Tre lekre juleretter fra Bondens Marked

Julen handler om tradisjoner og tradisjonsmat som lutefisk, rakfisk, ribbe og pinnekjøtt. Alt dette får du kjøpt på Bondens marked under det store julemarkedet på Valkyrie plass den 14.- 17. desember.

Julen handler også om samhold, hygge og familie. Vi møtes, vi spiser og vi koser oss. Selv om det rår kaos i kulissene, er vi avslappet sammen. Kanskje vi skal gjøre noe med dette stresset på kjøkkenet og server noe godt og enkelt? Forretten må jo ikke spises ved bordet. Hva med å samles på kjøkkenet og ta en ”beta” i hånden? Det er uformelt, hyggelig og ikke minst overraskende.

Les mer: Her er komplett oversikt over alle de 35 utstillerne på Bondens marked på Valkyrie plass den 14.-17. desember.

Her ser du varene som jeg tok med meg fra Bondens Marked:

På Bondens marked finner du mange produsenter som selger deilig spekemat. Legg spekeskinker, spekepølser, sylte og rull på en fjøl og la selv folk skjære seg en bit.

Thorbjørnrud Ysteri lager en helt fantastisk fennikelsalami som minner om de aller beste fra Toscana. Ta frem tollekniven, legg spekepølsen på fjøla og skjær skiver av den slik at gjestene kan momse. Har du ikke gjester, er denne like god å spise alene når du vil ha litt kos på kvelden.

l1040710

Server gjerne denne deilige spekematen sammen med et glass ”Hugo”. Dette er en frisk og lett drink laget av hylleblomstsaft og prosecco. Man kan skifte ut proseccoen med kullsyreholdig vann hvis man vil det. 

Spekematfjøl:

Fennikelsalami fra Thorbjørnrud Ysteri
Generell spekemat fra Bondens markeds mange produsenter. Tenk sylte, rull, pølser og spekeskinker. Julepålegget må jo ikke bare være til frokost og lunsj.

l1040703

Slik lager du Hugo:

3 cl hylleblomstsaft fra Skott gård nordre

7 cl prosecco

2 cl kullsyreholdig vann

 1. Ha dette over i et pent glass. Ha gjerne isbiter i for å få drinken ekstra kald.
 2. Pynt med tørkede epler fra Dyre gård. Du klipper et lite snitt i eplene og henger dem på kanten av glasset. Dekorativt.
l1040749

Noen liker spekemat, andre liker fisk. På Bondens marked kan du kjøpe alt av røkte og gravede fiskeprodukter. Leiren Laks og Anitas sjømat kommer med dette på årets store julemarked, mens Trøsvik gård og Skarvheimen fjellfisk kommer med deilig rakfisk.

Finn frem flatbrød og legg delikate skiver fisk på disse. Perfekt fingermat!

l1040721

Hvis det ikke er for kaldt i været tar Anne Karins Snadder med de legendariske eggene sine fra ender og kalkuner. Ikke bare er de flotte å se på, de smaker helt fantastisk også. Plommen er kremete og silkemyk. Vanlige hønseegg kan også brukes. Dette er det flere produsenter som selger på Bondens marked under det store julemarkedet på Valkyrie plass den 14. -17. desember.
Server gjerne dette med en deilig plommegløgg til.

l1040755

Gløgg:

Plommegløgg fra Skott gård nordre

Kanelstang

 1. Server gløggen varm eller kald med en kanelstang i hvert glass.

Handleliste til forretten:

 • Fennikelsalami fra Thorbjørnrud Ysteri (evt annen spekemat fra de fine produsentene på Bondens Marked)
 • Hylleblomstsaft fra Skott gård nordre
 • Flatbrød fra Eventyrsmak
 • Granskuddpesto fra Soppgleder
 • Røkt blåkveite fra Anitas sjømat
 • Ferdig laksetartar på glass fra Anitas sjømat med røkt laks og rogn
 • 1 boks pepperrotkrem fra Anitas sjømat
 • Kalkun- og andeegg fra Anne Karins Snadder
 • Plommegløgg fra Skott gård nordre
 • Kanelstang
l1040724

Elgsteik uten stress

I jula går man fra selskap til selskap. En dag er kanskje selskapet hos nettopp deg. Hva skal man servere?
Heidal Landbruksprodukter har gjort det enkelt for deg. Thomas har nemlig laget ferdig elgsteika for deg. Ja, han har sous vide-behandlet elgsteika i sju timer på 64 grader. Resultatet er en perfekt mør steik som er rosa i midten. Den kan du servere romtemperert eller varm. Den er lett å varme i ovnen så lenge du skjærer den i skiver og legger den i folie på lav varme i 10 minutter.

I vakuumposen der elgsteika ligger er det masse deilig kraft fra kjøttet. Bruk dette som base til sausen. Har du elgsteik, må du også ha saus med fløte og brunost i.
Ommang Søndre har en nydelig fløtemysost laget på geit og ku som egner seg supert i viltsausen.

l1040713

Ommang Søndre har også deilige, økologiske grønnsaker. Hva de har med seg til julemarkedet på Valkyrie plass er litt usikkert, men grønnsaker blir det. Til denne retten har vi brukt grønnkål, pastinakk og gulrøtter fra dem. 

Rotfruktene er bakt i ovnen med olivenolje og flaksalt. Prøv med et drag pepperost fra Thorbjørnrud Ysteri over rotfruktene når de er ferdige i ovnen. Denne spesielle osten, som allerede har blitt en klassiker, gir sterk peppersmak til retten.

l1040728
l1040738
l1040717

Er du usikker på hvordan du skal bruke grønnkål? Den smaker så godt sammen med bacon og sopp. Og bacon og sopp får du på julemarkedet. Haugen gardsmat har deilig tørrsaltet bacon som er perfekt å bruke til denne retten. Den behagelige røyksmaken passer så godt til elgsteika.

Soppgleder har et imponerende utvalg av tørket sopp. Vil du ha kantareller, traktkantareller eller fåresopp? Ja, de har det. Men også flotte skiver av tørket steinsopp finner du her. Vi bruker det i retten vår.

Hva passer ellers godt til en slik deilige elgstek? Jo, plommechutney er perfekt tilbehør. Den søte chutneyen kler viltsmaken.
Plommechutney i fine glass (som også egner seg å gi bort i julegave) får du hos Sjødalstrand gård. Klarer du å ikke bli fristet til å kjøpe med en av de deilige plommetertene er du jammen god!

l1040743

Slik lager du elgsteikmåltidet:

Dette trenger du til åtte personer:

1 ferdig elgsteik fra Heidal Landbruksprodukter. (Bruk kraften i vakuumposen til sausen)

grønnkål, pastinakk og gulrøtter (eller andre grønnsaker) fra Ommang Søndre

poteter etter ønske

4-6 skiver fløtemysost fra Ommang Søndre

6-7 dl kremfløte

4 ts viltfond eller 1/2 liter viltkraft eller soppkraft

4 einebær, knust

pepper og flaksalt

frisk timian

1 pepperost fra Thorbjørnrud Ysteri

1 glass plommechutney fra Sjødalstrand gård

1 pose tørket steinsopp fra Soppgleder

1 stykke tørrsaltet bacon fra Haugen gardsmat

Eplemost fra Dyre gård.

 1. Ta steika ut av kjøleskapet i god tid før middagen. Gjerne en time før.
  Vil du varme den, skjærer du skiver av den og fordeler utover et stykke folie. Dekk til med folie og varm forsiktig på lav varme i oven.
 2. Ha kraften fra elgsteika i en gryte. Tilsett viltkraft eller –fond. Smak til med einebær, kvernet pepper, fløtemystost og fløte.
 3. Vask rotgrønnsakene godt, men behold skallet på. Del dem i to på langs og legg dem i en ildfast form. Hell litt god olivenolje over og dryss forsiktig med flaksalt. En kvist timian eller to gir god smak. Sett i oven på 180 grader til grønnsakene er møre. Server dem på en fjøl med pepperosten fra Thorbjørnrud Ysteri ved siden av, så kan gjestene selv krydre rotgrønnsakene. Osten selges sammen et lite rivjern.
 4. Legg steinsoppen i en skål med lunket vann i 20 minutter slik at de spretter tilbake til fersk form. Vannet skal dekke soppen. Bruk soppvannet som kraft enten i viltsausen eller som kraft til en annen saus.
 5. Skjær små skiver av baconet og stek det i pannen, men ikke så lenge at det blir sprøtt. Vri forsiktig opp soppen og legg den i pannen sammen med baconskivene.
 6. Strø over litt frisk timian. Stek noen minutter.
 7. Vask grønnkålen og skjær den grovt. Ha den over i pannen og la den varmebehandles sammen med bacon og sopp i noen minutter.
 8. Kok poteter.
 9. Server elgsteiken med soppblandingen, viltsaus, poteter, rotfrukter og plommechutney.
 10. Skjenk deilig eplemost i glassene.

Handleliste til hovedretten:

 • 1 ferdig elgsteik fra Heidal Landbruksprodukter.
 • grønnkål, pastinakk og gulrøtter (eller andre grønnsaker) fra Ommang Søndre
 • poteter etter ønske
 • Fløtemysost fra Ommang Søndre
 • 2 små kartonger kremfløte
 • viltfond eller viltkraft
 • einebær,
 • frisk timian
 • pepperost fra Thorbjørnrud Ysteri
 • plommechutney fra Sjødalstrand gård
 • tørket steinsopp fra Soppgleder
 • tørrsaltet bacon fra Haugen gardsmat
 • Eplemost fra Dyre gård.
l1040769

Tidenes ostebord og en liten epledrøm på lur

Utvalget av gardsoster på Bondens marked er særdeles imponerende. Kjøper du inn et utvalg oster på årets store julemarked på Valkyrie plass den 14.-17. desember har du alltid noe å by på hvis det skulle dukke opp uventede gjester.

Å lage et skikkelig ostebord med tilhørende marmelader, honning og kjeks er ingen sak. Det tar liten tid å forberede og alle sette pris på det.

På Bondens marked kan du finne honninger som passer perfekt til ost. Valnøtthonningen fra Røislien bigård eller hva med en chilihonning fra Helnora honning er begge spennende tilbehør til oster. Hos Anne Karins Snadder får du marmelade med fiken, pære og portvin. Eventyrsmak har et bredt utvalg av geléer og marmelader.

l1040763

Kjeks til oster får du hos Eventysmak. Der får du også alt du trenger av julekaker.

l1040761

Hos Dyre gård får du glass med deilig eplemos laget på rød aromaepler. Med et slikt glass i huset har du dessert. Pisk litt kremfløte eller seterrømme og bland inn litt kanel. Server med eplemos i glass, i lefse eller i krumkaker. De vil få bein å gå på.

l1040782

Slik lager du epledrøm

1 glass eplemos fra Dyre gård

1 kartong kremfløte eller 1 boks seterrømme

1/8 ts malt kanel

tørkede epleskiver fra Dyre gård

krumkaker, mjukbrød eller andre julekaker.

 1. Pisk kremfløte og bland inn litt malt kanel.
 2. For et syrligere resultat kan du stivpiske seterrømme og blande inn kanel. Du kan bruke vaniljeis hvis du vil det.
 3. Ha kremen i små glass eller i krumkaker. Legg så på et lag eplemos fra Dyre gård. Gjenta lagene. Server med julekaker eller mjukbrød fra Brimi sæter.
 4. Eller server med tørkede epleskiver
l1040776

Tips: Varm en panne med 3 ss sukker og 3 ss smør. Dette skal bli en lys og gyllen karamell. Dypp mjukbrød i karamellen. Legg den over på en rist. Det karamelliserte mjukbrødet er nydelig til denne epledesserten.

Handleliste til epledrøm:

eplemos fra Dyre gård

1 liten kartong kremfløte eller 1 boks seterrømme

malt kanel

tørkede epleskiver fra Dyre gård

krumkaker fra Eventyrsmak, mjukbrød fra Brimi Sæter eller andre julekaker

Hvis du lager karamellisert mjukbrød trenger du dette i tillegg:

Sukker

Smør

l1040770

Ostebord fra Bondens marked

Dette trenger du (det finnes et bredt utvalg oster på Bondens marked og dette er bare et eksempel på hva man kan sette sammen til et ostebord):

1 fløtemysost fra Ommang Søndre

1 pepperost fra Thorbjørnrud ysteri

Kubbeost (kremost laget av kumelk) fra Rueslåtten ysteri

Lord Gagvagh (halvfast rødkittost) Rueslåtten ysteri

Sæterost (melk fra gamle kuer på fjellbeite) fra Brimi Sæter

Blåku (blåmuggost) fra Thorbjørnrud ysteri

Fiken- og pæremarmelade med portvin fra Anne Karins Snadder

Honning med valnøtter fra Røislien bigård

Gårdsbakeriets rugkjeks og kjeks til ost fra Eventyrsmak

tørkede epleskiver fra Dyre gård

 1. Ta ostene ut av kjøleskapet og ta dem ut av pakningen en time før du skal servere dem. Da får smaken utviklet seg.
 2. Legg kjeks på fat og sett ostene på ei fjøl. Åpne syltetøy og honning og server til ostene.

Handleliste til ostebord:

 • Fløtemysost fra Ommang Søndre
 • pepperost fra Thorbjørnrud ysteri (kommer med eget lite rivjern)
 • Kubbeost (kremost laget av kumelk) fra Rueslåtten ysteri
 • Lord Gagvagh (halvfast rødkittost) Rueslåtten ysteri
 • Sæterost (melk fra gamle kuer på fjellbeite) fra Brimi Sæter
 • Blåku (blåmuggost) fra Thorbjørnrud ysteri
 • Fiken- og pæremarmelade med portvin fra Anne Karins Snadder
 • Honning med valnøtter fra Røislien bigård
 • Gårdsbakeriets rugkjeks og kjeks til ost fra Eventyrsmak
 • Tørkede epleskiver fra Dyre gård

Til info: Dette innlegget er laget i samarbeid med Bondens marked i Oslo.

Forrige

Slik lager du perfekt langtidsstekt ribbe

Ostesmørbrødet som oser luksus

Neste

Legg igjen en kommentar