Deilige Dubai

Jeg er i Dubai på en herlig pressetur samme med journalister og bloggere fra Sverige og Finland i regi av Visit Dubai. Vi kom sent i går kveld, og takket være en meget kjærkommen oppgradering til Business Class på Emirates, var jeg ikke så sliten da jeg kom frem. Nesten syv timer med god flymat (jøss, finnes det?), herlige viner og en skarp en til kaffen + Burnt på tv, gikk turen som smurt.

Vi sjekket inn på snasne One & Only Royal Mirage, arab court. Sjekk videoen min for å se hvor herlig jeg har det. Frokosten er alltid mitt høydepunkt på slike luksushotell. Og med fem stjerner i boka kan du bare tenke deg akkurat hvor bra den var. Jeg liker å prøve den lokale maten når jeg er et sted, så for meg ble det flatbrød, hummus, tabbouleh, spennende juice og deilig kaffe. Vi satt utendørs og spiste frokost. How good is that!?

DSCF8754
Burj Khalifa

Første post på programmet i dag er et besøk i verdens høyeste bygning: Burj Khalifa. Bygningen er 828 meter høy. Man kommer opp til etasje 124 – 425 meter over bakken (og opp til et høyere plan på 555 meter for de som vil. Jeg kan bekrefte at det ser akkurat like rart ut der oppe fra.) Du kan se utover hele Dubai herfra. For en med høydeskrekk er dette sånn akkurat innafor, for det er så surrealistisk høyt. Armani Hotel ligger i bygget og dessuten er verdens største shopping mall her.

Alt er liksom størst i verden her i Dubai – Disneyland for voksne. Dubai Mall har eget innendørs akvarium som dekker en av veggene i det enorme kjøpesenteret. Fashion Avenue har alle navnene som skal være her: Chanel, Gucci, Louboutin… Skal si det er en hjemme som bør være glad for at det ikke er alkoservering på serveringsstedene i senteret. Den Chanel-vesken til over 1600 dirham (37 000 kr) kunne fort blitt med hjem hvis jeg hadde fått tenkt meg litt om over et glass champis. Just telling.

IMG_0244
Måtte bli selfi.
DSCF8823
En vegg med akvarium. Ja, selvsagt har de det.
DSCF8821
Masse serveringssteder inne i Dubai Mall. Og herregud, så mange herlige kaker å se. Men ikke et champagneglass i sikte.
DSCF8816
ja da. Mer av det.
DSCF8788
Og så har man kamelen, da.
DSCF8763
Baklava og søtsaker. Det er vel noe av det beste som finnes. Gjett om jeg skal kjøpe med hjem, da!
DSCF8739
Kule linjer inne i senteret.

Inne i det gigantiske kjøpesenteret kan du ta taxi mellom butikkene. Små Mikke Mus-aktige golfbiler kjører rike folk fra butikk til butikk. Ja, nå har jeg sett det også. Jeg digger det!

Det er 31 grader i Dubai i dag og litt overskyet. Det er så herlig å være i varmen igjen, og det gjør ikke så mye at solen ikke titter frem før på ettermiddagen.

Klar for dagens første fun fact? Vet du at bussholdeplassene i Dubai har Aircon? Oh yes! Busskurene har aircondistion. Jeg dævver! Stemmer dere meg frem til borgermesterpost i Oslo, lover jeg varmelamper på alle busstopp. Seriøst!

Vi skal ha lunsj og det gjør vi på SMCCU (The Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding). Dette er et senter for arabisk kultur. Det ligger i Al Fahidi-distriktet. Her skal vi spise tradisjonell arabisk mat som en biriani-aktig risrett, ris og grønnsaksgryte, kyllingkjøtt og noen aldeles nydelige smultring-boller med sesamfrø og søt daddelsirup. Nasif forteller om arabisk kultur og forskjeller fra det samfunnet vi kjenner. Her får vi stilt spørsmål og pratet under mottoet «Open door. Open Mind».

Nasir forteller om tradisjoner og mat.
Nasir forteller om tradisjoner og mat.

Vi lærer om arabisk kaffe og opphavet i Jemen. All arabicakaffe stammer opprinnelig herfra. Navnet kahwa kjenner vi igjen som kaffe. Den arabiske kaffen serveres med kardemommekapsler (for fordøyelsen) og safran (for aslappende effekt). Kaffen får vi før maten og den serveres med dadler. Søtt til magen før et måltid hjelper fordøyelsen. dessuten har dadler visstnok 45 helsefremmende egenskaper. Krydderbruken i maten er mild og aromatisk. Krydderne hjelper deg å fordøye maten skikkelig, samt gi deilig smak til maten.

Arabisk kaffe.
Arabisk kaffe.

 

 

DSCF8846
Og så skal det spises.
DSCF8853
Smultringboller med daddelsirup.
DSCF8859
Arabere spiser med tre fingre på høyrehånden. Og fingrene rører ikke leppene eller munnen.
DSCF8861
Te etter maten.

Etter lunsj er det tid for hammam på hotellets fantastiske spaavdeling. Dette er ikke noen pusebehandling. Tørr vinterhud ispedd halvklein selvbrunerkrem skrelles av med skrubb og sort såpe. Når du ikke tror du har hud igjen, tar de jaggu litt til. Så litt deilig massasje. Dette er den beste hammam-behandlingen jeg har fått. Tidligere har jeg gjort det i Marrakech, men der synes jeg ikke det var like bra. Myntete og dadler får vi etter behandlingen og et deilig iskaldt klede over øynene med herlig duft av rosevann.

One & Only Royal Mirage består av tre enkeltstående hoteller på samme område og en 1 km lang privat strand. Vi bor på The arabic Court. Spaavdelingen ligger i Residence and Spa (en ganske så posh bugning med bare 50 hotellrom).

One & Only Royal Mirage.
One & Only Royal Mirage.
L1200449
Champagne i kjøler med innebygd lys. Vi er da i Dubai, må vite!
L1200437
The Jetty Lounge.
L1200435
Kul bar.

Vi drikker trendy champis på The Jetty Lounge – en utrolig populær beach club med chill stemning, kul bar og pene mennesker. Vi får servert en Limited Edition Moet. Og den serveres på en skikkelig merkelig, men god måte: Frukt og is. Isbiter i champisen? WTF? Jepp, det funket. Men det er fordi denne champagnen er laget spesielt for en slik behandling.

Jeg kikker rundt meg og en ting som slår meg er hvor vanlig folk går kledd. Ingen turister som dekker seg til nevneverdig til. Under 20% av befolkningen i Dubai er opprinnelig herfra. Det er folk fra hele verden som bor her, og derfor er det mye friere i klesveien her enn f.eks Qatar. Du kan gå i hva du vil, men det handler alltid om å respektere kulturen. Du går ikke i bikini og gjennomsiktig kjole i Dubai Mall. Jo, forresten. Jeg så en engelsk jente som gjorde det i dag. Det gjorde faktisk at jeg ble brydd på hennes vegne. Man gå ikke sånn kledd i byen. Årlig talt.

Middagen denne kvelden spiste vi på herlige Beach Bar & Grill på hotellet. Det var superdeilig å sitte utendørs og se på yatcher og fyrverkeri. En eller annen rik snelle fylte nok 16 år eller noe sånt. Klart pappa sender noen hundrede tusen opp i været da. Bra for oss, da.

L1200474
Et utvalg grillet fisk, skalldyr og grillspyd.
L1200469
Sjømat til forrett. Superdigg.
L1200491
og denne… Sjokoladefondant fra himmelen.
Fyrverkeri. Orkesterplass.
Fyrverkeri. Orkesterplass.

Dagens andre fun fact: Viser du fingeren til noen i Dubai havner du i fengsel i 30 dager og du får i tillegg 5000 dirham i bot (11 000 kr). Kanskje best å la være?

Til info: Denne turen er i regi av Dubai Tourism. Alle utgifter er dekket av dem.

Forrige

Kreativ salat med tacorester og hjemmelaget potetgull

Krydder og pruting i souken

Neste

Legg igjen en kommentar