Cocktails i skogen og en ekte saunaopplevelse

Det siste året har jeg vært i Finland en del ganger. Vel og merke flest ganger på flyplassen i Helsinki, som forresten er helt fabelaktig.

Helsinki ble rekordkort denne gangen. Noen timer på puta på et sentrumshotell, og så var det å sette seg på toget til Seinäjoki.

Hvor i granskogen er det? Jo, det er i granskogen og forbi 1000 sjøer. Vi snakker retning Vaasa, for den som kjenner til dette stedet. Det er kjent for fergen over til Sverige. Dette er alt jeg vet om det stedet, men det er ikke så farlig, for det er ikke dit vi skal.

Fra togstasjonen i Seinäjoki reiser vi med buss til Koskenkorva Village.

Koskenkorva. Da tenker du sikkert vodka? Og det er korrekt. Jeg skal besøke selve landsbyen Koskenkorva der nesten alle innbyggerne jobber for vodkaprodusenten Koskenkorva.

90 476 kilo bygg dyrkes per innbygger i Koskenkorva Village hvert år. Vannet, som er noe av det reneste du finner, brukes i produksjonen av den verdenskjente vodkaen som er en av de reneste i verden.

Arto

Det er en litt Twin Peaks-stemning i hele landsbyen. Alle er connected på et vis til fabrikken som ruver i landskapet. Men produsenten skaper arbeidsplasser og et unikt samhold, skal vi tro master destiller, Arto.

Jeg har sett en drøss med destillerier. Det er ikke det morsomste i verden. Det lukter vondt og alt foregår i lukkede ståltanker (eller kobber-kjeler) og væsken er blank. Men det er alltid spennnede å høre dedikert folk fortelle om sitt arbeid.

Katten er også en av Koskenkorvas innbyggere og er å finne på en av etikettene til et av Koskenkorvas produkter.

Koskenkorva er ikke kjent for å være den beste vodkaen i verden, men dette har de gjort til sin fordel. Nå markedsføres den som » Probably the second best vodka in the world». Det er humor etter min smak. Og vodkaen er slettes ikke dum, dem. Kjent og kjær og med masse ny innavasjon.

Vodka med hjemmelaget tyttebærjuice og masse is. En enkel cocktail som du lett lager hjemme.

Vodka er rent og ganske smakløst. Det er derfor en drikk som er perfekt å mikse med andre ingredienser og det er akkurat det vi skal gjøre. Blant de inviterte til dette eventet er det mest bartendere. De kan jo greia. Det er verre med oss journalister.

I skogen er det bær. Arrangørene har også lagt ut noen litt mer eksotiske ingredienser som sitrus, ananas og spiselige sugerør. Jøss, så de gror ikke i de finske skoger?

Nå er det tid for å bli kreative. Vi har vodka både med og uten smak. Vi har også tilgang på likører og blandevann. Nå er det på tide å ta frem sin indre bartender.

Jeg bruker bringebær, blåbær og tyttebær. Jeg bruker også sukkerlake og sitronsaft. Jeg velger nøytral vodka og salmiakklikør. Dette må da bli godt? Og det ble det.

Som den lille ekstra detaljen svir jeg litt mose og legger på toppen av drinken. Ble det godkjent av ekspertene? Ja, til de grader. Denne passerte.

Nå kan du også lage drinken:

Finske skoger

Ingredienser

  • 4 cl vodka
  • 1 cl Koskenkorva Salmiakki
  • 1 cl sukkerlake (kok opp 50/50 sukker og vann. kjøl ned)
  • 6 bringebær
  • 10 blåbær
  • 10 tyttebær
  • 10 cl soda
  • isbiter
  • 2 cl sitronsaft (nypresset)
  • bringebær og mose til pynt

Slik gjør du

1

Ha bær i en shaker. Press bærene med en skje.

2

Tilsett vodka, salmiakki, sitronsaft, sukkerlake og masse isbiter.

3

Shake godt og sil innholdet over i en kopp eller glass med masse isbiter.

4

Topp med soda

5

Pynt med bringebær og en mosedott som du tenner på for aroma. (Blås ut glørne før servering).

Etter denne flotte naturopplevelsen er det tid for å bli kjent med ekteparet Koskenkorva. De eier ikke vodkamerket. De har navnet sitt fra landsbyen med samme navn.

Herr og fru Koskenkorva.

De inviterer på deilig, tradisjonell fisk mat, hjemmelaget øl og vodka.

Vi får leipäjuusto med blåbær. Dette er en meget spesiell ost som minner litt om halloumi i konsistensen. Vi får blant annet sild marinert i vodka (selvsagt) og spinatpannekaker med sopp og fløte.

Og til dessert får vi selvsagt vodka cotta – fløtepudding med vodka-sirup og bær.


Hva er vel mer finsk enn vodka og sauna? Vodkabiten har vi dekket og nå er det klart for en ekte sauna-opplevelse. Jeg har tidligere prøvd finske sauna, men da et litt mer moderne annlegg.

Her på Koskenkorva-gården får vi prøve den originale opplevelsen.

I et toetasjes bygg som ligner på et stabbur er det fyrt opp. Det er varmt, kan jeg fortelle deg. Vi tar med oss bjørkeris inn og slår løs på hverandre for å få løst opp i muskler og slagg. Når det blir for varmt løper vi ned i kaltvannskulpen som er bygget i et annet hus.

Slik løper vi inn og ut noen ganger til vi ikke orker mer. Da er det deilig å senke seg ned i en varm stamp og se utover det vakre landskapet.

Man blir småfysen av all denne aktiviteten og da er det ekstra stas å få servert nystekte, supertynne pannekaker med rørte skogsbær av selveste gamlemor Koskenkorva.

Til info: Jeg var invitert på pressetur til Koskenkorva.

Forrige

Cocktailmoro i Berlin

Hvor mye kan man forandre på tradisjonsmaten uten at man går over grensen?

Neste

Legg igjen en kommentar