Slik lager du ekte meksikansk taco

Ai Caramba! Jeg er tilbake fra en strålende tur til Mexico by der jeg så på verdensmesterskapet for bartendere – World Class. Og er man først i Mexico må man jo spise taco!

Les mer: Verdens beste bartender er kvinne.

Jeg elsker taco. Både den folkelige fredagstacoen og mer autentiske tacoer. Men hva er egentlig taco? Jeg leste meg igjennom fasiten på vei over Atlanter’n. Boken, Tacopedia tar for seg de forskjellige variantene av taco. Ja, for det finnes mange! Og vår kjære fredagstaco er IKKE en av dem. Den havner i kategorien tex-mex som du ikke finner i Mexico, men i USA.

Tacovogner nedover hele gaten i Mexico by.

Men hvordan definerer man så hva en taco er? Jo, ifølge Tacopedia er det en tortillalefse (laget av maismel) fylt med ingredienser som gjerne er kjøtt fra forskjellige dyr og forskjellige stykningsdeler.

Tortillamaskin.

Hva du tilsetter utover kjøttet er opp til deg, men en god salsa er alltid tilstede. Det samme er en miks av hakket løk og hakket koriander. Lime er også et must. De fleste stopper der, kniper tortillen sammen og spiser, mens andre lasser på andre ingredienser som bønnestuing, mer chili og sprø ribbesvor. Noen har ost på, men rømme ser du altså ikke så ofte.

Klassisk ilbehør til taco: lime, chili, salsa og løk og koriander.

Salsaen er viktig og de fleste stedene får du den med forskjellig styrke i Mexico. Du får den i medium styrke og så blir det bare sterkere og sterkere.

Da jeg var i Mexico by brukte jeg hvert et ledig øyeblikk til å utforske maten. Jeg spiste på gata, i små kaféer uten turister, på meksikanske restauranter og på gourmetrestauranter. Alle steder prøvde jeg forskjellig meksikansk mat, og især tacoene deres.

Ikke vanskelig å skjønne at dette er et bra tacosted. Folk står i kø.

De beste tacoopplevelsene fikk jeg på gata. Et godt tips er å oppsøke steder der lokalbefolkningen står i kø. Der har de bra mat.

Du får ikke samme type taco hvorhen du går. Hvert sted har sin spesialitet. Jeg skal forsøke å gi deg en liten oversikt over hvilke typer taco du kan få i Mexico slik at du kan gjøre de riktige valgene når du skal dit.

Så enkelt blir det servert på El Califa i Mexico by. Et stykke grillet kjøtt på tortilla. Så tilsetter man selv salsa, løk og koriander.

Grillet taco: Bestiller du taco med biff  eller kylling får du et tynt stykke grillet kjøtt servert på en tortilla. Rett og slett. Ikke noe ekstra. Men på alle tacosteder/restauranter eller gatevogner står det er solid utvalg av salsaer og selvsagt blandingen av koriander og rå løk. Dette smaksetter du tacoen med.

Noen steder kan du bestille slike grillede tacoer med ost, ribbesvor og stekte biter av spicy pølse.

El Califa i Mexico by: Grillet kylling med ribbesvor og chorizo på toppen.

Tacos – fajitas style: Strimler av kjøtt serveres med stekt løk, chili, sopp, paprika og andre stekte grønnsaker.

Taco al pastor på El Califa.

Tacos al pastor: Dette er selve go’biten, synes jeg. Tenk kebab. Kjøttskiver og fett legges horisontalt på et spyd og stekes stående. Kjøttet skjæres da slik at du får lag på lag med kjøtt som er grillet. I Midtøsten bruker man lammekjøtt. I Mexico bruker man svinekjøtt.

Taco al pastor på El Califa i Mexico by.

Fremgangsmøten er den samme. Så hvem kom først? Meksikanerne har faktisk hermet etter libaneserne, som var de første som tilberedet mat på denne måten. En god taco al pastor skal servers med ananas og det vanlige tilbehøret som hakket løk og korinader, samt en god salsa.

Taco barbacoa med lammekjøtt på Cocina Vianey ved el Mercado de San Juan i Mexico by.

Barbacoa tacos: Her snakker vi lam eller sau. Kjøttet er langstek i ovn eller i grop i bakken. Du får også Barbacoa tacos laget på innvollene til lammet. Smaker bedre enn det høres ut som. Lover.

Chicharrón. Ribbesvor. Deilig snacks men også godt på tacoer.

Birria Tacos: Dette er i utgangspunktet tacos laget med små dyr som geiter, men de lages også med svin, okse, kylling, lam og fisk. Tacoen servers gjerne med suppe på siden eller der kjøttet ligger i kraften. Det er kraften fra kjøttet som er karakteristisk for denne type taco. Kjøttet er langstekt slik man også gjør med barbacoa tacos.

En typisk tacovogn som selger taco med hode-ingredienser som tunge, øyne, hjerne mm.

Hode-tacos: Ja, mye godt sitter i hodet og det er da fra storfe dette kjøttet kommer fra. Her kan du forvente deg både hjerne, tunge, øyne, nakke og kinn. Ingrediensene er dampet og så stekt. Du kan elge mellom de forskjellige ingrediensene eller velge en miks av alle.

Kurv-taco: Dette er ferdiglagde tacos som selges fra sykler eller på gata av selgere som bærer kurv. De lages av bønner, poteter, chorizopølse og sprø ribbesvor.

Nydelig carnita til 15 pesos stykket laget av svineribbe, nakke og skinn. Herlig gatemat i Mexico by.

Carnitas-taco: En av mine favoritter. Dette er tacos laget av langstekt gris (gjerne ribbe). Kjøttet ligger å koser seg i sitt eget smeltet fett og smaken er til å dø for! Kjøttet rives slik man gjør med pulled pork og konsistenen er silkemyk. Noen steker kjøttet på plate før servering.
Vær oppmerksom på at carnitas også kan lages med andre stykningsdeler og kjøtt fra andre dyr og noe kan være utfordrende for noen. Sjekk først før du bestiller.

På Bajio i Mexico by selger de perfekte carnitas med det saftigste kjøttet du kan tenke deg.

På Bajio i Mexico by (de har flere avdelinger) får du en fantastisk carnita laget med langstekt svineribbe. Kan anbefales.

På Bajio veier de opp kjøttet og priser det per taco.

Chilorio Taco: Dette er kanskje den tacotypen som minner mest om vår egen fredagstaco. Tacoen er laget med kjøtt eller chorizo-pølsekjøttet. Krydderene som brukes er lik vår tacokryddermiks. Den serveres ofte med eggerøre. Noen ganger kan den også servers med strimlet ost, bønnemiks, rød salsa og noen ganger med en klatt rømme. Høres kjent ut?

Cochinita pibil tacos: Pattegris-tacos med langstekt og velkrydret kjøtt. Kjøttet mariners i mange timer før varmebehandling. Appelsinsaft er ofte bruktfor å tilføre smak og kjøttet stekes inne i bananblader. Serveres med syltet rødløk.

Taco på gaten i Mexico by.

Stewed tacos: Dette er tacoer laget med masse ingredienser som kjøtt, fisk, grønnsaker, chili, bønner og andre godsaker. Disse tacoene er veldig populære og kan kjøpes over alt i Mexico.

Insekter i tacoen for de som ønsker det. Fra El mercado de San Juan i Mexico by.

Insekt-taco: Ja da. Insekter er en populær proteinkilde og du får tacos laget med friterte biller, mark, skorpioner, gresshoppere, maur osv på egne tacosteder som spesialiserer seg på dette.

Sjømat- og fisketacos: Selvsagt kan man ha fisk og skalldyr som taco. Personlig elsker jeg det og har laget en del varianter av det selv.

Hummertaco og rekeempanada på fabelaktige Four Seasons Hotel i Mexico by.

Jeg bodde på fabelaktige Four Seasons Hotel i Mexico by. Her fikk jeg servert en hummertaco i kremet saus. Jeg trenger ikke si mer. Det var tåredyppende godt.

Softshell crab-taco på Pujol.

På gourmetrestauranten Pujol (verdens 20. beste restaurant og nummer 5. i Mellom- og Latinamerika i følge listen The 50 Best Restaurants) fikk jeg servert taco med fritert softshell crab og en herlig chipotlemajones. Perfeksjon!

Les mer: Slik lager du fisketaco.

Suadero tacos: Hakket kjøtt av svin, okse, innvoller, pålegg, chili, løk og koriander. Dette er den perfekte restetacoen. Disse tacoene stammer fra selve Mexico by.

Flautas på Cocina Vianey ved el Mercado de San Juan i Mexico by.

Friterte tacos (Flautas): Disse tacoene ser ut som store sigarer. De er fylt med forskjellig kjøtt og grønnsaker, rullet sammen og så fritert til de er sprø. De serveres gjerne med revet ost og rømme over.

Flautas på gaten i Mexico by.

Jeg håper du synes dette var ineressant! Neste gang du skal lage tacos gå for myke tacolefser og gjerne noen som er laget med maismel. Du kan lage dem selv, men da trenger du ekte maismel som kan brukes til tortillas. De har dette melet på Juels 33 på Frogner.

Rebekka fra Stockholm får rykende ferske maistortillaer på Bajio i Mexico by.

Fellesnevneren for alle tacotyper er at du trenger gode, myke maistortillas og du trenger en fabelaktig salsa. Glem heller ikke blandingen av hakket løk og koriander til å strø over og glem for guds skyld ikke lime.  Hva du putter i selve tacoen er opp til deg.

Typisk tacobod i Mexico by.
Frokosttacoer in the making. Mexico by.

Her får du oppskrift på min tacosalsa som inneholder gule tomater, løk og ferske jalapenos. Disse chilifruktene finner du også på Juels 33 på Frogner, men også i andre grønnsaksbutikker. Du kan velge andre chilisorter. Finn noen som du liker.

Salsa

Salsa:

1 stor gul bifftomat (eller en moden, rød bifftomat)

2 jalapenos (eller andre chili. fjerne frø og membran)

1 lime, saften

1 neve koriander

1/2 løk

Kjør alt i kjøkkenmaskinen og hakk fint.

Løk og koriander.

Tacotilbehør:
Hakk like mengder koriander og løk og bland.

Tacofest!
Tortillalefser laget av maismel er glutenfrie. Du får dem i butikken, eller du kan lage dem selv. Jegh ar brukt langstekt svinekjaker som kjøtt i tacoen min. Nam!
På med blandingen av løk og koriander.
Så den flotte og deilige salsaen.
En skvis lime.
Så er det bare å jafse!

 

Til info: Jeg har vært i Mexico på jobb. Jeg var invitert med på turen. Maten og inspirasjon til dette innlegget er gjort (i hovedtrekkk) på fritid og med egne penger.

Forrige

Torsdag på Matkontrollen

Dessert på 15 minutter: Eplevafler med skogsbæris og vaniljesaus

Neste

11 kommentarer om “Slik lager du ekte meksikansk taco”

  • Beklager sent svar. Har vært på reise:) Jo, kjakene langstekes i ovnen på lav temperatur. Her er det bare brukt salt og pepper. Legg dem i en ildfast form med lokk på og la dem kose seg til kjøttet er mørt. Jeg brukte restekjøtt etter å ha hatt svinekjaker til middag dagen før:)
   Her er flere fremgangsmåter: https://helleskitchen.org/?s=svinekjaker

   God helg!

   Helle

   Svar
   • Tusen takk for kjapt svar ? Gleder meg til å prøve meg på svinekjakene jeg har liggende i fryseren ?

    Svar
 1. Hvor får man kjøpt maistortillas? Vet det er noen som kaller det for mais, mens det på ingredienslisten er mest hvete..

  Svar
 2. Hvilken temperatur og antall timer anbefaler du for å få kjakene møre? Pleier du ikke bruker annet krydder enn salt og pepper når du lager taco av de? ?

  Svar
  • Hei på deg, Dag!
   Gni kjakene godt inn med en blanding av salt, pepper, paprikapulver, tørket oregano og spisskummen. Ca lik mengde av alt unntatt saltet som du tar tre ganger så mye av. la kjakene ligge i ildfast form med lokk eller folie over på 100 grader i ca tre timer. Så river du dem opp som pulled pork. Du kan evt gjøre det samme med et stykke svinenakke. Sørg for at lokket eller folien er tett, for du vil at det skal oppstå en slags dampovn inne under lokket/folien.

   Svar

Legg igjen en kommentar