Roadtrip langs Sveriges riviera. Del 3: Vm i grøt, ekte gelato og vidunderlige Tylösand

Etter å ha vært slått i bakken av lykke over Falkenberg – en av Sveriges beste matdestinasjon er det dags for å sette kursen mot nok en perle langs det som kalles Sveriges Riviera.

Les saken om Falkenberg her

Jeg og Reiselykke-Mette har nemlig avtale med en verdensmester. Og vi snakker ikke sport her. Vi snakker Verdensmester i grøt!

Per Carlsson og Catarina Arvidsson driver Steninge vandrarhem som ligger ved den kjente sykkelstien Kattegattleden (på Steninge Kustväg) som går fra Göteborg til Helsingborg og er hele 395 km lang.

Du kan også vandre langs havet og vandrehjemmet ligger akkurat to mil fra Falkenberg og to mil fra Halmstad.

Per Carlsson og Catarina Arvidsson

Per, som er tidligere advokat driver nå dette vandrehjemmet der yoga, kajakk, surf og selvsagt grøt står i sentrum.

Først frå vi servert en risotto laget på havre laget av Catarina servert med rødbeter, sopp og blåmuggost. Ja, det kan jo også kalles grøt.

Vi blir med grøtmesteren inn på kjøkkenet der han viser hvordan grøt på havre lages.

Det var Catarina som meldte Per på VM i grøt, som foregår i Skottland på verdens grøtdag 10. oktober. Hun leste i svenske Tara at det fantes en VM i grøt. Da meldte hun på Per uten at han visste noe. Han har nå deltatt fem år og den siste gangen vant han vm-tittel i kategorien ”Spesialgrøt”.

Vinnergrøten besto av nordiske smaker i form av multelikør og krem, brulert sukker og havtorn. Vi får en variant med jordbær og whisky. Farlig god!

Vi forlater Per og Catarina og kjører forbi den flotte Särdals Kvarn som dessverre er stengt, men er du i strøket anbefaler jeg deg å stoppe innom gårdsbutikken eller kaféen.

Det ser så ”mysigt” ut! De arrangerer ponnyridning og yoga her i sommer.

Etter grøt passer det med iskrem. Hey, det passer jo alltid med is, da! Og vi nøyer oss ikke med annet enn Hallands aller beste produsent, nemlig World of Riccardo som ligger idyllisk til på Möllegård, ikke langt fra Tylösand.

Mandel- og hasselnøttis.

Riccardo Boggian kommer fra Padua i Veneto. Hele familien har drevet i isbransjen og det var derfor naturlig for ham å starte med ekte italiensk gelato i Sverige. Han bruker bare rene smaker som hasselnøtt, pistasj sitron, sjokolade og lignende. Han lager tradisjonell italiensk gelateo av ypperste kvalitet.

Riccardo Boggian

Om sommeren lager han og hans team av italienske ismakere hele 2500 liter is per uke. Han har en isbil og et utsalg i Halmstad i tillegg til Möllegård.
Melken og fløten kommer fra Skåne, mens resten importeres direkte fra Italia fra de beste leverandørene som kan oppdrives. Bær får han selvsagt fra lokale leverandører i Sverige.
Riccardo, som er utdannet siviløkonom forteller at han tenker å åpne isbar i Oslo neste år. Vi kan bare glede oss.

Foruten iskrem serverer også Riccardo antipasti (italienske småretter) på Möllegård. I nabobygget skal han lage en slags saluhall med kun italienske varer.

Etter å ha avkjølt oss med herlig italiensk iskrem setter vi kursen mot Tylösand. Og nå snakker vi virkelig langstrakte sandstrender med høy Saint Tropez-faktor. Party, hvite strender, blått hav og pene mennesker.

Hotel Tylösand er et privateid hotell med prisbelønnet spa og konferranse-del. Det var i 1995 at Per Gessle (Gylne tider og Roxette) og Björn Nordstrand tok over hotellet og gjorde det om til et av Sveriges aller mest populære destinasjoner – omgitt av golfbaner og 7 km med kritthvit sand.

Hotellet har 230 rom, fire restauranter, egen livescene på sommeren og en av Sveriges aller mest berømte nattklubber dekorert med Per Gessles gullplater.

Rommet mitt med den flotteste utsikten i verden.

Ikke bare er dette et hotell. Det huser også Sveriges aller største kunstgalleri med en stor samling fotokunst og deler av Per Gessles private kunstsamling. Du kan til og med kjøpe kunst her, så pass på etter ha tatt et par drinker i baren. Du kan våkne opp med dyre kjøp dagen etter.

Hotel Tylösand er et musikkhotell av åpenbare årsaker og det er et hotell som har som intensjon å formidle god stemning. Det klarer de.

Til og med i spaet kan du velge musikk fra en meny som skal brukes i behandlingen. Jeg velger Per Gessles utvalgte låter når jeg får en sjokoladetrøffel- og champagnebehandling. Det funker det!

Trim på storskjerm på dagtid.

Det jeg synes er kult med dette hotellet er at du også kan se kino i det store innendørsbassenget. Du kan drikke øl, bade og se film samtidig. Det er en god idé, det!

After beach arrangeres hele sommeren med konserter onsdager og lørdager. Folk fra hele verden kommer hit for å høre god musikk og feste. Jeg er nok litt for gammel for akkurat de arrangementene, men for yngre mennesker er dette helt sikkert toppen av lykke. Sesongen åpnet denne helgen.

Hotellet ble forresten kåret til Nord-Europas beste spahotell i 2017.

Etter å ha blitt massert i både sjokolade og champagne (hvor dekadent går det an å bli!) er jeg sulten som en skrubb. Jeg har ligget på benken og prøvd å bekjempe at øynene skulle gli igjen, men det gikk bare ikke. Jeg våknet gang på gang av at jeg selv snorket. Så classy.

Listen over musikk som kan velges når man tar en spabehandling.
Peter Danek

Vi går til en av restauranten som finnes på hotellet. Kjøkkensjef på Leif’s, Peter Danek har laget en meny til oss med et deilig utvalg retter. Vi sitte ute og ser solen gå ned i havet. Trillrund kule. Så vakkert.

Leif’s

Taco (laget av gyozo-deig) med løjrom, yuzu-crème fraîche og syltet løk. For en fantastisk munnfull!

På planken ligger det hjemmelaget tortillachips med chipotle-guacamole, tunfisktartar og grillet urtebrød med deilig aioli.

Sjekk de flotte tunfisktartarene!
Til hovedrett får vi et utvalg av de berømte grillrettene som grillet röding, ribs, entrecote og et hav av deilig tilbehør.

Peter Danek har jobbet som kjøkkensjef på Leif’s i tre år, men han har faktisk jobbet på hotellet on and off siden 2001.

Dessertutvalget testes. Her er det popcorniskrem med salt karamell og grillet ananas, Limoncellosorbet med kandisert sitronskall (min favoritt) og maltbrownie med maltis. For en avslutning på et perfekt måltid.
To do: Smake lokalt øl fra Halmstad brygghus. Bryggeriet arrangerer guidede turer og smakinger. Neste gang!
Tylösand er virkelig et vakkert sted.

Det var min Roadtrip i Halland. Tre deilige dager i et område jeg ikke kjente fra før av, men som jeg definitivt vil tilbake til.

Skal du kjøre E6 på vei til Danmark eller lenger ned i Europa (eller bare er på tur i Sverige) stikk innom Varberg, Falkenberg eller Tylösand. Her er det chill stemning og Syden nok for meg.

Til info: Jeg har vært på Roadtrip med Mette fra den herlige reisebloggen, Reiselykke. Det er ikke lagt noen føringer for innhold eller vinkling fra Visit Sweden som har arrangert turen for oss.

Forrige

Østers Thai Style

Nå blir det liv i Bagatelles gamle lokaler

Neste

Legg igjen en kommentar