Ekte romkuler

Skal det være, så skal det være. Jeg bruker ekte rom i romkulene mine. Dette gjorde vi også i min barndom. Moder’n hamstret småflasker på flyturer som vi skulle bruke i julekonfekten. Det var rosiner og tørkede aprikoser i rom eller Cointreau.

Jeg har tatt med meg denne tradisjonen videre. Det gir så god smak til marsipankonfekten. Jeg tror ikke du blir alkoholpåvirket av å spise en romkule, men skal ikke si det for sikkert. Kan være greit å overlate spisingen til noen som ikke kjører. Greit, så er du advart.

Jeg har laget romkuler. Jeg har brukt tørkede ananasskiver som jeg har kjøpt i splitter ny butikk på Frogner. I Frognerveien har det kommet en butikk som bare selger tørkede frukter og nøtter i løsvekt.Det er genialt! Det finnes slike butikker andre steder i Oslo, og især i området Torgata/Grønland. For oss på Frogner er dette eksotisk og helt herlig!

De tørkede ananasskivene er ikke tilsatt sukker, så det er konsentrert ananas du snaker når du spiser det, og for en intens smak det er! Disse bløtlegger jeg i rom. Etter et par timer er ananasskivene myke. Jeg bruker også noen stykker tørket ingefær. Godt med litt hete.

Når frukten er myknet presser jeg litt av romen ut av den. Dette er for at konfekten ikke skal bli for soggy og for at det ikke skal bli for alkoholsterk smak på konfekten. Litt er godt. Mye er for mye og du mister den delikate smaken av marsipan.

Ja, for det er marsipan jeg bruker til å pakke inn ananas/ingefærmiksen. Så dypper jeg kulene i mørk sjokolade. en perfekt kontrast til marsipanen og den romtrukkede frukten.

Når sjokoladen nesten er helt tørket drysser jeg gullstøv over. Jeg kjøpte mitt spiselige gullstøv i Sverige og det er av merket Odense. Jeg er sikker på at du får spiselig gullpulver i kakebutikker over hele landet.

Ekte romkuler

1 pølse marsipan

1 blokk overtrekksjokolade 200 g

gullpulver

4 skiver tørket ananas

1-2 stykker tørket ingefær (kan sløyfes)

5 cl mørk rom

Tørket frukt og rom.
Hakk frukten smått.

Dette gjør du:

Hakk ingefæren. Legg frukten i en lufttett boks og hell over rom. Rist boksen et par ganger i løpet av en times tid. Når frukten har sugd opp det meste av romen og frukten er myk, tar du den ut av boksen. Press kjøkkenpapir rundt frukten for å få ut en del av romen. Hakk frukten til små biter. Jo mindre, jo bedre.

Kjevle ut marsipan. Ta litt av gangen. Bruk melis som mel slik at marsipanen ikke sitter fast i fjøl og kjevle. Legg fruktmiks på marispanen og form forsiktig kuler. Er det for mye fuktighet i frukten vil marsipanen sprekke. Det vil du unngå.

Kulene skal være på størrelse med Mozartkuler, hvis du husker hvordan de ser ut. Store nok til å kunne ta to-tre biter.

Smelt sjokolade over vannbad og dypp marsipankulene i sjokoladen. Jeg brukte en olivenskje som har huller i bunnen for å få silt av mest mulig overflødig sjokolade. Legg kulene på en rist eller bakepapir og la sjokoladen sette seg. Pynt med gullpynt. Jeg brukte en tesil til å drysse pulveret jevnt over kulene.

La kulene bli helt avkjølte før du legger dem i lufttett boks. Romen vil gi mer og mer smak til marsipanen de neste dagene og det er bra. Sørg derfor for å lage disse kulene noen dager før du skal spise dem. Første dag smaker de for mye rom. Andre dag: Perfekt!

 

Forrige

Hjemmelaget gløgg på 10 minutter

Julens deiligste klementinsalat

Neste

Legg igjen en kommentar