Slik lager du perfekt langtidsstekt ribbe

Mange gruer seg til å prøve seg på juleribben. Vil svoren bli sprø? Hvordan få kjøttet saftig? Det er mye stress og press på den som står for julemiddagen. La meg hjelpe til med å fjerne noe av stresset og vise deg to metoder for langtidssteking av ribbe.

Hvorfor langtidssteke?

Jo, fordi da kan fettet mellom lagene med kjøtt sakte smelte og gi deilig smak og fuktighet til ribben. Dessuten trenger du ikke passe på. Dette går av seg selv. Du har mer enn nok å drive med på julaften om du ikke skal passe på julemiddagen også.

Vel, dette er ikke helt riktig. Du må passe på ribben når det nærmer seg slutten, men i timesvis kan du overlate ovnen til å gjøre jobben. Det er sant.

Hvilken ribbe skal man velge?

Familieribbe… Slutt med det. Ærlig talt. Famileribben består av en kotelettdel med magert kjøtt og en del med tynnribbe. Det er to helt forskjellige stykningsdeler. Den ene er mager, den andre er fet. Skal du gjøre det enklerer for deg selv går du for en tynnribbe. Og finn en som er riktig marmorert med fine, ikke altfor kraftige fettlag.

Stepping av svoren gjør du med en skarp kniv eller en tapetkniv.
Striping av svoren gjør du med en skarp kniv eller en tapetkniv.

Ruter eller striper i svoren?

Jeg foretrekker stripet svor fremfor ruter. Hvorfor? Jo, fettet skal renne av svoren for å gi perfekt svor, skal den ikke? Det er lettere å få til med striping av svoren fremfor ruting. Fettet renner ned langs stipene og bort fra svoren slik at den kan bli sprø. Danskene gjør det og siden jeg er halvdanske gjør jeg også det. Dessuten liker jeg å servere ribben i skiver fremfor stykker. Det er lettere å skjære etter stripene hvis du vil gjøre det samme.

Må man krydre ribben i forkant?

Nei, man må ikke det. Tilsetter du masse smak når du langsteker ribben, trenger du ikke det. Jeg gjør aldri dette i forkant. Du kan enten gni inn ribben med masse krydder før steking, eller du kan tilsette aromater i formen der ribben skal langstekes. Dette vil gi masse smak til kjøttet. Dette vil du se eksempler på nedenfor.

Julmust fra Grebbestad Bryggeri.
Julmust fra Grebbestad Bryggeri.

Jeg har laget to typer ribbe: Den ene har jeg langstekt på 90 grader. Den andre på 125 grader. Den ene er dampet med svensk julmust (en blanding mellom julebrus og Villa Farris). Den andre er dampet med gløggkrydder. Jepp! Blir det ikke jul i huset av disse duftene, er det noe fryktelig galt med luktesansen:)

Gløggkrydder.
Gløggkrydder.

Ribben som langstekes på 90 grader bør serveres lunken. Kjøttet må få sette seg ordentlig før det skjæres i ribben ellers vil det bare falle fra hverandre.

Ribben som langstekes på 125 grader får et fastere resultat og er letter å skjære i når den er varm. Hvordan du velger å langsteke kjøttet er opp til deg, men jeg vil vise deg begge versjoner.

l1030296
Jonathan Dalin ved Strömstad Mat.

Jeg stakk til Strömstad Mat og handlet fersk tynnribbe. Jeg samarbeider med den flotte matbutikken over grensen og da jeg var der hadde de masse deilig ribbe av svensk kjøtt i disken. Jeg plukker ut et supert stykke som jeg får butikksansatt, Jonathan Dalin til å pakke skikkelig inn for meg. Stykket er såpass stort for meg og Erik og jeg tenker at det vil være supert å tilberede ribbestykkene på to helt forskjellige måter med to helt forskjellige smaker.

Julmust er noe veldig typisk svensk som jeg aldri har prøvd før. Det må testes ut og ved hjelpe av svenske venner på Facebook får jeg hint om hvordan den smaker og hva man kan bruke den til i matveien. Dampe ribbe i den? – Ja, jøss sier Knut Lake, svensk kjøkkensjef ved Urban Eatery og Skandinavia i Oslo. Jeg kjøper med en flaske Julmust fra Grebbestad Bryggeri.

Og i krydderhyllen finner jeg et kult produkt. Gløggkrydder. Det inneholder alle krydderne du er vant til å smake i tradisjonell gløgg: Kanel, tørket sitrusskall, nellik og rosiner. Kan man dampe ribben med dette? Klart man kan.

Hjemme i Oslo skal det stekes ribbe. Jeg deler ribbestykket i to og legger hvert stykke på hver sin fjøl. Jeg striper svoren med en skarp knip. Tapetkniv anbefales. Men du kan også få slakteren til å gjøre det for det. Husk at du kun skal skjære ned i svor og fett. Ikke i selve kjøttet.

Fordi jeg skal tilsette mye smak i selve dampingen, krydrer jeg bare kjøtt og svor med salt og pepper. Jeg gnir rikelig med krydder ned i sprekkene på svoren, på sidene av ribben og på undersiden. Så legger jeg hvert ribbestykke i hver sin ildfaste form.

I hver form legger jeg en halv løk, et par store hviløksfedd og en gulrot delt i fire deler.

l1030480
Ribbe med gløggkrydder.

I den ene formen heller jeg en halv flaske julmust slik at den væsken måler ca 1,5 cm opp på sidene av formen.

I form nummer to tilsetter jeg innholdet fra en pose gløggkrydder og heller på vann slik at det måler ca 1,5 cm opp på sidene av formen. Fra nå av kaller jeg ribbene for julemust-ribben og gløggkrydder-ribben.

Ribbe med julmust.
Ribbe med julmust.

Jeg dekker til begge formene med folie. Smør innsiden av folien med litt olje for at svoren ikke skal henge fast i folien. Dekk til, men ikke helt ned mot svoren. Sørg for at kantene på formen er foldet godt inn. Ribben skal dampe inne i folien og krydderne skal sette smak til kjøttet og kraften. Svoren skal bli myk før den popper i været.

l1030488
Ribben med julmust er ferdig.

Ribbe nummer 1 (julemust-ribben):

julemust-ribben settes i oven på 90 grader, varmluft. Der står den uten at du rører den i hele 6 timer.

Så hever du temperaturen til 225 grader og tar av folien. La den stå slik til svoren begynner å poppe. Det kan ta gode 20 minutter eller mer. Husk, ribben har kost seg på lav temperatur. Nå skal den varmes opp for at svoren skal bli sprø. Svoren blir ikke sprø hvis ikke fettet under svoren blir supervarmt. Det er det som gjør at svoren skyter fart og blir sprø. Sannsynligvis trenger du ikke å bruke grillelementet, men hvis du trenger det, skrur du på grillen i siste stund. Nå må du følge godt med slik at svoren ikke svir seg. Sitt ved ovnsdøren. Det tar ikke mange minuttene.

Når svoren er sprø tar du ribben ut og legger den over på en rist eller en fjøl. Den skal nå få hvile seg før du skjærer i den. Sil av kraften og bruk den som kraft. Kok den inn og juster den med bittelitt soyasaus for å balansere sødmen i julmusten.

Fett eller ikke i kraften?

Dette bestemmer du helt selv. Mange synes det kan bli for fett, og det er jeg enig i. Et tips til hvordan skille kraften fra fettet er å helle kraften over i en gryte. Sett den ute i snøen/verandaen/trappa eller et annet sted som er kaldt. Når kraften kjølner vil fettet stige til toppen og det er da lett å fjerne fettet med en skje. Men ikke kast det. Ta vare på det og bruk det til å steke poteter i eller smøre på brødskiven i juledagene. Det er helt vanlig i Danmark og det smaker supergodt.

Nå kan den rene kraften kokes opp og brukes som deilig sky til ribben eller kokes opp med fløte for en kraftigere saus.

l1030485
Ribben med gløggkrydder er ferdig.

Ribbe nummer 2 (gløggkrydder-ribben):

Denne settes i ovnen på 125 grader, varmluft i tre og en halv time. Så tar jeg av folien og gasser opp ovnen til 250 grader. Hell på litt mer vann. 1 dl holder. Her skal den stå til svoren popper. Så skrur du på grillelementet hvis du trenger det. Når svoren er sprø tar du ut ribben og lar den hvile på en rist eller fjøl frem til du skal spise. Kraften siles og brukes slik den er, uten fettet eller blandet med fløte. Den har en behagelig og fin smak av jul og kjøttet er deilig og saftig, dog litt fastere enn ribbe nummer 1. Du kan tilsette en skje ripsgelé i sausen for å få frem litt sødme hvis du synes den mangler akkurat dette.

l1030508

Tilbehør til ribbe.

Du kan selvsagt gå for helt tradisjonelt tilbehør som kokte poteter og rødkål. Ingenting i veien for det. Jeg vil bare vise deg et litt annet type tilbehør som er et fargerikt og friskt innslag på julebordet. Jeg har laget potetform med brunet smør og honningstekte gulrøtter med rosenkål, rømme, pistasjenøtter og granatepler. Granateple skinner som små juveler og er det perfekte tilbehøret til julematen. De er litt søte, litt syrlige og fantastisk vakre!

l1030490Poteter:

Skjær poteter i tynne skiver og legg dem i vifteform i en ildfast form.

Smelt 100 g smør og la dette skumme og bli gyllenbrunt. La skummet legge seg og hell smøret over potetformen. Ikke bruk bunnfallet. Det er melkestoffene som var i smøret.

Dryss litt salt over. Sett formen på 180 grader i ovnen til kantene på potetskivene er sprø, men ikke brent. (mine ble litt i overkant, men hva gjør vel det). Disse potetene har en fantastisk smørsmak som du vil elske.

l1030514Gulrøtter:

Skrell fargerike gulrøtter og del dem i forskjellige former. Noen deles i fire, ande i to på langs. Det kommer litt an på størrelsen på røttene for alle skal bli ferdige på samme tid.

Legg dem i en panne og fyll på med vann slik at det akkurat dekker gulrøttene. Tilsett 2 ss honning, 2 ss smør og et dryss flaksalt. Kok opp og la koke under lokk (litt på snei) til vannet fordamper og smøret og sukkeret karamelliserer røttene. Gulrøttene bør være møre og fine nå.

Ta av blader på rosenkål med en skarp kniv. Forvell bladene i lettsaltet kokende vann i 10 sekunder. Ha dem over i kaldt vann. fargen vil nå bli knallgrønn og det er akkurat det du er ute etter.

Legg gulrøtter på et fat. Hell tynne striper av rømme over dem og legg på rosenkålsblader. Dryss en neve grovhakkede pistasjenøtter og granateplefrø over.

granateple
granateple

Slik renser du et granateple.

Server ribben (eventuelt begge ribbene) med sky/saus, gulrøtter med deilig tilbehør og selvsagt de deilige smørpotetene.

Disse herlige saltsyltede agurkene får du kjøpe på Strömstad Mat. De er helt fantastiske til ribben og gir akkurat det lille salte og syltede kicket retten trenger.
Disse herlige saltsyltede agurkene får du kjøpe på Strömstad Mat. Du finner dem i grønnsaksavdelingen i en egen stor beholder. Du kan ta med så mange du vil i løsvekt. De er helt fantastiske til ribben og gir akkurat det lille salte og syltede kicket retten trenger.

Da er det vel bare å si gledelig jul og spis godt!

l1030516
Stikk innom Iems på Gallerian i Strömstad (nabobutikken til Strömstad Mat) og kjøp med deg kule fjøler, servietter, lys og andre ting du trenger til julebordet.

 

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Strömstad Mat  og Gallerian Strömstad. Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi. 

 

Forrige

Brød bakt med gammelnorsk brødkrydder

Tre lekre juleretter fra Bondens Marked

Neste

5 kommentarer om “Slik lager du perfekt langtidsstekt ribbe”

  1. Hei! Takk så mye for en innbydende ribbeoppskrift. Dansk flæskesteg og ribbe er det beste vi vet, men vi har ikke klart å lage ribba like god som flæskestegen vi har fått i Danmark og ribba som lages hos CC Mat. CC Mat har fortalt at de langtidssteker den, så oppskriften du her gir gleder vi oss stort til å prøve. Jeg har bare ett spørsmål. Du skriver 90 grader med folie over i 6 timer. Deretter så skal temperaturen økes til 225 grader med foliet av. Spørsmålet mitt er; Når man setter opp varmen til 225 grader, skal man da steke uten varmluft?

    Svar
    • Hei på deg!
      Du fortsetter med varmluften. Sørg for at folien ikke rører svoren, for da vil folien sette seg fast i svoren. Hvis det er lite væske i formen når du setter opp varmen, heller du på en dl vann:) Masse lykke til!

      Svar

Legg igjen en kommentar