover halsen. Litt søt, men mest sterk.

Saalam Namaste

Vi vandrer ned mot Dubai Creek men stopper hos Abu Sahar Bakery – et afghansk bakeri der det lages fantastiske flate brød i vedfyrt ovn. Vi dypper dem i en saus vi kjøper over gaten trolig laget med mynte, løk, sukker, chili, sitron og krydder.

Disse båtene tar deg over sundet.
Kamelmelksiskrem, anyone?

Vi tar båten til krydder-souken som ligger på den andre siden av Dubai Creek. Her finner du krydder, kamelsjokolade, kameliskrem og en helt utrolig gull-souk. Du kan kjøpe iransk safran i kilovis eller begrense deg til noen poser med eksotiske krydder. Det er verdt et besøk og vær forberedt på å prute Big time! Men gi deg før de blir sinte og kommer etter deg med et stolbein.

Les mer: Krydder-souken i Dubai

Vakre farger i krydder-souken.

Kveldens middag inntar vi på en ekte afghansk restaurant. Ariana Afghan Restaurant ligger i annen etasje i et bygg i bydelen Naif. Det koster ca en hundring for et enormt måltid bestående av suppe, salat, nybakt brød og masse herlig, grillet kjøtt.

Det er en utrolig deilig lokal opplevelse som jeg vil anbefale på det varmeste. Ja, du får plastduk på bordet. Det er ingen gourmetrestaurant, men hallo! Det er dette som er gøy!

Afghansk mat. I like!

Sist jeg var i Dubai fikk jeg gleden av å være med på  Food Tour der vi spiste på irakisk, iransk, koreansk og japansk restaurant. Disse stedene ligger også inne i sentrum. Sjekk ut mitt innlegg fra forrige tur her.

En av de absolutt beste matopplevelsene denne gangen var på Fish Hut. Dette er en lokal fiskerestaurant der all fisk og skalldyr presenteres som i en fiskebutikk: Nydelig lagt på is. Du velger det du vil ha, det veies og tilberedes.

Etter en stund kommer rettene på bordet. Jeg har aldri smakt timian eller rosmarin sammen med fisk eller skalldyr.

Blue swimmer crab med chilismør

På Fish Hut fikk jeg rosmarin, hvitløk og smør til akkar, og det var fantastisk godt. Så godt at jeg kommer til å prøve det til skalldyr og fisk på mitt eget kjøkken. Også timian- og sitronsmør til fisk smakte helt nydelig. Snakk om øyeåpner for meg!

På Fish Hut fikk vi også store glass med iskald mint- og sitronjuice. Så forfriskende!

Farmer’s Market on the Terrace  finner du ved Bay Avenue Park hver fredag i perioden november til mai. Alt som selges på markedet er økologisk og dukan kjøpe fantastisk flotte grønnsaker, frukt, kaffe fra lokalt røsteri, gourmet-sjokoladeprodukter, bakevarer og honning.

For meg var dette et friskt pust i en by som består av skyskrapere og tomme fortau. Det er ikke så rart at fortauene er tomme. Det er alt for varmt å spasere. Det er derfor Dubai er en kjøpesenter-by. Allikevel må jeg innrømme at en tur på Bondens marked var en opplevelse. Det var deilig å være utendørs.

Her kommer folk for å handler lokale varer. De spiser og prater sammen. Selv om markedet er lite er det velfungerende.

Boon Coffee brenner bra bønner.

Det er definitivt en møteplass. Jeg kjøpte med meg deilige kaffebønner herfra og niste til flyturen hjem dagen etter. Det var lurt.

Mange har fordommer mot Dubai som reisemål. Jeg har selvsagt også en innebygd skepsis til Dubai, på lik linje som jeg er skeptisk til styremåten og regler i andre stater og land jeg har og vil komme til å besøke. Når jeg reiser til nye steder er det maten og menneskene som teller for meg. I Dubai møter du hjertevarme, stolthet og ekthet. Staten er en smeltedigel av kulturer og Dubai er en fantastisk by å utforske internasjonale kjøkken. Jeg er ikke typen som reiser dit for å feste og flashe rikdom. Den delen av Dubai tiltrekker meg ikke i det hele tatt. Men Dubai er så mye mer. Bak fasaden finner jeg gullet som interesserer meg – interessante mennesker og nydelig mat laget med kjærlighet.

Dubai Creek

Til info: Jeg var invitert til å være med på Dubai Food Festival av Visit Dubai. 

Forrige

Shakshuka

Vafler til middag!

Neste

Legg igjen en kommentar