Slik kommer du i ekte julestemning i København

Forrige helg var jeg på en ørliten hyggetur til København med min kjære.

Anledningen var Noma og en storartet og lett provoserende middag. Les mer om det her.

Når man drar til København før jul er det mange hyggelige ting man kan foreta seg. Jeg elsker jule-København! De kan virkelig pynte.

Brente mandler til salgs over hele København.

For mange herrens år siden pleide jeg og Erik å reise til København før jul hvert år sammen med venner. Vi tok ofte båten ned og så overnattet vi og tok fly hjem en dag eller to senere. Da bodde vi gjerne på Hotel Kong Frederik. Det gjorde vi i år også. Fin beliggenhet på Rådhusplassen og nylig overflateoppusset.

Tivoli er et must før jul. Der kommer du i julestemning selv om snøen ikke laver ned. Her er det snø allikevel. Ikke så ekte, men det tenker du ikke på når du går der. Du finner mange fristende boder som selger æbleskiver og gløgg, glaserte epler og lumumba. Sistenevnte er varm sjokolade med rom. Det er jeg en skikkelig sucker for.

Du kan spise julemat eller smørrebrød i Tivoli på de mange serveringstedene.

Du kan til og med ta noen av de vilt syke berg-og-dal-banene og andre skrekkelige apparater. Jeg tør ikke.
Ja, det er kos å gå i Tivoli. Det er København for meg.

Strøget er julepyntet. Dessverre er gaten ganske ødelagt av kjipe kjedebutikker, men det finnes da noen bra igjen. Illum Bolighus er altid en fryd å stikke innom. Her finner du garantert en gave eller to. Royal Copenhagen har sin årlige julebord-utstilling der syv kunstnere pynter hvert sitt bord. Du må ta en tur opp i etasjene og se de fantastisk, kreative bordene. Kanskje du tar meg litt inspirasjon hjem?

Ved siden av Royal Copenhagen ligger den kjente caféen Royal Smushi Café. Ta en Spritz eller en kaffekopp der. Alltid koselig.

I kirken som ligger på Strøget (like ved Gasolin Grill) kan du gå på julemarked og der kan du også få et glass vin, hvis du vil. Dette ser du ikke i Norge.

Erik og jeg var litt småfrosne da vi var i byen. Det er alltid litt surt og kaldt i København så vi stakk innom legendariske Conditori La Glace. Erik ville ha et stykke Karen Blixen-kake og en kaffe. Jeg gikk for ekte varm sjokolade med pisket krem og boller med smør.
Jeg er halvt dansk og boller med smør og varm sjokolade er en klassisk bursdagsfrokost-meny. Og fordi dette var en bursdagstur for meg, var det selvsagt dette jeg skulle ha. Det er så koselig på La Glace!

Ok. Går du ikke inn, må du i allefall se på den fantastiske utstillingen i vinduet. Den er alltid så flott.

Stikker du opp i Torvehallerne kan du sette deg ned på mange hyggelige steder. Vi tok et glass vin mens et plutselig regnvær overrasket oss.

Vi prøvde et nytt sted til lunsj. Hidden DimSum var egentlig ikke så gjemt, det. Stedet ligger nederst på Nytorv. Her får du usedvanlig nydelig dim sum og annen asiatisk mat. Det passet oss så godt å spise noe litt spicy denne dagen.
De har nettopp åpnet i underetasjen der de serverer dim sum til langt på natt.

Flæskestedsmørrebrød.

Er du mer til smørrebrød, øl og snaps er alltid, og da mener jeg alltid, Restaurant Kronborg i Brolæggerstræde en god idé.

Dette er for meg en av de aller hyggeligste smørrebrødstedene i København.
De lager egne snapser her og utvalget av øl er imponerende.

Ah! Tartar!

Smørrebrødene er de beste og stedet er så hyggelig. Book et bord til din neste Københavntur. Jeg lover deg at du ikke blir skuffet.

Er du ute etter smørrebrød kan jeg også anbefale Schønneman (hvis du overhode får bord) eller Almanak for kreative smørrebrød som bruker sesonens råvarer. Men for dansk hygge og riktig gode smørrebrød er alltid Restaurant Kronborg stedet.

Kødbyen fiskebar.

Kødbyen er et område av København der du alltid vil finne noe du liker. Fleisch har god mat, smørrebrød og gode cocktails. Du får taco på Sanchez, BBQ på Warpigs, pizza på Mother (og en helsikkes god Campari Spritz) osv.
Vi satte oss ned på NOHO og tok et glass vin og en øl. Det var også veldig koselig.

I Kødbyen ligger også et fantastisk spisested som heter Kødbyens fiskebar. Vi hadde booket bord her og nøt georgisk oransjevin fra Pheasant’s Tears, østers, blåskjell og fish and chips. Sistnevnte laget av røkt torsk og remuladen var laget med blomkål. Supergodt!

Herfra kan du dra til kule Ancestrale – en av våre favorittvinbarer i København. Mellom 16:00 og 18:00 hver dag har de supertilbud: Tre vinglass for 100 kr. Dette er en naturvinbar og de har sånn peiling.

En annen bra vinbar er Den Vandrette, som ligger ved «Noma-broen» i Nyhavn. Pompette og Rødder & Vin på Nørrebro er også bra naturvinsteder. Nr. 30 er også et sted jeg vil anbefale på det varmeste. Ved Stranden er også bra, men det er alt for mange nordmenn der.

Vil du spise et unikt sted som ikke så mange vet om vil jeg på det varmeste anbefale Kaptajn.

Jeg har nå vært der to ganger og maten og vinutvalget er så vannvittig bra. På nyåret skal de skifte konsept og de vil ha Michelin-ambisjoner. Det kan bli veldig spennende. Foreløpig får du mye for pengene hva angår stemning, service, matoppleveser og en av byens aller beste vinutvalg.

Dette er de samme gutta som står bak Ancestrale på Vesterbro.

Altså. København har alt å by på av julestemning, og dette var bare noen tips til deg.

God tur til København, hvis du er en av de mange som skal på førjulstur!

Forrige

Julens fresheste aperitif

And med bakt kvede og klementin

Neste

Legg igjen en kommentar