Kaffe og kaker i Napoli

Kaffen i Napoli er ikke som annen kaffe. Den er såpass unik at man nå har underskriftskampanjer for å få den på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.
Da jeg besøkte Napoli for noen uker siden, i anledning en vinmesse, fikk jeg mulighet til å smake på byens berømte kaffe – og selvsagt søtsakene deres.

Les mer: Min pilgrimsferd til pizzahovedstaden Napoli

Hva er det som gjør kaffen så spesiell? Det er måten den lages på og det mineralrike vannet som finnes i Napoli. Det er dette som gjør at kaffen her går for å være den beste i hele Italia.
Stilen er espresso og den er kruttsterk, men allikevel rund.
Det tar 30 sekunder å lage vanlig espresso. Den napolitanske versjonen tar ca 5 minutter. De har en spesiell kanne som man snur i prosessen. Man heller vann i kannen, som heter cuccumella. Så setter man et filter med kvernet kaffe på toppen og så en beholder til på toppen.

Når vannet koker snur du hele greia slik at det kokende vannet renner sakte gjennom kaffefilteret. Etter fem minutter har du kaffe. Og den er god!

Jeg kjøpte med meg en slik kanne hjem og tenkte at jeg nok ikke kom til å få bruk for den. Det var feil. Vi bruker den hver eneste dag og vi elsker den! Sånn i to-tiden på frilanskontoret er det tid for en kruttsterk napolitansk espresso og en kjeks. Fint rituale.

På Piazza Plebiscito ved det kongelige palass i Napoli ligger legendariske Gran Caffè Gambrinus. De åpnet dørene i 1890 og siden har de servert en av de beste kaffekoppene du kan få i byen.

Gran Caffè Gambrinus

Du betaler i kassen og leverer lappen til baristaen som serverer deg kaffen. Du betaler 1,20 euro når du står ved disken og drikker koppen. Først får du et glass boblevann. Det er meningen at du skal drikke dette først. Så kommer kaffen. Du kan nesten ikke skimte kaffen, for det er så lite av den. Du skal drikke den i maks tre slurker og på under 30 sekunder. Ikke det vi er vant til når vi sier at vi skal møtes til en kaffe.

 

Andre koselige kaféer i Napoli:
Geraldi caffe like ved markedsgaten La Pignasecca.
Centrale del caffe. De selger også masse kaffeutstyr.

På erverdige Gran Caffé la Cafferriera koster en kopp kaffe ved disken 1 euro. Du kan også bestille en kanne med ekte napolitansk kaffe laget på metoden som jeg har beskrevet ovenfor. Da får du deilig bakverk til.

Man har kaffe i koppen og hva mer? Napoli er kjent for fabelaktig bakverk. Jeg snakker ikke om den verdensberømte pizzaen nå, men konditorvarene.


Jeg tror jeg gikk opp en kilo på de få dagene jeg var i byen. Det var umulig å holde seg unna godsakene, faktisk.

Sfogliatella. For en kake! Du får den i to varianter: riccia eller frolla. Den ene ser ut som en musling med en million sprø flak. Den er fylt med ricottaost, vanilje, kanel og kandisert appelsinskall.
Den andre varianten er fylt med det samme, men har konsisens som en bolle.

 

Pintauro er stedet å gå. Der får du rykende varme Sfogliatella av ypperste kvalitet. De koster 2 euro per stykk, og er et eget måltid.

Et annet bakverk som er berømt i Napoli er Baba. Kaken, som ser ut som en champagnekork,ble først nevnt i en kokebok i 1836. Den ble ofte dyppet i Madeira, limoncello eller rom. Nå pensles kakene ofte i en sirup med romessens.

Den luftige kaken serveres gjerne fylt med krem og frukt og er en populær gatemat-rett.

Hvis du liker å gå på matmarked kan jeg anbefale en tur innom Pignasecca markedet, et utendørsmarked i Via Pignasecca. Her ligger Coppola som har servert deilige kaker siden 1927. Stikk innom her. 

Napoli er en fantastisk by som jeg forelsket meg fullstendig i. Passe rufsete og pen på en gang. Mer herfra senere.

Vil du lese min sak om pizza i Napoli, klikk her.

Til info: Jeg var invitert til å være med på en vinmesse i Napoli. Alt utenfor programmet er betalt av meg selv.

Forrige

2018 – året som fløy av gårde

Busans fantastiske fiskemarked

Neste

Legg igjen en kommentar