Berlin! Her er mine aller beste tips til byen

Jeg har aldri vært i Berlin tidligere så når jeg ankommer byen med tog fra Potsdam er det, for meg, en ny storby jeg kan glede meg til å ta fatt på. Jeg får umiddelbart en følelse av at Berlin er verdens kuleste by med klare sammenlikninger til både New York, London og Tokyo.

Jeg har prøvd å se på kartet over byen i forkant. Det som slår meg er at byen er enorm. Skal man fra den ene siden til den andre kan det ta en time eller mer med banen. 

Tips: Kjøpe et Berlin Card slik at du kan ta alt av buss, tog og bane, samt få rabatt på inngangsavgiften til en del museer og serverdigheter. Kjøp kortet online før du kommer til Berlin, print ut billetten og hent kortet på anviste steder når du kommer frem.

Berlinmuren

I en så stor by er det best å ta for seg bydel for bydel. Og det er akkurat det jeg kommer til å gjøre i denne guiden. Selv var jeg på kryss og tvers av byen flere ganger daglig. Det er det man gjør når man er på pressetur. Det går i et banka kjør. Jeg har fått hjelp av Visit Berlin til å lage et opplegg for bloggen. De har guidet meg og gitt meg tips ut fra mine ønsker.

Andrea Talavera Essenwanger

Jeg har også hatt masse tid sammen med en av mine favorittbloggere, Andrea Talavera Essenwanger som har bloggen Two Foodies Eating. Mange av dere kjenner nok til Andrea. Hun bodde nemlig i Oslo i nesten seks år før hun flyttet til Berlin for tre år siden. 

Andrea vet hva som rører seg i Berlin og hun kjenner bloggen min. Derfor var det helt fantastisk at hun hadde muligheten til å ta meg med på noen av Berlins aller kuleste steder. 

Berlin er en smeltedigel av kulturer. Den vietnamesiske immigrasjonen startet på 80-tallet. Vietnameserne kom til Øst-Berlin fra Sør-Vietnam under Vietnamkrigen som en utvekslingsavtale mellom kommuniststaten Vietnam og det kommunistiske styret i Øst-Tyskland. Du vil kunne se vietnamesiske spisesteder over hele Berlin og mange av dem er skikkelig bra. 

Også immigranter fra Tyrkia kom til Berlin på 60- og 70-tallet. Det har resultert i mange bra spisesteder som du finner over hele byen. Det er faktisk her de nkjente retten döner kebab ble til! Det var den tyrkiske fremmedarbeideren Kadir Nurman, som i 1972 solgte sin første döner kebab ved Bahnhof Zoo i Berlin. Selvsagt er det andre som hevder å være først ute med denne klassiske retten, men uansett hvem som egentlig var først, så var det i Berlin det skjedde.

Let’s go!

Jeg har fire dager til rådighet i Berlin og de skal brukes til det maksimale! 

Jeg bodde to steder i byen i løpet av mine fire dager. Dette for å kunne se byen fra to forskjellige vinkler. 

Vi starter i bydelen jeg bodde først, nemlig Prenzlauer Berg (den sørligste delen av Pankow som ligger i det tidligere Øst-Berlin)

Prenzlauer Berg

Hotel Oderberger var tidligere Stadtbad Oderberger – altså bydelens offentlige bad. Man kan fremdeles komme hit for å svømme. Det er ikke bare åpent for hotelles gjester.

Hotellet er skikkelig lekkert og det har den beste beliggenheten du kan tenke deg hvis du vil utforske strøket som var en del av Øst-Berlin før muren falt i 1989. Dette er nå et familievennlig boligstrøk med masse butikker, barer, kaféer og restauranter. 

Hotel Oderberger har sannsynligvis den mest classy baren i strøket. De lager fantastiske Aperol Spritz og på en varm sensommerdag er det helt konge å sitte ute i de deilige sofaene deres på gaten der du kan se på livet. Drinkemenyen er lang og spennende. Dette er en ekte cocktailbar med bra barsnacks og småretter. 

Restauranten deres, Restaurant Oderberger,  er også vel verdt å sjekke ut. De har både servering inne og ute (i sesong). 

Kokken har fokus på bærekraftighet og handel med lokale bønder. Kjøkkensjef, Matthias Schmidt, henter råvarer hovedsakelig fra områder i Berlin og Brandenburg.

Menyen er kul. Du kan velge en Berlin-meny med oppjusterte tyske retter som Kalbsklößchen Königsberger Art (kalvefrikadeller med potet, capers, bacon og rødbeter) eller en sesongfokusert meny. De har et stort utvalg tyske kvalitetsviner og de tilbyr vin- og juicepakke til måltidet. 

Kapitalist

I Oderberger Strasse (samme gate som hotellet) ligger mange kule steder. Baren Kapitalist ble et hang-out for oss. Vin, øl og kul musikk.

Kule Berlin

Krysser du Kastanieallee fortsetter Oderberger Strasse. Gaten er stappfull av spennende steder. 

Bonanza Coffee Heroes er en favoritt. Stilrent lokale, nydelig kaffe samt bakverk ut av en annen verden. Prøv for guds skyld de runde bakverkene med flaksalt på toppen. Croissantene er også terningkast seks. 

I Kastanieallee ligger Berlins eldste biergarten, Prater . Her får du øl, tysk vin (imponerende utvalg), pretsels, pølser, schnitsel og sylteagurker. Akkurat slik det skal være. Stedet åpnet i 1837, så de vet hva de driver med.

Går du ned til U Eberswalder Str. (t-banesystemet i Berlin) finner du den legendariske pølsekiosken Konnopke’s Imbiß . Siden 1930 har de servert currywürst og andre pølser. Men det er currywürst folk kommer hit for.

Currywürst

De lager til og med en vegansk versjon. Det må de for å henge med i Berlins trendverden. Det er mange veganere i byen og de blir jo også pølsefysen av og til. 

Osmans Töchter

I Pappelallee ligger Osmans Töchter. De to damene, Arzu and Lale åpnet stedet i 2012. Den gang serverte de tradisjonell tyrkisk meze. Nå er det moderne meze som står på menyen.

Maten er helt eksepsjonell god og dette er det perfekte stedet for å nye en helaften med deleretter. Jeg smakte et drøss av retter og jeg vil spesielt foreslå den nydelige auberginekremen og köften. 

Tips:
Hver søndag er det loppemarked i Mauerpark

Spis is på Oak & Ice i Schönhauser Allee

Meierei i Kollwitzstrasse er et bra lunsjalternativ.

Kanaan i Kopenhagener Straße serverer vegetar og veganske retter fra Midrt-Østen.

Mitte

Dette er trendstrøket over alle. Her finner du kule butikker, kaféer og restauranter. Alt av skandinaviske motebutikker er også representert i Mitte.  I Alte Schönhauser Str finner du mange bra spisesteder:

L.A. Poke  serverer freshe poke-bowls. Du kan velge mellom store og små porsjoner. Liten porsjon er mer enn nok mat. Poke er stort i Berlin.

Vet du ikke hva det er? Kjøp boka mi da vel! Jeg og Oskar Sellin har skrevet en egen kokebok om den hawaiiske retten som har tatt verden med storm.

Over gaten ligger Yamyam Berlin som visstnok tilbyr bra koreansk mat. Jeg har ikke spist her selv, men har tips fra trygge kilder.

Five Elephant Coffee & Cake er naboen og her får man kaffeiskrem, trendy kaffe og det som skal være Berlins aller beste ostekake. Den er veldig god. Det kan jeg skrive under på. 

Utenfor Cuore di Vetro er køen lang. Det er her du får iskrem med stor I. Italiensk stil, selvsagt. 

Data Kitchen i Rosenthaler Str. er noe av det aller rareste jeg har vært med på. De beskriver selv konseptet som Slow Fast Food. Ok. Du kommer inn i et lokale der det er en bar og sittegrupper. Ikke verdens aller fineste lokale, men funksjonelt.

Du tar frem mobilen og går inn på hjemmesiden deres og bestiller det du vil ha av mat og drikke derfra. Du betaler online og så setter du deg og slapper av eller jobber – slik mange gjør. I lokalet er det en stor vegg med luker. Når du får beskjed på telefonen din at maten er ferdig, åpnes en luke med ditt navn på, og maten ligger i luken – nydelig tilberedt av kokkene som står usynlig bak glassveggen. Dette er automat-mat gjort i gourmetstil. Jeg bestilte en gazpacho-suppe til ingen penger og fikk et utrolig deilig måltid. 

Data Kitchen ligger inne i en bakgård. Dette må du venne deg til når du er i Berlin. Stedene du leter etter kan være vanskelige å se fra gaten. Jeg kommer til å fortelle om flere slike halvhemmelige og svært hemmelige steder videre i saken. 

Når du er i denne gaten bør du ta en tur innom Café Cinema (i smuget rett ved siden av Data Kitchen). Smuget er fullt av flott graffiti. Dette er Berlin i et nøtteskall!

Vintage-butikk i Mitte.

Ta turen opp til Auguststrasse. Her ligger perlene tett-i-tett. 

Mogg, som ligger inne i Jüdische Mädchenschule (Berlins aller første jødiske pikeskole), serverer sannsynligvis Berlins aller beste pastrami-sandwich. Det er i alle fall den aller beste jeg har smakt. Brødskivene er smurt med sterk sennep. Pastramiskivene smelter på tungen og det er mange av dem. Det er faktisk et lass du får servert. Tilbehøret er syltagurk og coleslaw. Klarer du ikke spise opp kan du spørre om betjeningen kan pakke inn resten. Det gjør de mer enn gjerne. Så skriver de «gratis» på pakken og oppfordrer deg til å legge pakken på en benk i parken i nærheten. Denne vil bli plukket opp og spist av en av strøkets mange trengende.

Foto: Pauly Saal

Inne i samme skolebygg, som nå er museum og kunstgalleri, ligger også gourmetrestauranten Pauly Saal. Stephan Landwehr og Boris Radczun driver restauranten (De driver også Grill Royal) som er dekorert i «Berlin’s Golden Years of the 20’s-stil». Restauranten har en michelinstjerne og Arne Anker er kjøkkensjef. På sommeren kan du spise i den deilige bakhagen. 

Lenger nede i Auguststrasse ligger Berlins aller eldste dansesal, Clärchens Ballhaus. Dette stedet fungerte som dansesal på 30-tallet og det gjør det faktisk den dag i dag også. Nå arrangeres det også konserter og dansekurs her.

De har restaurant og bar og på sommeren er det så digg å sitte ute i hagen og ta en øl.

The Barn Coffee Roasters er en av Berlins aller beste kaffesteder. De har flere avdelinger. Stilen er skandinavisk og kvaliteten er meget bra. Litt dyrere, men verdt det.

Absinth Depot Berlin i Weinmeisterstraße.Verdens koseligste butikk og bar. Her kan du prøve over 300 forskjellige absinth. Ps: Har ikke do så ikke drikk for mye.

1001 falafel.Du finner falafel-vogna på matmarkedet utenfor togstasjonen Hackescher Markt. De serverer en av Berlins aller beste falafel, ifølge matblogger Andrea.

Einsunternull i Hannoversche Str. åpnet i november 2015. Dette er en av de store restaurantopplevelsene mine fra Berlin-turen. De serverer både lunsj og middag – noe som faktisk er litt uvanlig i denne byen. Denne type restaurant har som oftest kun middagsservering. Einsunternull har en michelinstjerne.

Berlinerboller fylt med rødbetesyltetøy og drysset med pepperrotpulver

Kjøkkensjef Andreas Rieger lager moderne, minimalistisk mat med tyske råvarer. Her slipper hverken pepper, sitron eller andre ingredienser fra utlandet inn på kjøkkenet.

Den lokale urten som erstatter sort pepper.

Andreas har funnet en urt som smaker pepper og da er det den han bruker for å gi den samme heten som sortpepper gir. Jeg smakte urten og ble overrasket. Det smakte pepper!

På Einsunternull sylter de. De fermenterer og tørker.

I vinkjelleren finner du også et stort lager av glass med spennende ingredienser som skal brukes utover året. Det kan være asparges eller syltede pærer eller fermentert kålrot. Alle ingrediensene som brukes i restauranten finner kjøkkensjefen i nærområdet hos produsenter som han samarbeider med. 

Her er de lekre rettene vi fikk til lunsj:

Gul squashpuré og skiver av squash med vinaigrette.
Agurk- og verbenakraft.
Skiver av fermentert kålrabi, marinert pærelær og tørket pære.
Fiskefilet rullet i aske og fennikel servert med en karamellisert gulrotkrem som smaker som den lekreste karamellsaus. For en rett!
Desserten er nesten for pen til å spises. Det ligner på graffiti. Den ligner på Berlin!

Tips til steder i Mitte som jeg ikke har prøvd, men som jeg har fått anbefalt av gode og trygge kilder: 

Tommi’s Burger Joint i Invalidenstraße.  Islandsk burgerkjede som du også finner i Oslo. Bra burgere med nydelig grillsmak. De har to steder i Berlin.

Rocket Wine Berlin. Naturvinbutikk i Linienstraße

Belyzium craft chocolate i Lottumstraße selger kvalitetskonfekt og arrangerer sjokoladekurs.Woop Woop i Rosenthaler Str.  Her får du nitrogen-iskrem som lages mens du ser på og toppingene kan for eksempel være popkorn og salt karamell. Isen servers i trendy bubble waffle hvis du vil ha det. Instagram-vennlig sted.

Ma’loa Poke Bowls i Oranienburger Str. De sererer trendy hawaiisk poke. Fresht og fint sted. Du setter selv sammen din egen Poke-Bowl ved å velge base, topping, saus og protein.

Yarok i Torstraße  – Dette skal være den beste syriske restauranten i Berlin. Maten ser superfresh ut og jeg tror definitivt dette er stedet for den som vil ha kremet hummus og deilige salater. 

Muret la Barba, koselig vinbar og restaurant. Rosenthaler Str. – Kjøp med deg en flaske vin og sett deg i parken utenfor, tipser bloggkollega Andrea om. RUTZ Restaurant & Weinbar Vinbar og restaurant med to michelinstjerner i Chausseestraße. De har et imponerende utvalg viner, der i blant naturviner.

District Mot i Rosenthaler Str. Vietnamesisk street food og kjent for sine bao burgers. Interiøret må oppleves!

Lilla Bao Burger emd karamell-ribbe og wonton. Nam!

Det er som å sitte på gata i en vietnamesisk storby. Fargerikt og gjennomført.

Sixttseven i Rosenthaler Str. Samme eiere som District Mot, og mye av det samme på menyen.

Sjekk ut interiøret, da! 

Transit Transit. Thai og indonesisk småretter i Rosenthaler Str.

Night Kitchen i Oranienburg Str.  Restaurant med deleretter som er åpen til sistemann går hjem.

Dae mon i Monbijoupl  serverer lekker, moderne koreansk mat.

Kreuzberg

Bydelen, som også er kjent som X-Berg, ligger sør for Mitte. Berlins punk-scene hadde sitt utspring herfra og dette var også området der David Bowie og Iggy Pop holdt til da de bodde i Berlin på 70-tallet. Dette området er også kjent for å ha mange innbyggere med tyrkisk opphav og derfor finnes det mange kebab-steder i bydelen.

Markthalle Neun, Eisenbahnstraße Dette er mathallen i Kreuzberg med stor hipsterfaktor. Foruten mange spisesteder, finner du også isbar, ostebutikk og en lekker kjøkkeninteriørbutikk her.

Du får naturvin og god kaffe i mathallen også hvis det skulle være interessant.

Tadim kebab i Adalbertstraße ved U Kottbusser Tor (t-baneholdeplassen som er verdt å merke seg. Dette er holdeplassen for mange steder i guiden min.)

På Tadim baker de lekre, lette kebab-brød og er også kjent for sine pizza (tyrkisk pide). De lager veldig bra döner kebab her. Kjøttet de bruker er kalv. 

%Arabica i Reichenberger Str. er en av Berlins aller nyeste kaffesteder.
Kaféen, som er ufattelig vakker, ligger inne i en bakgård. 

%Arabica i Berlin er første avdeling i Europa. Kjeden begynte som en kiosk på gata i Hong Kong. Etter dette startet de opp i Japan og nå har de kaféer på over 20 forskjellige steder i verden. Kjeden tilbyr Latte Art på ypperste nivå. Denne kaféen er den klare motsetning til lysbrent kaffe i skandinavisk stil.
De har alltid to forskjellige bønner de tilbyr i kaféen.

Det er sofistikerte latte de lager. Kaffen er sterk for å kunne fungere med melk uten å bli vassen i smaken. 

Jeg er egentlig ingen latte-person. Jeg drikker min kaffe sort. Men latten som Tom lager til meg når jeg besøker kaféen er ute av denne verden! Den er kraftig, balansert, kremet og så vakker som en kaffe kan bli. Ta turen innom for en kopp og nyt å sitte i det flotte lokalet.

Ifølge Tom er sterk kaffe i italiensk stil det nye på kaffefronten. Lystbrent kaffe er rett og slett ut, skal vi tro kaffeeksperten. Jeg er litt ening med ham. Etter å ha drukket mye lys kaffe de siste årene er det deilig med et ekte kaffekick.

På %Arabica tilbyr de også frokost og brunsj. Kjøkkenet ledes av Tyler som har bakgrunn fra bl.a Noma.

Prinzessinnergärten i Prinzenstraße  er et prosjekt som du ikke finner maken til i Norge. Dette er et område med økologisk fokus der det dyrkes grønnsaker, arrangeres birøkterkurs, matkurs og andre ting som er relatert til begrepet Urban Gardening.

Du finner en kafe på området også. 

Inn denne porten, over parkeringsplassen og så inn i en bakgård… Her ligger en av de aller mest populære restaurantene i Berlin akkurat nå.

Ikke langt fra Moritzplatz og Prinzessinnergärten  ligger nyåpnede Shishi i Ritterstraße.

Her snakker vi avansert detektivarbeid for å finne frem til stedet. Du skal inn en port og over en parkeringsplass. Så skal du inn en boligblokksbakgård. Der inne finner du Shishi. Snakk om hemmelig sted! 

Shishi er en elegant versjon av den kjente restauranten Yafo i Gormannstraße. Shishi serverer trendy mat som kunne ha kommet ut fra en moderne Tel-Aviv-restaurant.

De har fokus på økologi og dyrevelferd og ingrediensene kommer fra lokale produsenter samt Middelhavsland.

Den lekreste tartar laget av kuer som har navn og får massasje. Retten serveres med brød og revet, speket eggeplomme. Superb!
Desserten. Åh, desserten! Helt min stil! Malabi er melkepudding. Denne servers med syltede plommer, rosesirup og iranske pistasjenøtter.

De serverer naturvin og da blir det egenlig ikke så mye bedre enn det, tenker jeg. Maten er nydelig og jeg vil anbefale deg å bestille noen deleretter hvis du finner frem til restauranten. Bordbestilling er et must.

Companion Coffee

Tips:

Companion Coffee inne i Voo Store, Oranienstraße Eksklusiv mote og trendy kaffested. 

Mundvoll

Mundvoll, Waldemarstraße,  Koselig lunsjsted.

Nesten i denne bydelen:  Cookies cream i Behrenstr. ligger mellom Brandenburger Tor og Checkpoint Charlie.

Nå må du virkelig frem med kart og kompass. Michelinrestauranen Cookies Cream – som også er en vegetarrestaurant, ligger inne i en sliten bakgård. En slik bakgård som man vanligvis ikke går inn i frivillig hverken når det er lyst eller mørkt.

I enden av bakgården, forbi et sykkelskur og en rekke søppelkasser ser du plutselig en lysekrone som er spent opp mellom murveggene. På en rampe står en skinnsofa. Ja, da er du fremme. 

Inn den ene døren finner du nattklubben Cookie, der det hele startet. Eieren av nattklubben, Heinz Gindullis a.k.a. «Cookie» er vegetarianer og bestemte seg for å åpne vegetarrestauranten ved siden av å drive nattklubb. Det gjorde han. Nå har de fått en velfortjent michelinstjerne etter 10 års drift.

Inn døren til venstre finner du restauranten Cookies Cream.
Jeg oppsøker ikke vegetarrestauranter sånn helt av meg selv. Jeg spiser mye vegetarmat uten å legge stor vekt på at det er vegetarmat, men jeg spiser det aller meste og setter pris på kjøtt og fisk. Hvordan er det så å gå på en ren vegetarrestaurant? 

Avokado og kaviar slik de serverer den på Cookies Cream.

Jeg var helt slått i bakken over opplevelsen på Cookies Cream. For det første er lokalet så kult som du kan få det. Servicen er upåklagelig.

Vinene de serverer er perfekt paret til rettene og maten er små kunstverk. Tenkte jeg over at jeg spiste vegetarmat? Ikke på noen som helst tidspunkt. Den lekre avokadoretten med vegetariansk sort kaviar er en showstopper. 

Vaktelegg på brioche med trøffel-potetskum er den beste koseretten du kan tenke deg. Parmesan-dumplings med trøffelkraft og pinjekjerner fikk meg nesten til å grine av glede og retten med bakt aubergin, peanøtter og maiskrem minnet meg om den møreste stykke kjøtt.

Savnet jeg kjøtt? Overhode ikke. Jeg kunne gå fra Cookies Cream særdeles fornøyd og mett – men behagelig mett.

Parmesan-dumpling. Oh, herre min!
Rotgrønnsak med revet eggeplomme
Ikke kjøtt? Nei, det er faktisk bakt aubergin med maiskrem. Retten er fyldig og erstatter kjøtt uten problemer.

En restaurantopplevelse av de sjeldne. Bestill bord og prøv det. Bare gjør det!

Takk til Cookies Cream for tidenes vegetarmåltid!

Neukölln

Sør for Kreuzberg ligger Neukölln, som er Berlins hipsterstrøk. Området hadde frem til 2008 egen flyplass. (Tempelhof airport). Dett området har mange naturvinbarer, og det liker jo jeg. Motif Wein i Weserstraße Naturvin er en av dem.

Dette er en superkoselig liten perle med godt utvalg av gode viner. Det spilles vinyl på platespilleren og de har ofte små intimkonserter i baren.

Jaja i Weichselstraße er en annen naturvinbar i strøket.

Cocktailbaren Tier i Weserstraße  er en intim liten bar med deilige drinker. Litt irriterende med røykingen innendørs, som overraskende er lov i Berlin. Deilig interiør og chill stemning.

Maison Han i Pannierstraße 40 er et av de stedene der man bør spise vietnamesisk mat. De har eget kaffebrenneri og serverer ekte vietnamesisk kaffe og kokos-latte.

Du får klassiske vietnamesiske retter som Banh Mi og pho, men også hanoi-klassikerne bun cha og andre spennende retter. Prøv en av eggerettene.

De har øl fra det lokale bryggeriet BRLO. Selvsagt måtte jeg ha ølet deres «Helles».

KreuzKöln, nær Neukölln:

Et av de nye, trendy konseptene man finner i Berlin er gastro-barer. Wagner Cocktail Bistro i Paul-Lincke-Ufer, er et godt eksempel.

Matlaging på høyt nivå.

Eier Sébastien er fra Frankrike og har laget et konsept der førsteklasses cocktails og gourmetmat står i fokus. Kjøkkensjefen har bakgrunn fra Ræle og Amass i København. Da kan du tenke deg hvordan kvlaiteten er.

Vi testet tre deilige cocktails da jeg, matblogger Andrea og min mann, Erik var der. 

Negroni 2.5 med gin, byrrh grand quinquina og Amaro, The Bronx Cocktail med Plymouth Gin, rød Vermut, tørr Vermut and appelsin og til slutt Sakura laget av Sake, kirsebærvann, tørr vermut og Plum Blossom (laget av Umeshu Rosé Plum Sake, Amaro, og Muscat d’Alexandrie).

På andre siden av elven i Friedelstraße ligger Naturales Weinbar.  Som navnet tilsier er det naturviner som står på menyen her. Jeg nådde dessverre ikke innom da jeg var her, men neste gang vil jeg prøve å få meg med et glass. 

Schöneberg

Ser du på den herlige NRK-serien Ku’damm? Den foregår i dette området i årene før Berlinmuren bygges. Nå er området sør for Potsdamer platz stedet for lekre butikker, gallerier og koselige kaféer. 

Jeg flytter inn på Lulu Guldsmeden  i Potsdamer Straße. Du kjenner kanskje til den danske, økologiske hotellkjeden? Lulu er et fabelaktig hotell med det samme interiøret som man kjenner fra de andre hotellene deres.  Restaurant Sæson serverer skandinaviske smørrebrød. 

Noen kvartal unna i Bülowstraße ligger Urban Nation. Det er gratis inngang til dette fantastiske museet som jeg på det varmeste anbefaler deg å besøke. 

Forflytter du deg over mot Berlin Zoo finner du mange spennende steder.Marlene bar i Budapester Str. er en av disse klassiske hotelbarene som jeg elsker å sitte å dingle på. Interiøret er sikkert urørt siden tidenes morgen – stilfullt og lekkert. Sitt gjerne på verandaen utenfor å nyt en deilig, klassisk cocktail. 

Rett over gaten ligger Blend. Berlin er en smeltedigel av kulturer og menyen på Blend speiler dette. Du får lekre retter fra hele verden. Maten er helt fantastisk. Ikke bare vakker, men utrolig smakfull. Interiøret på Blend er spektakulært. Legg spesielt merke til zebraen som ruver over restauranten.

Dette er et litt dyrere sted, men det beste stedet hvis du vil spise godt alene eller dele spennende retter med andre.

Da jeg var her fikk jeg et utvalg av det meste på menyen og absolutt alt jeg spiste var kjempegodt. Menyen skifter etter sesong. 

Rett 1: Blekksprut. Rett 2: Tomat og burrata. Rett tre: Cæsarsalat servert som vårrull. Så god! Vårrullene skifter innhold hver sesong. Denne med kylling er faktisk skapt av matblogger Andrea fra Two Foodies Eating.

Bikini Berlin i Budapester Str. er et senter med butikker, pop-ups, gallerier og mathall. Kantini er mathallen og der kan du spise mat fra hele verden. 

Kantini. Denne Food Court’n ligger i annen etasje på Bikini Berlin. Fra fellesterrassen kan du se inn i zoologisk hage.

25hours Hotel Bikini Berlin ligge ved siden av Bikini Berlin. På toppen av designhotellet finner du Monkey Bar der du kan sitte å se på apene i zoologisk hage. 

The Barn at Café Kranzler  er et landemerke i Vest-Berlin. På toppen av klesbutikken Superdry ligger det ikoniske sirkustelt-liknende bygget som The Barn har tatt over. Her kan du sitte på taket og drikke meget god kaffe og se utover bydelen. Ta heien opp midt i klesbutikken og nyt utsikten. Kaféen er bare åpen i klesbutikkens åpningstider.

Chinatown ligger i Charlottenburg nord for Zoo. Her finner du asiatiske restauranter og butikker. Er du f.eks kjent med Chinatown i London, Sydney eller New York vil du ikke bli imponert av Berlins Chinatown, men det ligger noen perler her. Lon men’s i Kantstraße er stedet for gode dumplings og Aroma (over gaten) er kjent for bra kinamat. På veien dit bør du ta en kafferast på kafeen med det rare navnet Coffee drink your monkey  på plassen ved parken Savignypl.

Her spiste jeg en helt fantastisk spø og smørtung croissant som for meg er en av de beste jeg har smakt i sin sjanger. Det er koselig å sitte her på plassen foran parken, så ta en timeout her før du rusler videre.

Besøk også: 

BRLO – trendy bryggeri

KaDeWa – Ikonisk shoppingsenter siden 1907

Tips:

Holzmart ligger i ingenmanns-land, men er verdt et besøk. Det er en egen liten bohemsk «landsby» med serveringssteder og butikker. Ligger idyllisk til ved vannet.  

Til info: Jeg har fått stor hjelp av Visit Berlin til å gjennomføre denne guiden. 

Forrige

Tyskland med tog: Whisky og ostekake i Potsdam 

Egg- og bacon-salat

Neste

2 kommentarer om “Berlin! Her er mine aller beste tips til byen”

Legg igjen en kommentar