Ekspertene svarer: Hvilken tonic skal man velge?

Før i tiden – da jeg vokste opp, fantes det én tonic i butikkene: Schweppes. Det var den jeg kjøpte da det var GT-tid eller da jeg var tørst. Ja, jeg er en sånn som drikker bar tonic fordi jeg synes det er så vanvittig godt. Jeg begynte å drikke bar tonic lenge før jeg var gammel nok til å drikke gin og tonic. Er det rart jeg er så glad i en god GT?

Nå er det annerledes. Markedet flyter over av tonics. Hva skal man velge, og er det egentlig forskjell på dem?

Ja, det er det. Ikke bare er det forskjell på vanlig tonics, det finnes også forskjellige smakssatte tonics å få tak i.

Personlig synes jeg det er veldig moro å prøve ut nye smakskombinasjoner. Noen er vellykket og andre kanskje ikke så heldige. Jeg begynte å få øynene opp igjen for gin og tonic for flere år siden da jeg fikk servert en balje med frisk gin og tonic med masse is på en bar i Barcelona. Glasset var stort og rundt og drinken smakte friskt og leskende. For meg var det milevis fra den tradisjonelle varianten jeg tidligere har drukket. Men er det slik at jeg har fått den tradisjonelle varianten feil blandet? Mye tyder på det. For jeg har bare minner om en alt for kraftig ginsmak, for lite is og en halvlunket tonic. Men det er vel med dette som det meste som i utgangspunktet er enkelt her i verden: Det er fullt mulig å gjøre ting feil. Blandingsforholdet av gin og tonic kontra glass og is har mye å si.

Gin & tonicens beste venn

Men så er det jo ikke bare det. Hvilken gin skal man velge? En klassisk London Dry-type er det som egner seg best til en klassisk gin og tonic. En sitronskive, is og en enkel tonic. Mer komplisert er det ikke. Men så har du den nye stilen gin, som etter det jeg forstår, startet med Hendrick’s. En lettere gin med mye mindre einebær-bitterhet. Er det da best med klassisk tonic á la Schweppes? Her trenger jeg hjelp. Vi, amatører tror vi vet hva som er best og går kanskje etter den kuleste etiketten eller det merket vi ikke har sett før, men come on. Vi vet jo ikke dette, gjør vi vel?

For å få hjelp i den store tonic-jungelen fikk jeg hjelp av Norges aller beste bartendere.

Jeg har tatt utgangspunkt i disse tonic-typene:

DSCF6398
Lurisia – tonic water. San Pellegrino Tonic water. Fetimans – tonic water. Lurisia finner du hos Bono på Frogner. San Pellegrino finner du på Skafferiet og Juels 33 på Frogner. Fetimans finner du på Jacobs på Majorstuen.
Schweppes premium mixer (importør Solera): Schweppes Heritage Tonic Pink Pepper (For florale gintyper) , ginger beer, Schweppes Heritage Tonic (passer til alle typer gin, og spesielt aromatiske gintyper,) (srore bobler), Schweppes Heritage Ginger and Cardamon (for aromatiske gintyper), ginger ale, Schweppes Heritage Orange Blossom and Lavender (for tørre gintyper)
Schweppes premium mixer (importør Solera): Schweppes Heritage Tonic Pink Pepper (For florale gintyper), ginger beer, Schweppes Heritage Tonic (passer til alle typer gin, og spesielt aromatiske gintyper,) (srore bobler), Schweppes Heritage Ginger and Cardamon (for aromatiske gintyper), ginger ale, Schweppes Heritage Orange Blossom and Lavender (for tørre gintyper)
Thomas Henry (importør: Interbev): cherry blossom tonic, ginger ale, tonic water, soda water, elderflower tonic
Thomas Henry (importør: Interbev): cherry blossom tonic, ginger ale, tonic water, soda water, elderflower tonic. Forslag til gin fra leverandøren: Bulldog Gin og Artic Gin. Du finner Thomas Henry på små grønnsaksbutikker på Frogner som Skafferiet.
Indie & co (importør: Palmer Spirits) : Lemon tonic, strawberry tonic, cola, botanical tonic water. Forslag til gin fra leverandøren: Copperhead.
Indie & co (importør: Palmer Spirits) : Lemon tonic, strawberry tonic, botanical tonic water, cola. Forslag til gin fra leverandøren: Copperhead. Indi Tonic og Indi Strawberry Tonic finnes i hyllene på Jacobs på Holtet.
fever-tree: Tonic, Tonic light, elderflower tonic, mediterranean, ginger beer.
fever-tree (importør Cask): ginger beer, elderflower tonic, mediterranean tonic, Tonic water light, Tonic water. Selges på Vinmonopolet og større supermarkeder.

 

Anne Mauseth.
Anne Maurseth.

Anne Maurseth, barsjef på Pigalle:

Hvilken tonic eller tonicbrand er din foretrukne og hvorfor.

– Har ikke prøvd Lurisia eller Indie & Co, så skal ikke uttale meg der.

– Min favoritt av de nevnte er Fever Tree. Grunnlag for det er at jeg syns den har en mest naturlig smak. God balanse mellom bitterhet og friskhet, og blir ikke for søt. Den er til gjengjeld ganske krydret, så den passer utvilsomt best med en artisian gin.

– Hvis man ønsker å fremheve gin i en gin&tonic med det de fleste har i barskapet, ville jeg nok anbefalt Schweppes Premium. Den har mer kinin enn den vanlige tonicen fra Schweppes, men tar ikke over i urter eller krydder.

– For meg er Fentimans akkurat som Monkey 47 – mest design, lite innhold.

Når gin & tonic-feberen gir seg. Hva blir den nye drinken og hvilket blandevann ser du for deg vil bli tatt i bruk?

– Jeg tror gin og tonic har kommet for å bli – men vi kan jo ønske oss en liten oppsving for pjolteren. Det hadde vært morsomt her til lands!

Når det er sagt, er det ingen tvil om at whisky sour er den nye mojitoen.

– Jeg kjøper gjerne Gordons gin når jeg er ute å reiser – da den er på 47% i utlandet, og er et rimelig alternativ til mye annet. En god, gammel og klassisk London Dry.

– Jeg bruker stort sett Fever Tree, evt Erasums Bond – en ny favoritt.

Når det kommer til garnish, er jeg glad i grapefrukt. Varierer på dagsform, men peel så vel som skive av frukt er alltid godt. Har du urter stående på kjøkkenbenken, så passer det aller meste til gin.

Antonio
Antonio Naranjo Nevares

Antonio Naranjo Nevares, Norges beste bartender og kandidat til World Class Final 2016, Bartender på HIMKOK

Hvilken tonic eller tonicbrand er din foretrukne og hvorfor.

Favoritten min kommer alltid an på hva jeg blander den med. Men skal jeg velge en tonic som jeg liker ekstra godt må det bli Indie & co. Jeg har vært på destilleriet og sett hvordan de laget produktet. Det er et spesielt produkt som viser historien til Sør-Spania godt. De bruker gamle urtetyper som passer godt til moderne ginmerker og den har mye sitruspreg, både skall fra Sevilla-appelsin og japansk yuzu.

Den letteste tonicen å skjønner og bruke hjemme er Fever-Tree. Den går med det meste.

Er det forskjell på tonic water? Og hva er evt forskjellen?
En av de største forskjellene på tonic er friskhet, krydder, bitterhet og sødme. Men også størrelsen på boblene er avgjørende for det resultatet du er ute etter. Mye bobler gir en følelse av friskhet i munnen. Men ønsker du en mer elegant drink er mindre bobler det riktige å velge.

Når gin & tonic-feberen gir seg. Hva blir den nye drinken og hvilket blandevann ser du for deg vil bli tatt i bruk?

Gin-trenden vil fortsette å utvikle seg videre, tror jeg. I mine øyne finnes det to forskjellige gin-elskere: Den første er den som vil ha en helt vanlig gin og tonic uten noe ekstra.
Den andre typen er de som egentlig ikke synes gin og tonic er så godt i seg selv, men som drikker det fordi det er en økende trend. De trenger andre smakstilsetninger for å like kombinasjonen og smaken. Mange produsenter tenker på denne målgruppen når de utvikler tonics med smak. Schweppes har laget tonics med ingefær og kardemomme-smak og rosépepper og hibiskus.

Tre enkle gin og tonics som du kan lage:

Himkok gin + fever-tree. Hickok sloe gin + fever-tree. Tanqueray ten + indie & co. Eller Fetimans tonic.

Jesper Høst
Jesper Høst

Jesper Høst, Barsjef No.19

Hvilken tonic eller tonicbrand er din foretrukne og hvorfor.

– Fever Tree er den tonicen jeg opplever som mest tørr samtidig som den har mye deilig frukt i seg som mikser svært bra i en gin tonic.

Som et alkoholfritt alternativ synes jeg også deres Elderflower Tonic og Mediterranean Tonic funker kjempefint alene.

Det kommer mange nye og spennende smaker på blandevann. Hvilke anbefaler du den vanlige sofacocktailmikseren å prøve og sammen hvilken sprit /eller som hvilken drink?

– San Pellegrino Limonata funker kjempefint med vodka, rom, gin, det meste egentlig.

Er det forskjell på tonic water? Og hva er evt forskjellen?

– Absolutt, en tonic av lav kvalitet har gjerne alt for mye sødme og store, daffe bobler. En god tonic skal være tørr, bitter, fruktig og crisp.

Når gin & tonic-feberen gir seg. Hva blir den nye drinken og hvilket blandevann ser du for deg vil bli tatt i bruk?

– Jeg håper å se kokosvann bli brukt mer i drinker! Det har en deilig nøtteaktig smak og er veldig tørsteslukkende.

Kom gjerne med tips om hvilket ginmerke dere vil bruke med hvilken tonic for å lage en enkel gin&tonic.

– Star of Bombay, 1 cl St. Germain, sitronzest, Fever Tree Tonic

Sondre Kasin
Sondre Kasin

Sondre Kasin, Barsjef på BA 53

Hvilken tonic eller tonicbrand er din foretrukne og hvorfor.

– Personlig foretrekker jeg Fever-tree som tonicmerke. Balansert, ikke for kraftig tonic som funker godt med mange ginsorter. Det er ikke en tonic som drukner ginen, men fortsatt holder den klassiske tonicsmaken ved like, sier Sondre.

Det kommer mange nye og spennende smaker på blandevann. Hvilke anbefaler du den vanlige sofacocktailmikseren å prøve og sammen hvilken sprit /eller som hvilken drink?

– Når det kommer til blandevann så er jeg dessverre ikke så bevandret, bortsett fra tonic og soda så bruker jeg sjeldent blandevann. Når det kommer til tonic så fungere det også godt med både cognac og calvados, for en litt annen smak. Litt guilty pleasure tips er Bacardi Pineapple rom, fever-tree tonic. angostura bitter og lime. Prøv også Chase sin nye grapefrukt-gin med tonic. Veldig godt!

Er det forskjell på tonic water? Og hva er evt forskjellen?

– Er klart en forskjell på tonicvann, både når det kommer til smak, men også når det kommer til kullsyremengde i produktet. Hos de største produsentene er ofte kullsyremengden ekstrem, noe som kan bli litt mye til tider.

Fever- tree – God kullsyre, middels kraftig og god bitterhet i ettersmaken. Har en del sødme alene, men funker bra med de fleste giner.

Schweppes Tonic – Absolutt en god allaround tonic for de fleste giner. Relativt søt og «tung» tonic, noe som til tider kan være litt for kraftig for litt mer sarte giner.

Lurisia tonic – Kraftig sitruspreg og mye bitterhet fra kinin. Funker bra om du er glad i sitrus.

Fentimans – Litt tynnere og smaker mer fermentert enn mange andre tonic. Absolutt godt, men kan bli litt tynt sammen med kraftige gintyper.

De smakstilsatte tonicene sier ofte seg selv, og har en touch av smaken som står på. Ikke personlig så glad i dette, men kan for mange være et godt alternativ. Jeg anbefaler heller å tilsette ferske bær eller urter i drinken, gir ofte nok smak.

Når gin & tonic-feberen gir seg. Hva blir den nye drinken og hvilket blandevann ser du for deg vil bli tatt i bruk?

Tror vi vil se en oppgang i kombinasjonen av brennevin og kvalitetsjuice som eksempelvis eplemost osv, men for å være helt ærlig vet jeg ikke om GT-feberen kommer til å gi seg. Er en klassiker av en grunn.

Kom gjerne med tips om hvilket ginmerke dere vil bruke med hvilken tonic for å lage en enkel gin&tonic.

For å lage en klassisk GT ville jeg brukt Tanqueray, Plymouth eller Star of Bombay. Jeg liker best giner som har de klassiske smakene uten at det er for mye. Bland med Fever-Tree, så har du en klassisk GT som er mer enn godt nok. Som nevnt før prøv også Chase Grapefruit-gin for en litt annen smak.

Monica Berg
Monica Berg

Monica Berg, bartender, HIMKOK og London

Hvilken tonic eller tonicbrand er din foretrukne og hvorfor.

Personlig foretrekker jeg Fever-Tree i dette selskapet. Jeg synes de har en fin balanse, og den beholder kullsyren bra dersom du behandler den riktig. Det skal allikevel sies, hvis jeg skal være ærlig, så er jeg mye mer fan av en ‘Sonic’ – som er en japansk twist der du blander både soda og tonic. Dette fordi kun tonic ofte blir for søtt for meg.

Det kommer mange nye og spennende smaker på blandevann. Hvilke anbefaler du den vanlige sofacocktailmikseren å prøve og sammen hvilken sprit /eller som hvilken drink?

Finn en god grapefruit-soda, den aller beste er Tree Cents fra Athen, og bland den med en god Mezcal ( feks Del Maguey). Dersom du ikke har Tree Cents, bruk feks mexicanske Ting. Rent generellt vil jeg si at grapefrukt-soda er min go-to-mixer, for den funker så bra med det meste. Bruk den med en fin liten Martinique rom, eller en akevitt, fyll opp med isbiter og en liten lime-squeeze og sommerkvelden er reddet!

Er det forskjell på tonic water? Og hva er evt forskjellen?

Det er ekstremt stor forskjell på tonic’er! Gin, som oftest er partneren, er et komplekst brennevin i form av at det er kombinasjonen av urter, røtter og andre ingredienser som avgjør hva det endelige smaksbildet vil være, men også hvordan du bruker disse innenfor rammene av hva gin kategorien tillater.

Det samme gjelder for tonic. Kvaliteten, smaken og det generelle uttrykket til en tonic vil avgjøres av; ingrediensene som benyttes, vannkvaliteten og Co2-nivået ( størrelsen på boblene, aggressiviteten og integreringen av boblene etc). I tillegg vil sukkerinnholdet ha mye å si, ettersom det fort kan bli for mye

Når gin & tonic-feberen gir seg. Hva blir den nye drinken og hvilket blandevann ser du for deg vil bli tatt i bruk?

Ofte ser man at enhver trend, har en mottrend, og ettersom G&T’s har blitt veldig ekstravagante og overdådige, så tror jeg motreaksjonen her vil være klassiske highballs, men perfeksjonert. I Japan har de allerede så og si perfeksjonert den klassiske highball’en, og det er fantastisk å se hvordan noe så enkel samtidig kan være så flott. Som med alt annet, når du gjør noe som er tilsynelatende veldig ‘enkelt’ så er det viktig at du tenker på ALLE detaljene. En G&T er nettopp det, ved første øyekast veldig enkelt, 1+1 = 2, men samtidig, dersom du tar deg tid og legger litt krefter i det, så kan en G&T faktisk være 1+1= 10

Kom gjerne med tips om hvilket ginmerke dere vil bruke med hvilken tonic for å lage en enkel gin&tonic.

Jeg er veldig konservativ og tradisjonell – til tider kjedelig. Min perfekte G&T er servert i et klassisk highball / Fizz-glass, Fyll til randen med bra is, 1 del klassisk Tanqueray gin og 2 deler kald Fever-tree tonic. Jeg oppbevarer alltid mixers i kjøleskap, slik at temperaturforskjellen ikke blir for stor når man skal blande. På den måten slipper isen å bruke unødvendig mye energi på å kjøle ned tonic’en, og man får mindre utvanning av drinken! Tilslutt, en liten lime-squeeze.

Andre giner jeg liker i min G&T er Botanist, Deaths Door og ikke minst Dorothy Parker fra NY Distilling Company ( Elsk!!!! Ikke alltid bare kjedelig jeg da )

Av og til bytter jeg ut gin’en totalt, og da drikker jeg for eksempel sherry & tonic, og er generelt ganske glad da også.

Chris Grøntvedt.
Chris Grøtvedt.

Chris Grøtvedt, barsjef på The Thief

Hvilken tonic eller tonicbrand er din foretrukne og hvorfor.

Det finnes flere strålende brands tilgjengelig nå, Fever-Tree, Thomas Henry og Fentimans er noen av disse – men min foretrukne tonic er Schweppes Heritage. Grunnen er veldig simpel, kvaliteten på produktet og boblene. Andre personlige favoritter er Elderflower Tonic fra Thomas Henry og Fever Tree.

Det kommer mange nye og spennende smaker på blandevann. Hvilke anbefaler du den vanlige sofacocktailmikseren å prøve og sammen hvilken sprit /eller som hvilken drink?

Pimento & Rosa tonic fra Schweppes med Hendricks er noe jeg anbefaler alle som liker den type gin.

Ellers ser vi mye Ginger Beer om dagen i Norge med rom eller vodka.

Er det forskjell på tonic water? Og hva er evt forskjellen?

Det er forskjeller såklart, særlig i skarphet i smaken og kvaliteten på bobler.

Mange vet blandt annet ikke at vanlig tonic på plast flasker som eks. Indian Tonic ikke opprinnelig er ment for en Gin & Tonic – men en leskedrikk tilsatt en liten mengde sukker ment for å drikke rent. Derfor velger flere å nå vende seg til små glassflasker fra ulike brands for deres Gin & Tonic. Schweppes har også skapt en serie for dette nå kalt Heritage.

Når gin & tonic-feberen gir seg. Hva blir den nye drinken og hvilket blandevann ser du for deg vil bli tatt i bruk?

Vanskelig å si, jeg tror vi har en god stund igjen før den er helt oppbrukt. Men jeg vil si at sommeren i år har gitt en renessanse for Moscow Mule og Dark´n´Stormy for den vanlige gjest.

Kom gjerne med tips om hvilket ginmerke dere vil bruke med hvilken tonic for å lage en enkel gin&tonic.

Som nevnt over – Schweppes Pimento & Rosa og Hednricks siden Hendricks er så populært i Norge for tiden.

Nå har du vel fått nok inspirasjon til å lage deg en skikkelig god gin & tonic, eller hva?
Nå har du vel fått nok inspirasjon til å lage deg en skikkelig god gin & tonic, eller hva?

 

Forrige

Kreativ gourmet i Milano

Smaken av Malmø

Neste

4 kommentarer om “Ekspertene svarer: Hvilken tonic skal man velge?”

 1. Hei. Denne drinken leste jeg om på bloggen din tidligere og nå har jeg vært nær sagt byen rundt her i Tromsø og spurt etter den på barene. De har ikke hørt om den og de spør som oftest hva den består av. Og – nei, Aperol har de i hvert fall ikke! Så jeg må nok lage den selv eller vente til jeg kommer til Italia. Tenker jeg prøver selv – om ikke så lenge.
  Takk for oppskriftene i hvert fall!
  Vennlig hilsen
  Janne

  Svar
 2. Nå har jeg aldri smakt Spritz, men jeg har drukket en blanding av hvitvin og 7Up light (50/50) sammen med masse isbiter en stund nå, og synes dette er godt, leskende og akkurat passe mengde alkohol 😉 Har også blandet rødvin og sprudlevann(vann m/bobler), det smaker ikke så verst det heller.

  Svar

Legg igjen en kommentar