Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Hurra! Endelig skal det skje noe i de gamle lokalene til Bagatelle og Lille B.
Jeg har fulgt med på byggeprosjektet med stor iver i lang, lang tid. Hvem bygger her? Hva skal det bli?

Nå kan jeg røpe at Oslo får et nytt Social House – et lokale på nesten 1000 kvm fylt med barer, spisested, takterrasse og mye, mye mer.
Stedet åpner i oktober.

Jeg har tidligere skrevet om alle de nye stedene som har poppet opp på Frogner.

Les mer: Frogner blir Oslos nye kulinariske midtpunkt

Det nye konseptet er gjennomgående fra Bygdøy allé til Frognerveien. Dette er Lille B og Bagatelles gamle lokaler, vi snakker om.

Det begynte for et år siden. Selskaps & serveringsgruppen (som har Stratos, Nedre Løkka, Justisen, F6, Gamle Museet) startet å rive innvendig i lokalet. Vegger, avløp, strøm, alt er nytt. De har bygget på en ekstra etasje til med egen terrasse. Det har vært en kamp å få til da de andre etasjene i bygget er boliger.

– Det er et for bra bygg til ikke å gjøre noe med det, sier Knut Lake som nå er restaurantsjef for det nye prosjektet i Bygdøy allé.

Christen Sveaas er helt ute av bildet. Dette er et samarbeid med gårdeier, forteller Knut Lake.

Konseptet, som skal være et slags Social House får navnet Bygdøy allé 3.

Knut Lake foran inngangen til gamle Bagatelle.

– Social House et slags mini-hotell uten senger og uten rom. Det kan sammenliknes litt med Kulturhuset på Yongstorget, men ikke helt, forteller Knut Lake.

– Det blir en 60-seters restaurant i de gamle lokalene til Lille B. Og her skal det ikke være vegger mellom konseptene, slik at man får den sosiale følelsen. Vi beholder den gamle inngangen til Lille B, Bagatelle samt at vi har bygget en inngang fra Frognerveien.

Det blir et lounge-areal med ca 100-120 sitteplasser i forskjellige avdelinger, men med en rød tråd som går gjennom hele konseptet, forteller Knut.

I midten av lokalet, mot den ene langveggen skal hovedbaren bygges. Her skal det serveres cocktails og vin.

Knut Lake forteller videre:
– Det blir barkrakker rundt hele baren og det er ikke meningen at man skal ha to rader med kunder i baren – det vil si at dette skal ikke være en partybar. Det skal være sivilisert og åpent.
– Vi kommer også til å ha en egen vinbar i restaurantdelen med fire-seks sitteplasser mens man venter på bord. Vi jobber med å komponere utvalget til vinbaren i disse dager.

– Det blir lyst og luftig med klar kontrast til hvordan Bagatelle var. Det blir en liten avdeling som kommer til å bli et slags Gaming Room – et sted man kan spille spill eller annet. Vi får se, sier Knut Lake.

– Dette er det kuleste konseptet jeg har vært med på. Vi følger fremdriftsplanen foreløpig i alle fall, ler Knut.
– Vi har vært mye ute å reist for å få inspirasjon. Det er kult å kunne gjøre masse research før vi setter ordentlig i gang. Bygdøy allé 3 skal ikke stinke luksus og glamour. Det skal være pent, behagelig og stilig.

– Vi jobber aktivt med å skape allsidighet og vi vil ikke at en gruppe mennesker skal ”ta over” stedet. Miljøet vi forsøker å skape skal være slik at alle vil kunne trives og føle at de er velkommen, forklarer Knut Lake.

– Vi har også to avdelinger som vi på skisseplan kaller Girls Room og Man Cave. Det må ikke tas helt bokstavelig. Det blir mer en retning innenfor interiøret som går i en litt mykere og feminin stil i det ene lokalet og en litt hardere stil og litt Mad Men i det andre.

Knut Lake peker på skissene som er klistret opp på veggen inne i lokalet. Her henger fargekoder og inspirasjon som skal være med på å forme stedet.

– Det er ikke sagt at dette skal være kun for kvinner eller kun for menn.
Kanskje vil det bli Afternoon Tea i det ene lokalet og whiskysmaking i det andre. Vi får se. Det skal være levende og det skal være for alle og folk flest, understreker Knut Lake. Barnevogner og kaffe latte på formiddagen og kanskje en flaske cru på en torsdag? Et levende hus hele dagen hele uken er målet vårt.

– Det blir mulighet for å ha dj, men det skal ikke bli et hæla i taket og tenna i tapetet-sted. Det skal være et sted for et voksent publikum. Det blir en kontrast til de andre barene i området.

Knut Lake viser skisser og mood boards av hvilken stil lokalet kommer til å helle mot. Det er klare sammenlikninger mellom kule steder i Barcelona, London og andre storbyer. Fløyel, messing og lekne detalljer.
Restauranten vil ha mye kopper og messing. Litt fransk bistro og moderne.

Hovedbaren får marmor og kobber og messing. Sofagrupper og moderne rustikt.

Her har Bygdøy allé 3 åpnet opp inngangen ut mot Frognerveien og blir nærmeste nabo til Champagneria, som også har takterrasse.

– Rooftop-baren kommer til å ha et jungeltema og være en vinterhage med uteservering i sesong. Baren i vinterhagen skal ha åpent hele året med plass til 20-25 mennesker. Her kan man også kunne ha konferanser hvis man ønsker det.

– Vi kommer til å åpne klokken 11:00 og stenge kl 03:00. Uteserveringen stenger kl 23:00.

I kjelleren blir det kjønnsnøytrale toaletter med fem vasker i midten og 12 båser og åtte pissoarer og handikaptoalett. ­– Litt internasjonalt og nytt, sier Lake.

– Vi har med folk på laget som har jobbet i hele verden. Vi forandrer hele tiden under byggeprosessen, og det må vi gjøre for å få det perfekt.

Lokalet i kjelleren er den gamle vinkjelleren fra Bagatelle som nå er bygget om.
– I kjelleren har vi et eget eventlokale og der kan det være 120 personer. Kanskje setter vi opp fussballbord og et ping pong-bord der. Det kan bli livemusikk eller stand-up. Det kan være konferanse eller vinsmaking eller cocktailkurs. Det blir en liten bar også, forteller Knut Lake.

Kjøkkenet fra Lille B-tiden er bygget på og vil ha delvis åpen løsning.

– Dette er så stort et prosjekt, sier Knut og ler med en liten frykt i tonen.

Lokalene som skal bli til Bygdøy allé 3 er en av de mer kostbare adressene i byen.
– Ja, det er en Premium Spot og det er det gamle lokalet til Bagatelle. Vi vil ikke bli sammenliknet med Bagatelle for vi kommer ikke til å drive med det samme, sier Knut, men vi ønsker å respekterer dette lokalet som er så kjent.

Det er mye å ha i bakhodet når et slikt lokale skal bli til et nytt konsept.
– Nå har vi gjort en superstor renovering og da må vi behandle resten deretter.

Selskaps & serveringsgruppen søkte i over et år etter nye lokaler. Så snublet de over Bygdøy allé 3 og satt i forhandlinger med gårdeier. Det var et gammelt lokale med en lang historie.

Knut kjenner lokalet godt, for han har selv jobbet på Bagatelle.  Det var på tide å gjøre noe helt nytt og da Knut ble spurt om å bli med, var han superklar for å hoppet på prosjektet.
– Det er på en måte litt sentimentalt å være i huset som jeg har jobbet i, men det var dags å gjøre noe helt annerledes med lokalet. Huset blir vekket til live igjen, og det blir fantastisk å bli med på, sier Knut Lake.

På terrassen blir det plass til mange soltørste mennesker.

Hvordan ser utestedene i nabolaget på dette?
– Dette kan forhåpentligvis gi et oppsving til andre som driver med servering i strøket. Det har jo kommet mange nye steder de siste årene, sier Knut. Dette kan trekke folk fra nabolaget og fra andre bydeler til Frogner. Det skal være et sted for alle og der man vil finne sin greie. Er man ute etter et glass vin, en fabelaktig cocktails eller bare et glass jus, så finner du det her og er velkommen. Kanskje blir du bare for en kaffekopp, ellers så sitter du å jobber litt og ender opp med å spise her på kvelden.
– Det er som et hotell: Man går fra rommet, til lobbybaren til restauranten, sier Knut.

Terrassen blir nabo til Champagneria i Frognerveien.
– Begge terrassene er forholdsvis små, så det kommer ikke til å gå utover den ene eller den andre at vi bygger terrassse, sier Knut lake. Vi kommer helt sikkert til å dra fordel av hverandre. En slik uteplass trekker mer folk til nabolaget, slik jeg ser det, sier Lake.
Det blir 60-80 sitteplasser på terrassen. Av hensyn til beboerne i bygget vil det ikke bli noe musikk ute på terrassen.

– Nå sitter vi med detaljene og alt fra å bestemme bestikk, glass i baren og alt som følger med. Vi er midt opp i ansettelsesprosessen og det er så sykt mange bra folk som vil være med på teamet, sier Knut.

Bygdøy allé 3 sett fra Frognerveien. Den gamle kjøkkeninngangen til Bagatelle blir egen inngang for gjester når de åpner dørene i oktober i år.

Hvordan blir maten på Bygdøy allé 3?
– Kjøkkenet kan bli internasjonalt, men vi prøver å holde oss skandinavisk uten å sette oss i bås. Det må ikke bare være lokalproduserte ingredienser. Ikke bistro, men mer rustikt. Vi vil heller ha fem ting på tallerken i stedet for 15.
Det skal ikke være et spesielt kjøkken, men en blanding av stiler. Det blir forretter, hovedretter og desserter av høy kvalitet. Og vi befinner oss i Bagatelles gamle lokaler og nivået skal være her oppe, sier Knut og hever håndflaten høyt i luften.

– Har vi trøffel i en rett, så er det fordi det er godt og ikke fordi det må være trøffel. Det kan like gjerne være oksekjaker og norske gulrøtter. Det kan være minst like godt. Vi lar kjøkkensjefen få stort spillerom, men vi har klare retningslinjer for hva vi vil servere.

Knut vil ikke røpe hvem som blir kjøkkensjef for Bygdøy allé 3 ennå. Det er ikke helt offisielt ennå, sier han. Kandidatene har erfaring fra el Bulli, Grace i Chicago og Noma, så dette er bra folk, sier han.
Det samme med baransvarlig. – Det er en engelskmann som har hatt events over hele verden i over 20 år.

– Senest forrige uke flyttet vi en vegg så vi gir oss ikke før det blir perfekt. Det er privilegiet med å skape noe fra bunnen av. Da kan vi tillate oss å forandre underveis.

Vi satser på å være ferdige noen uker før åpning for å kunne kjøre inn konseptet, sier Knut Lake som selvsagt innerst inne vet at han i timen før åpning kommer til å stå å skru i lyspærer. – Tanken er god da, ler Knut.

 

Forrige

Roadtrip langs Sveriges riviera. Del 3: Vm i grøt, ekte gelato og vidunderlige Tylösand

Biella – vinområdet i Piemonte som reiste seg fra døden

Neste

Legg igjen en kommentar