De forente arabiske emirater Dubai Marked Midtøsten Reise

Krydder og pruting i souken

mars 8, 2016

Jeg er i Dubai på pressetur. Vi kjører bil på kryss og tvers og det er virkelig snakk om avstander. Byen er svær!

Bilparken er rimelig flott og ny. Det er også bygningene i Dubai. På midten av nittitallet var Dubai en øde ørkenby med noen få hoteller. Byen var en handelshovedstad og perler var gangbar mynt. Nå er det definitivt turismen som råder. Hotell etter hotell popper opp, samt kjøpesenter. Det bygges i stor skala til Expo i 2020. Det skal bli spennende å komme tilbake om noen år og se hvordan byen ser ut da.

 

Skyskrapere i soloppgang.

Skyskrapere i soloppgang.

DSCF8888

Abra (båt) over elva.

DSCF8880

 

I bydelen rundt Al Fahidi ligger det opprinnelige Dubai. Det eldste huset er fra 1787 og fungerer nå som museum. Tidligere var dette et fort som beskyttet byen mot plyndrere og skumlinger. Rundt her finner du mange indiske butikker, da indere utgjør den største delen av befolkningen i Dubai.

Les om første dag i Dubai her.

Den største turismen kommer fra Saudia Arabia. Du kan si at dette er deres “Svinesund” hvor de handler og gjør ting de ikke har lov til hjemme. Nordmenn ser vi ikke så mye til. Det er egentlig litt rart med tanke på det herlige klimaet og at det faktisk går direktefly fra Oslo med både Emirates og Norwegian. Vi er vel fremdeles mer vant med Kanariøyene og Thailand. Men det kommer nok en tid hvor man oppdager Dubai, også i Norge. Det anbefales.

Vi tar en abra over sundet. En abra er en klassisk båt. Vi går i land ved soukene. (en souk er et marked). Her finner du en egen gullsouk og en egen souk for krydder og kjøkkenutstyr. De har også en egen avdeling for “Genuine Fake”, som selgerene kaller falske designerprodukter. Ærlige er de. De skal de ha.

Gull i souken.

Gull i souken.

Før du går igang med kryddershoppingen kan det lønne seg å sette seg litt inn i matlagingen. Du har halt sikkert kjøpt med deg mye rart fra utlandet som en selger har klart å overbevise deg om at du ikke kan leve uten…

Dubai er et arabisk land og har derfor sterke kulinariske tradisjoner i mat fra Midtøsten: Libanesisk, syrisk, afghansk og iransk mat. Selvsagt har også de mange inderne i landet satt sitt preg på maten. Vi snakker krydder! Men ikke sterkt. Maten i Dubai er aromatisk og velbalansert. Det brukes mye krydder, så ikke vær i tvil om det, men det er bare deilig og behagelig for ganen. Krydder som jeg anbefaler deg å kjøpe er kanel, grønne kardemommekapsler, zaatar (villtimian), zaatarmix (blanding av zaatar, sumak og sesamfrø), tørket hibiskus og iransk safran. En av spesialitetene er de tørkede sitronene, som ser ut som tørre golfballer. Disse er en avart av de marokkanske syltede sitronene. De fra Dubai rives i biter og tilsettes i gryter. De bløtes dermed opp og gir nydelig kick av syrlighet til en rett.

DSCF8901

Kjøkkenutstyr.

DSCF8898

DSCF8917

Koselige små lunger inne i den trange souken.

DSCF8903

Salt og pepper: Du får til salt i maten av herren og pepper av kjerringa. Sort-hvitt i Dubai.

Nøtter er også noe du bør kjøpe med deg hjem. Knallgrønne rensede pistasjnøtter skåret i staver, cashewnøtter med krydder eller de forskjellige pistasjnøttene med skall som er smaksatt med sitron eller safran. De er så yummy!

Nøtter i massevis.

Nøtter i massevis.

Hibiskus. Deilig i drinker og desserter.

Hibiskus. Deilig i drinker og desserter.

Fargerike krydder, tørkede blomster og urter.

Fargerike krydder, tørkede blomster og urter.

Rosevann av god kvalitet bør også kjøpes med. Be om å få dufte på flasken og si at du skal bruke det til matlaging. Duften skal være av roser og ikke kunstig rose/tuttifrutti. Tørkede roseknopper kan du også kjøpe med hjem. De er dekorative og noen av dem egner seg til matlaging.

Nydelige, tørkede roser.

Nydelige, tørkede roser.

Dadler er en spesialitet og du får mange forskjellige kvaliteter. Smak deg frem til din favoritt. Dadler med mandler i midten og trukket i sjokolade er virkelig en spesialitet. Du kan også kjøpe spennende sjokolade laget av kamelmelk som er formet som fargerik småstein. Dadelsirup er også et hot tips.

DSCF8919

Tørkede sitroner. Så deilige i retter.

Ikke gi det de ber om, men prut på en morsom måte helt til dere blir enige. Når butikkseieren begynner å hive ting etter deg, har du gått for langt. Jeg var innom mange steder og jeg opplevde ikke at de prøvde å lure meg så veldig. Så lenge du er fornøyd med prisen, bør du gi deg. Og du må ikke forvente å få billig safran eller pistasjnøtter. Dette er i utgangspunktet dyre varer.

Kaffekanner for arabisk kaffe. Hva er arabisk kaffe? Les her.

Kaffekanner for arabisk kaffe. Hva er arabisk kaffe? Les her.

DSCF8913

DSCF8928

Til Info: Tur og opphold er dekket av Dubai Tourism.

Kanskje liker du disse også

2 Kommentarer

 • Svar Kåre mars 22, 2016 at 12:23 pm

  Å promotere et så jævlig regime som Emiratene er kvalmt. De behandler sine “gjestearbeidere” som slaver, hushjelper blir systematisk voldtatt og passene inndratt av “vertsfamilien”. Jeg liker matbloggen din, men å promotere Dubai og Emiratene blir som å dra på pressetur til Sør-Afrika på 80-tallet når alle visste om hva som skjedde i under Apartheid.
  Og det mens man har så mange MYE mer spennende reisemål i midtøsten å ta av!
  Håper de betaler godt, for smaken i munnen må være ganske flau!

  • Svar helle mars 22, 2016 at 12:48 pm

   Hei Kåre!
   Jeg ser på reisemål med et matrelatert syn og for meg er Dubai et spennende reisemål sett i det lyset. De har verdens største matfestival der som arrangeres hvert år. Det er veldig spennende. Jeg har besøkt mange land i verden med tvilsom politikk. Jeg velger å fokusere på matkulturen. Hvis du heller vil lese om Libanon, har jeg flere blogginnlegg derfra. Til info: Jeg har ikke fått ei krone for å skrive om Dubai. Dette har vært en helt vanlig pressetur som mange norske journalister er med på hvert år.

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: