Julefrokost på ærverdige Schønnemann

Jeg elsker danske julefrokoster (eller lunsj som vi kaller det).  Vi drar i hopetall til den danske hovedstaden for å meske oss i høye smørrebrød og deilig drikke. Vi koser oss rett og slett. Men danskene koser seg med sin danske julefrokost, de også. Og et av stedene der du finner mange dansker, men selvsagt også nordmenn, er Restaurant Schønnemann.

Jeg har bestilt bord, og takk og pris for det, for på dette stedet bestiller man i god tid i forveien. I køen før vi får slippe inn hører jeg noen si» Ja, vi bestilte faktisk i august». Og dette med kø er litt spesielt. Jeg kommer fem minutter før jeg skal og ser en lang rekke mennesker stå utenfor restauranten. Jeg tenker » Er det brann?» Nei da. Folk møter opp til gitt tidspunkt, og så slippes alle inn på en gang. Og da skinner restauranten og alle bord er pent dekket på og lokalet er tomt. Forrige bordsetting er gått for en halvtime siden, og betjeningen har fått tid til å gjøre det pent til neste gjeng. Urolig smart, synes jeg. Ingen høyrøstede og fulle nordmenn å se. Vi starter alle på likt.

Jeg setter meg på eget bord, men har to guttebord som naboer. De koser seg og er kommet i ens ærend til Schønnemann for å spise godt.

Jeg bestiller en Schønnemann ale til 78 kroner og herrens kryddersild med rå eggeplomme, løk og kapers (kr 88) og en lun flæskesteg med rødkål og surt tilbehør (kr 138). Det er sinnsykt mye mat, men det smaker utrolig godt. Flæskestegen serveres i to tykke stykker kjøtt og deilig sprø svor. Brød og smør på siden slik at man selv kan bestemme om man vil ha brød eller ikke. Silden er også generøs i porsjonsstørrelsen og den er nydelig. Guttene som sitter på min side diskuterer og diskuterer seg imellom om hva de skal velge. En av dem vil ha juleanretning (kr 338) som består av flere typer sild, lun flækesteg, ris a’la mande. Det diskuteres om julefrokosten er tingen (kr 438) som består av flere typer sild, Rødspette, gravet laks, hønsesalat, lun julemedister, lun flækesteg og ris a’la mande. Dette er en komplett julefrokost på dansk vis. Men herrene klarer ikke bestemme seg for noen av menyene og går heller for enkeltstykker. Det ser ut som om de er fornøyd med akkurat det valget. De bestiller både mat og øl og ber betjeningen til en hver tid komme med snaps. Her skal det ikke støve av glassene.

Slik spiser du en ekte julefrokost.

DSCF7271
Lun flæskesteg med sprø grønnkål, rødkål og syltede agurker. Glemte jeg å nevne hvor sprø svoren var?
DSCF7275
Sprengt oksebryst med hønsesalat.
DSCF7267
Potetmat med sild og kapers.
DSCF7266
Sprøstekt rødspette med remulade.
DSCF7261
Kryddersild med kapers, løk og eggeplomme.
DSCF7248
Pent og ryddig før storinnrykket.
DSCF7250
Julepyntet.

Mine sidekamerater koser seg og skryter hemningsløst av maten til hverandre og til meg. Jeg får vite at Schønnemann har absolutt alt av danske klassikere på menyen – til og med æbleflæsk. Dessuten er rødspettesmørrebrødene frityrstekt og ikke bare pannestekt. Her strides de lærde om hva som er den foretrukne fremgangsmåten. Gutta liker at den er frityrstekt og de liker også at smørrebrødet har hele tre fiskefileter. Snapsemannen kommer og fyller på glassene deres når neste rett kommer, og de får forskjellig innhold i hvert sitt glass. en akevitt til den ene retten og en annen til den andre. «Dette er helt unikt», sier en av guttene.

Jeg må dessverre forlate julefrokosten, hyggen og mine nye venner på nabobordet for å rekke et fly hjem, men aller helst skulle jeg ha blitt sittende med en øl til og en snaps og bare hygge meg, for her inne på Schønnemann er stemningen stigende og folk er blide. Utenfor sludder det. Neste gang drar jeg tilbake med en vennegjeng og nyter julefrokosten til det fulle.

DSCF7277
Takk for denne gang, Schønnemann.

Restaurant Schønnemann
Hauser Plads 16
1127  København K
Telefon: +45 33 12 07 85

Til info: Jeg har vært på tur med Visit Denmark der de har dekket fly og hotell. Dette måltidet er betalt av meg selv.
Forrige

En Gotlands-helg i trøffelens tegn

Buns med ribbe, rødkålslaw, chilisaus og syltet agurk

Neste

Legg igjen en kommentar