En Gotlands-helg i trøffelens tegn

Det finnes en festival for alt – også trøfler. I Visby på Gotland arrangeres det trøffelfestival en helg hver høst og i år var jeg tilstede.

Jeg visste at det fantes trøfler på Gotland, men at de til og med hadde sin egen festival, var nytt for meg. Helgen er viet ”skogens sorte gull” og alle er med, kan det virke.

Selvsagt får du kjøpt trøffel i butikkene. Visby ost er et sted der du får kjøpt trøffel og trøffelprodukter.
Selvsagt får du kjøpt trøffel i butikkene. Visby ost er et sted der du får kjøpt trøffel og trøffelprodukter.

Vi ankommer en fredag og i byens kjøpesenter har trøffelforeningen satt opp stand. Unge, lovende kokkespirer serverer smaksprøver på trøffelrisotto, trøffelkrem, og trøffelsmør. Øyas trøffeljegere selger trøfler og trøffelartikler som bøker og t-skjorter (med trøffeljeger på ryggen. Jeg måtte selvsagt kjøpe en). Jeg må innrømme at dette er rimelig spesielt. Her står vi mellom H&M og Ica og smaker noe av det mest eksklusive produktet naturen har å tilby. Og det oser stolthet i lokalet. Hos unge som eldre. Dette er Gotlands gull.

Fredag ettermiddag: Det er After Work på byens vannhull og H10  tilbyr trøffel-aperitivo. De som har vært i Nord-Italia kjenner nok til konseptet Aperitivo. Det er timen da man tar en drink (gjerne en Spritz) og så får man litt mat. Hos H10 serverer de en nydelig pastasalat med revet trøffel over. Kjøper du drink kan du spise mat gratis. Et meget generøst tiltak.

Jessens Saluhall & bar har også After Work og de serverer pinxos og lokalt øl. Det er full trøkk og god stemning inne på de koselige utestedene i Visby. Utenfor blåser det kraftig, men inne er det lunt og raust.

Vi skal videre, for vi har bord på en fabelaktig fiskerestaurant i byen, Bakfickan. Som flere restauranter i Visby denne helgen, serveres det trøffelmeny. Vi kjører fire retter der og alle (unntatt desserten) innholder gotlandske trøfler. Restaurant Italienaren serverer også en spennende trøffelmeny og har til og med en egen pizza med italiensk salsiccia med sopp og trøffel. Her spiser vi søndag.

Lørdag braker det virkelig løs. Dagen starter med trøffelseminar med spennende tema om dyrking av trøffel (ja, for de kan faktisk dyrkes frem til en viss grad) og trøffelaromaens kjemi. Vi møter Gareth Renowden som dyrker gotlandske trøfler på New Zealand med stort hell.

Vi møter også Årets trøffelkokk, Filip Fastén som forteller oss hvordan vi kan bruke trøffel i maten. Dette er veldig interessant og lærerikt, siden vi dagen etter skal få være med på trøffeljakt.

Les om hvordan du kan få mest mulig ut av trøffelen uten faktisk å spise den.

Filip Frasén. Årets trøffelkokk.
Filip Frasén. Årets trøffelkokk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Årets trøffelsermoni innledes i Domkirken i Visby med kor, taler og trøffelmusikk (ikke taffelmusikk altså). Alle er pyntet til fest i lange kjoler og mørke dresser. Humor har de og alle nye medlemmer i trøffelforeningen blir hentet opp og man får utdelt ordensbånd. Gamle medlemmer får en ny pin i ordensbåndet hvert år. Vi som er med på trøffelfestivalen blir automatisk tatt opp i det gode selskap og er nå medlemmer av trøffelforeningen. Vi går ned til Visby Hotel Clarion der selve trøffelfestmiddagen skal finne sted og vi drikker champagne og mingler.

I storsalen får vi servert fantastisk festmeny laget av seks av de aller beste restaurantene på Gotland. De har laget hver sin rett og det smaker vidunderlig. Vi får vite at det aldri har vært så mange tilstede på trøffelfestaften som i år. Etter perfekt mat og vinmeny trøfler vi oss hjem til hotellrommet. Vi må være uthvilte før vi skal snuse oss frem til trøfler dagen etter.

Søndagen starter med en gåtur i vind og ruskevær. Vi går en tur ved havet og langs bymuren i idylliske Visby. Da er det ekstra deilig å slappe av i badstuen og det flotte bassenget på Visby Hotel. Så er det på med trøffeljeger-utstyret.

Idyllisk bakgate.
Idyllisk bakgate.
DSCF6344

Du kan lese om trøffeljakten her. 

Olof og trøffelhunden Bruno.
Olof og trøffelhunden Bruno.

Har du lyst til å dra på trøffelfestival neste år? Datoen er allerede satt til 11.-13. november. Få det med deg, det er litt av en opplevelse. Sas flyr via Stockholm. På sommeren kan du ta fly direkte med Norwegian, men da er det ingen trøffel her, men jeg er bombesikker på at Gotland er et perfekt sted å besøke på sommerstid.

Festivalpakke koster 2190 svenske kroner og da får du: Trøffelseminar, sermoni med ordensbåndoverrekkelse, middag med vinmeny og trøffeljakt dagen etter.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden. De har betalt tur og opphold.

DSCF6679
Forrige

Norð – Ny restaurant på Tøyen

Julefrokost på ærverdige Schønnemann

Neste

Legg igjen en kommentar