Mormors æbleskiver

Æbleskiver har ingenting med epler å gjøre, i alle fall ikke nå om dagen. På norsk kjenner vi de som munker. Har du prøvd dem? Deilig, ikke sant?

Æbleskiver er runde, fluffy vaffel/pannekaker som smaker fantastisk sammen med melis eller syltetøy. Jeg er tilhenger av melis. Det er det jeg er vokst opp med. Kakene er deilige å servere sammen med gløgg eller te – gjerne foran peisen.

Les mer: Lag egen gløgg. 

Min danske mormor lagde æbleskiver på gården i Ølstykke. Jeg har ingen minner om at jeg spiste det hjemme i Trondheim. Det var bare hos mormor jeg kan huske å ha spist dem. Og min mormor lagde dem med revet sitronskall i. Jeg tror jeg nå vet hvor jeg har sitrus-fetishen min fra, for å si det sånn.

Jeg har lenge ønsket å lage æbleskiver, men har ikke hatt utstyr for det. Pannen som brukes er spesiell. Den har runde hull som skal forme de runde æbleskivene. Jeg har vært på jakt etter en slik panne, og fant heldigvis en fra Le Creuset. Legger ved link til pannen for den som er interessert. Det er ikke så vanlig med munkepanne/æbleskivepanne i Norge, så det var faktisk ikke lett å finne det.

Æbleskivepanne.
Æbleskivepanne.

Men tilbake til mormor. Hun er dessverre ikke blant oss lenger.  Jeg har en tante på Island. Hun heter Tove og er spik spenna gal på en god måte. Hun er et unikum når det kommer til gamle oppskrifter og fakta fra gamle dager. Jeg sendte henne en melding på Facebook, for hun er jo selvsagt på Facebook selv om hun er over 80 år. Jeg spurte henne om hun visste hvordan mormor lagde sine æbleskiver. Fire minutter etterpå fikk jeg oppskrift + en hemmelig oppskrift fra Gilleleje Bakkefest – som er en årlig folkefest i Gilleleje, den idylliske fiskelandsbyen på Nord-Skjælland. Klart Tove hadde den oppskriften også. Og så tilgjengelig, da.

Lyst til å lage mormors kyllingstek? Min favorittrett av alle retter får du her.

l1040148

Så her får du både min mormors oppskrift på æbleskiver med sitron, samt Gilleleje Bakkefest sine æbleskiver med gjær. Grunnen til at de andre er laget med gjær er at de da holder den runde formen bedre. De vanlige æbleskivene som er laget med natron faller fort sammen. Derfor må de lages rett før man skal spise dem.

Jeg har skalert ned mormors oppskrift til halvparten, da det er rikelig for fire personer.

Jeg hygger meg med mormors æbleskiver. (foto: Erik Valebrokk)
Jeg hygger meg med mormors æbleskiver. (Foto: Erik Valebrokk)

Mormors æbleskiver med sitron

4 dl kefir

1 dl melk

250 g hvetemel

3 egg (hvitene piskes stive)

1/2 ts natron

skall av 1/2 sitron

1 ts sukker (dette har jeg tilført oppskriften)

Bland eggeplommer, kefir og melk. Pisk inn hvetemel, sitronskall, salt og sukker.

Pisk hvitene stive og fold dem inn sammen med natron.

Varm æbleskivepannen og pensle med smeltet smør mellom hver runde. Fyll hver sirkel i pannen 2/3 full. Sett temperaturen til medium.

Æbleskiver
Æbleskiver

Når æbleskivene har fått et gyllent skall snur du dem forsiktig og steker videre. De skal være kulerunde og dette tok det meg et par runder å få til. Det er i alle fall superviktig å smøre godt med smør slik at de ikke henger fast i pannen.

Legg æbleskivene på rist og server så fort som mulig med melis eller syltetøy.

Perfekte runde boller.
Perfekte runde æbleskiver.

Gilleleje Bakkefest sine æbleskiver med gjær

600 g hvetemel

4 egg

50 g gjær

2 dl melk

6 dl kefir

1 ts salt

2 ss sukker

Gjæren røres ut i lunken melk. Så blandes resten og stekes på samme måte i æbleskivejernet.

Klarer ikke mer.
Klarer ikke mer. Mett.
Forrige

Første lunsjgjest på HellesKitchen: Sigurd Wongraven

Appelsingløgg for adventstiden

Neste

Legg igjen en kommentar