Hjemmelaget gløgg på 10 minutter

Det absolutt verste jeg vet er Tomtegløgg. Det søte klisset vrenger seg i magen på meg. Jeg kan ikke fatte og begripe at noen vil drikke det frivillig, især med tanke på hvor enkelt det er å lage gløggen selv.

Du er sikkert drittlei av oss bloggere som gnåler over hvor lett alt er å lage. Sannheten er at du kan lage en slik gløgg med en arm knyttet bak på ryggen. Så enkelt er det.

Du trenger rødvin. Det skal være en ekte rødvinsgløgg og jeg bruker også en ørliten klunk med mørk rom i. Det gir en helt herlig smak.

Gløgg er ikke noe du drikker glass etter glass av. Det er en mektig og aromatisk drikk. Det er en kosedrikk som oser av jul.

Jeg har valgt en økologisk merlot/syrah som finnes i halvliterkartong. Den er perfekt til to glass gløgg. 2,5 dl per person er akkurat det du trenger. San Crispino koster 80 kr. Hvis du ikke velger denne, så velg en bløt og rund rødvin.

Tenk litt over alkoholkonsumet i jula. Du må ikke alltid kjøpe 3-liters Bib. Det er ikke nødvendigvis noe biligere.  Det er fort gjort å gå i fella og drikke for mye. En slik halvliters-kartong, som den jeg brukte, gir to-tre glass vin.

Jeg foretrekker å planlegge julen ut fra måltidene jeg skal servere.  Jeg kjøper spesifikt inn den og den vinen til den og den retten og velger heller få gode viner enn mange dårlige.  Jeg kjøper ikke Bib, men kommer til å kjøpe et par av halvlitersboksene i år, for får jeg lyst på et glass vin utenom måltidene, kan jeg ta et glass fra en slik boks. Resten kan jeg spare eller bruke i en saus.

Vinen går denne gang i gløggen.

Gløggen må ha krydder. Det er det som gjør gløgg til gløgg. Mange bruker nellikspiker. Jeg styrer unna for jeg synes den er for intens. Men jeg bruker kanel, kardemommekapsler, stjerneanis, fersk ingefær, sitron og klementin. Som søtningsmiddel bruker jeg brunsukker. Du kan bruke honning eller agavesirup. Jeg synes brunsukker gir en fin smak.

Slik lager du rødvinsgløgg til to personer:

5 dl rødvin

2 stjerneanis

1 kanelstang

5 kardemommekapsler, slå forsiktig skallet med en stump gjenstand for å åpne kapslene.

3 skiver ferske ingefær

1 klementin delt i to

1 skive sitron

2-3 ss brunsukker (du bestemmer selv hvor søt gløggen skal være, men bruker du mandler og rosiner i gløggen vil dette automatisk gi mer sødme til gløggen)

4 cl mørk rom (valgfritt om du bruker det eller ikke)

Varm rødvinen. Ikke la den koke, for da fordamer alkoholen bort. Legg sukker, krydder og frukt i vinen og la dette trekke på lav varme i 10 minutter. Tilsett rom mot slutten.

Sil av krydderne og hell i glass eller kopper. Server med en klementinskive og kanelstang – og mandler og rosiner på siden.

God adventstid!

Hvis du ikke orker å lage gløggen selv, finnes det en del bra varianter på Vinmonopolet. Her er noen av dem:

God jul!

Forrige

Rare, fine Portland

Ekte romkuler

Neste

Legg igjen en kommentar