Europa Norge Oslo Reise

Oslos flotteste butikk?

juli 28, 2016

På Frogner skinner solen litt ekstra om dagen. Vi har nemlig fått en ny butikk. Juels 33 er egentlig ikke ny, for den åpnet i november, men hver dag oppdager folk den lille perlen i krysset Colbjørnsens gate og Niels Juels gate. Med alle kjedebutikkene som fyller for mange kvadratmeter på Frogner, er det deilig med en butikk som selger fristende kvalitetsvarer og hvor du attpåtil får upåklagelig service.

Edip Buga.

Edip Buga.

Edip Buga er eier og daglig leder sammen med nevøen Ali Nayil Buga. De har vunnet tilbake de gamle kundene fra glansdagene til Gulden –  grønnsaksbutikken som lå i det samme lokalet tidligere, men også fått en skokk nye kunder.  Juels 33 er en butikk designet av Edip.  Han kjente ikke til strøket fra før, men ville lage en nærbutikk for lokalbeboerne, et sted for gode råvarer og god service.

– Det er så herlig, kundene kjenner hverandre for de prater med hverandre i køen. Det er god stemning hos oss, sier Edip. – Nye kunder kan komme innom på en søndag, fordi andre butikker er stengt og de må ha matvarer, men så er de så fornøyde at de kommer tilbake onsdag igjen. Sånt er veldig hyggelig.

Herlige bringebær.

Herlige bringebær.

Edip har erfaring som bartender og servitør. Han jobbet på Café Sjakk Matt i ti år og har derfor lært alt om å yte god service og kundebehandling. Edip har bodd i Norge siden han var fem år gammel. Opprinnelig er han fra Tyrkia, og foreldrene hans bor der. – Der jeg kommer fra er vi vant til å yte god service. «Kunden er ditt levebrød», sier vi. Og det er ikke mange steder i Oslo hvor man fremdeles kan høre «De» når man som kunde blir tiltalt. Det er nok noe den eldre generasjon på Frogner liker. Dessuten tar Edip og de andre i butikken seg tid til å prate med kundene. De spør hvordan du har det. De ser deg.

Bla deg igjennom bildene og se de lekre varene du får utenfor butikken.

 

Kvalitet på varene er viktig for Edip og gutta hos Juels 33. Annenrangs nektariner som selges billig vil han ikke ha i butikken sin. – De er for dårlige og har for lite smak. Selger jeg dette vil ikke kunden komme tilbake.

Derfor tar han kun inn produkter – hovedsakelig norske produkter hvis mulig, som er tipp topp kvalitetsmessig.  Kun det beste og varer som er modne når de naturlig er modne skal selges i butikken hans på Frogner.

Å handle hos Juels 33 er en inspirerende affære. Du blir sulten og du får idéer til spennende middager. Det kan jeg garantere deg.

Å handle hos Juels 33 er en inspirerende affære. Du blir sulten og du får idéer til spennende middager. Det kan jeg garantere deg.

– Noen bruker et kvarter på å sette opp butikken sin. Vi kan bruke opp mot to timer på å få den fin og klar.  Alt ligger i detaljene. Edip, som tidligere drev en lignende butikk i Kongsberg, hadde lyst til å lage en butikk som ikke var lik noen annen. Han har alltid ment at mørke farger gjør det ekstra koselig og fremmet varer mer enn andre farger. Derfor fikk han håndverkere til å lage mørke hyller slik at de grønne grønnsakskassene glir bedre inn i interiøret. Alt er nøye planlagt for at du som kunde skal se varene på penest mulig måte. Rundt omkring står pene kurver med fristelser. Små håndskrevne skilt sier ikke bare hva kassen inneholder, men også tips til hvordan bruke grønnsaken. Noen har også næringsinnhold. – Folk er opptatt av sunnhet, og ser de at disse nøttene inneholder kalsium, tar de kanskje med seg det og bruker det i matlagingen, sier Edip.

DSCF4039

Butikken har et imponerende utvalg av deilige, friske grønnsaker og frukt. Her får du sorter du sjelden eller aldri før har sett i Oslo – især på Frogner. Du kan få Piementos de Padron, tomatillo, fersk jalapeno og mye mer. – Dette er varer vi ikke tjener noe på å selge, men vi synes det er viktig å ha dem i butikken for at kunden skal kunne få tak i dem og prøve nye ingredienser.

Slik tilbereder du pimientos de padron.

Lage salsa av tomatillo? Oppskrift får du her.

Nå på sommeren bugner butikken av flere sorter bringebær, rips, solbær og blåbær. Den er også en av få i strøket som selger norske kantareller. De norske rotfruktene har også begynt å komme: Neper, beter (polkabeter og gulbeter i bunt) og knalloransje gulrøtter. De ligger nøye plassert i kurvene sine på utsiden av butikken. Og apropos kurver: Handlekurvene er ikke de samme, trøtte plastkurvene du får på super’n. (De har noen av disse også for kunder som skal handle stort). Disse er laget av metall og kurvmateriale. Fornemmelsen av en markedsdag i Provence er lett å spore. – De koster masse i innkjøp, men kunden vil få en koseligere opplevelse, derfor bestilte jeg inn disse, sier Edip.

Søte lapper forteller deg hva råvaren inneholder av vitaminer og mineraler.

Søte lapper forteller deg hva råvaren inneholder av vitaminer og mineraler.

Inne i butikken får du alt av nøtter og kjerner i løsvekt. Sjokolade og tørkede frukter ligger i små kurver. I hyllene får du eksotisk krydder som er vanskelig å oppdrive andre steder. Ras-el-hanout er et av mine favorittkrydder. Dette er en marrokansk krydderblanding som jeg elsker å bruke sammen med bulgur eller ris. Falafel-krydder har de også. I kjøledisken får du oster, egg og andre basisvarer. I disken ligger fristende oliven, fylte pepperfrukter og fersk fetaost. Edips søster Esme lager sin egen tzatziki, og kundene elsker den. – Hun er på ferie nå og kundene savner den. Hun kan bruke opp mot to dager på å få den perfekt, sier Edip.

Bra deg igjennom bildene og se litt av det fristende utvalget inne i butikken her:

De lekre hyllene inne i butikken er fylt med kvalitetspasta, herlige pastasauser, te fra produsenter du ikke ellers finner og asiatiske varer. I kjøleskapet kan du plukke med deg Tøyen Cola, appelsinbrus fra San Pellegrino eller eksotiske brus fra Jarritos (brusen du får på burgerbaren Munchies i Skovveien også). Du får maltbrus, ingefærøl og kokosvann. Gå på oppdagelsesreise i kjøleskapet og ta med deg drikke du aldri før har drukket. Fryseskapet har både filodeig og kvalitetsis fra Kulinaris.

Det jobbes kontinuerlig i butikken. Sammen med nevøen Ali, Mustafa og Senol (vikar)  sørger Edip for at butikken alltid er fylt med varer av beste kvalitet.

Du skal handle med stil hos Juels 33.

Du skal handle med stil hos Juels 33.

En av de tingene jeg personlig setter mest pris på å handle er ferske urter. Selvsagt har de alle klassikerene i potter, men de har også bunter av bladpersille, mynte og koriander. Dette er urter som smaker så mye mer enn de som finnes i potte. Dessuten er Juels 33 en butikk du blir inspirert av. Du får lyst å gå hjem å lage mat etter å ha handlet her. En pastarett med gul squash, ristede pinjekjerner og bladpersille, kanskje? Eller en nydelig rett laget av bakte rotfrukter og smuldret fetaost og mynte? Alt dette kan du enkelt lage etter en tur hos Edip og gjengen. Og blir du fristet til dessert, kan du plukke med deg sjokoladepålegg fra Summerbird eller modne fiken.

DSCF4035

De har også et imponerende utvalg av trøffelprodukter. Hvit trøffelkrem på tube smaker fantastisk utblandet med ricottaost på en deilig kjeks. Og selvsagt finner du kjeks fra eksklusive produsenter i hyllene her. Det samme gjelder spennende syltetøy til osten.

Men hva er det neste for gutta på Juels 33? Jo, de skal åpne en butikk til. – Den skal være større. Dessuten skal den ha kafé med hjemmesmurte baguetter og børek. Hvor det blir, er ikke klart ennå, men det blir definitivt i strøket. – Et slikt konsept passer inn på Frogner, og kun her, avslutter Edip Buga.

Følg Juels 33 på Instagram: Juels_33_kolonial  eller på Facebook.

Kanskje liker du disse også

Ingen Kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: