7 enkle cocktails som alle kan lage

For en dag! I går møttes 13 mennesker inne på vårt nye kjøkken for mat og cocktails. Noen kjente alle, andre kjente noen få. Men alle var her for å lære å lage enkel cocktails og spise nydelig mat. Perfekt!

Det er jo ikke vanlig at huset fylles opp av festkledde og feststemte mennesker klokken 14.00 på en lørdag. Det må man kunne si. Men dette vil jeg anbefale andre å gjøre også. Tromme sammen en fin gjeng med venner og venners venner til et spleiselag med mat og drikke som fokus. En stor ekstrabonus er faktisk det å bli kjent med så mye fine folk.

Daniel sto for maten han fikk god hjelp av sin kjæreste Maya. Alle rundt bordet stilte opp med oppvask og rydding underveis, så dette var virkelig en fin gjeng.

Frøyaslaks og Hugo

Erik og jeg lagde cocktails. Vi hadde satt sammen en fin liste med klassikere og noen nye. Det var ikke forventet at alle likte alle, og det skjedde ikke heller, men jeg tror mange fikk seg en positiv overraskelse med noen av drinkene.

Cava fungerer godt å bruke i en Hugo. Freixenet Ice er laget spesielt for å kunne ha sammen med is, så den fungerer godt å bruke i en cocktail.

Til og begynne med startet vi med Hugo – den lette, friske drinken laget med prosecco og hylleblomst. Vi hadde en superlett og frisk cava som vi brukte, og det fungerte veldig fint. Til dette serverte vi sushi. Deilige nigiri og sashimi med wasabi- og chilimajones, wasabi, ponsusaus og rogn til. En super start og drinken passet meget godt til.

Hugo

3 cl hylleblomstsirup (det får du bl.a på IKEA og Skott Gård som du finner på Bondens marked)

7 cl tørr prosecco

2 cl boblevann

isbiter

lime

mynteblader

Hell alt i et høyt glass med isbiter og pynt med limeskive og mynteblader

Sushitime

Vi kjører på med en litt mer voksen cocktail: Old Fashioned er en av mine absolutt favoritter og den endte opp med å bli nye favoritter hos flere rundt bordet. Sånt er gøy! «Dette er en fin cocktail å lære seg å like amerikanske whiskey på». Og de har så rett!

Old Fashioned

1 sukkerbit (eller sukkerlake)

2-3 dråper Angustura Bitters

4 cl Bulletin Bourbon eller Rye (Vi brukte Rye)

1 skvett sodavann

cocktailbær

appelsinskive

Ha sukkerbiten i glasset og dynk den med Angostura. Hell i litt soda og knus sukkerbiten med toppen av en barskje. Rør godt slik at sukkeret løses opp. Ha i whiskey og rør igjen. Fyll opp med isbiter. Pynt med appelsinskive og cocktailbær.

Etter en tyngre cocktail må vi tilbake til det friske og lett syrlige. Moscow Mule er en super drink som inneholder vodka, lime og ingerfærøl. Dvs. Jeg brukte Ginger Beer som smaker mer ingefær. Fikk tak i en fin økologisk på Juels 33 på Frogner. De har masse kult blandevann.

Moscow Mule
1/2 lime
6 cl Vødka vodka (økologisk dansk vodka)
20 cl økologisk ginger beer eller ginger ale
Isbiter
Mynteblader

Press lime i et glass og legg limebåten i glasset. Tilsett en god neve isbiter. Hell på vodka og ginger beer. Rør og pynt med mynteblader.

Nok sitrus må til når du skal lage cocktails.

Daniel lager mat i både vannbad, pizzaovnen og komfyren, og straks kommer maten på bordet. Men først skal Erik lage sin favorittdrink, Negroni. Den hadde de fleste aldri prøvd før og den ble straks en storfavoritt blant flere av gjestene.

Negroni

3 cl rød vermut

3 cl gin (velg en London Dry-type. Gordons er helt fin å bruke her)

3 cl campari

Dette røres sammen og helles i et klassisk drinkeglass med masse is og en appelsinskive.

Vil du lære om vermut? Her er en guide til det som finnes på Vinmonopolet.

En perfekt blandet Negroni.
Daniel har sous videt en fantastisk lammecarré som vi har til forrett.
Salat med mozzarella, sprøstekt spekeskinke og pinjekjerner. Så godt.
Deilig Extra Virgin olivenolje på grillet brød. Perfekt til salaten.
Ovnsbakte poteter med deilige urter og løk.

Til lammet hadde Daniel og jeg avtalt å bruke rosmarin i både marinaden til lammet og i cocktailen. Det måtte bli en Dry Martini og den ble også sous videt! Det er fryktelig enkelt og passer så godt til retten.

Ikke alle er like glade i gin, så det ble også laget Dry Martini med vodka. Det passer også godt.

Dry Rosmary Martini

12 cl Tanqueray 10 gin (den har masse sitrustoner og passer til denne retten)

1 kvist rosmarin

2 cl Dolin dry eller Martini Dry

Legg gin og en liten rosmarinkvist i en ziplock-pose. Senk posen ned i et vannkar som holder 62 grader. La dette trekke i 10 minutter. Ta ut posen og kjøl ned.

Shake gin, isbiter og vermut og sil over i et martiniglass. Server med rosmarinkvist og grønn oliven.

Denne er perfekt til lammekjøtt.

Herlig hovedrett.
Se på det perfekte kjøttet, da!

Så til hovedretten. En stor indrefilet av okse, sous videt og stekt til perfeksjon av Daniel. Til dette serverte han quinoa og couscous med craisins (tørkede tranebær), confitert løk med masse chipotle og en deilig salat med skogssopp. Hva drikker man til det? Jo, en Bloody Mary selvsagt!

Bloody Mary
5 cl Ketle One vodka
9 cl tomato juice
8 dråper Tabasco
4 dasher Worcestershire Sauce
2 klyper selleri-salt
2 drag svart pepper
Selleristang i glasset.
Masse isbiter

Bloody Mary

Jeg kan anbefale å bytte ut selleristangen med agurksive. Det smaker veldig godt.

Så har vi kommet til desserten og Daniel har gjort noe så syndig, så syndig. Han har smeltet Dumle i vannbad og laget den beste karamellsasusen som man kan lage på kort tid. Ikke bare det, men den helles over vaniljeis sammen med knuste Kina-maiskrisp. Så ufattelig syndig. Shame on you, Daniel. Her var jeg på kur…

Daniels dessert med nesten ingen kalorier.

Og jeg har jo også en kaloribombe på lur: Varm sjokoladedrikk med mørk rom og chili.

Chili Lumumba

120 g kvalitetssjokolade

1 liter lettmelk

fløte

1 chili

3 cl Ron Zacapa 23 per person

Varm sjokolade:

200 g kvalitetssjokolade, minimum 70 % kakaoinnhold knekkes i biter. Legg sjokoladen i en gryte og hell over 1 liter lettmelk. Legg en chili (styrke etter smak) i melken og varm under omrøring. Sjokolademelken må ikke koke, for da får du «snerk» på toppen. Den skal varmes forsiktig opp slik at chilien får gjort jobben sin. Synes du den ikke smaker nok chili, kan du drysse litt cayennepepper over til slutt.

Hell 3-5 cl mørk rom i et glass som tåler varme

Topp med herlig varm sjokolade

Tilsett et par klatter nypisket krem på toppen.

Du kan evt rive god sjokolade på toppen i tillegg.

Varm sjokolade med rom og chili.
Forrige

Rett i turistfella i Barcelona

Medianoche – den perfekte kubanske sandwichen

Neste

Legg igjen en kommentar