Frogner blir Oslos nye kulinariske midtpunkt

Jeg bor på Frogner i Oslo. Vi er ikke bortskjemt med det helt store restauranttilbudet, men vi har da noen godbiter. Det har vært Grünerløkka og Torggata/Fredensborg som har stått for de mest spennende spiseopplevelsene de siste årene.
Frogner har vært i forandring. For kun 10-15 år siden fikk vi kaféer, restauranter og barer i Frognerveien og Skovveien. Vel, det har vært spisesteder her før, men ingen av stor interesse. I tiden etter dette har praktgaten Bygdøy allé dødd. Vi mistet Bagatelle og Lille B. Sistnevnte var en favoritt. Lokalene står tomme fremdeles på begge steder.

Nå kan det se ut til at Frogner kan ta rollen som byens aller beste matdestinasjon. I september åpner hele tre restauranter der det står spennende folk bak.

Men først må jeg fortelle litt om bydelen Frogner og hva som rører seg der på den kulinariske fronten:

Frogner. Foto: HellesKitchen.org
Frognerveien/Skovveien.

Solli plass har i alle fall et godt spisesteder. Urban Eatery serverer nydelig mat. Norð & Vin åpnet i vinter. Jeg har bare vært der på dagtid og drikket kaffe, så jeg vet ikke noe om kveldsmenyen. Nå har også Kverneriet åpnet stor filial. En av Oslos beste sushirestauranter, Alex sushi ligger der. Og litt lenger nede mot Vika ligger Aymara som serverer utsøkt latin-amerikansk mat. Parallelt med Solli plass ligger klassikeren Palace Grill og naboen Nomads tok over lokalet til Michelinrestauranten Fauna da de bestemte seg for å stenge.

Bygdøy allé har en Fine Dining-restaurant: BA 53. Kari Innerås fabelaktige restaurant, uteservering og bar har blitt en suksess hos både lokalbefolkningen og tilreisende fra andre bydeler.
Enoteca holder stand med gode, italienske viner og italienske retter. Et meget populært sted hos lokalbefolkningen.
Feinschmecker hadde i sin tid en Michelinstjerne. Nå har Lars Erik Underthun og hans team fått en Michelinanbefaling. De serverer fransk gourmetmat av den tunge sorten. Klientellet er fra Oslo vest og gjerne over 60 år.
Nykommeren Vineria Ventidue er et populært nabolagssted. De serverer italiensk mat og vin. Selv foretrekker jeg Enoteca når som helst.

Vi er heldige å ha deilige matbutikker på Frogner og fiskeeksperten Fjelberg er stedet for kvalitetsprodukter. De har en også liten hemmelig lunsjrestaurant i kjelleren. Frogner Special har deilige oster og kjøtt. For de beste grønnsakene og et imponerende tonic-utvalg (ja, blandevann generelt) er det Juels 33 som ruler.

Et par indisk/pakistanske perler finner du også her. Natraj i Bygdøy allé og Jewel of India i Frognerveien er verdt å nevne. Village Tandoori går jeg ikke lenger på etter at de gang på gang blir tatt i slurv og urensligheter. Årsaken til at det finnes noen virkelig gode indisk/pakistanske steder på Frogner er pga den indiske ambassaden og visumkontoret som ligger i bydelen. Stedene blir ofte brukt til representasjon. En gammel tommelfingerregel: Spis på de stedene der de som har peiling på det går.

Frogner. Foto: HellesKitchen.org
Frognerveien.

Frognerveien og Skovveien har et par perler å skilte med. Det «nye» Frogner har mye å takke Champagneria for. Da de kom fantes det ingen slike stopp-innom-steder i bydelen. Stedet er fremdeles svært populært. Vis-a-vis ligge Vardøens Villa Paradiso. Jan Vardøen har tatt Frogner med storm og han har også Piccolo Paradiso i Bygdøy allé. Ikke nok med det. Han åpner en filial av Nighthawk Diner i krysset Bygdøy allé og Niels Juels gate i slutten av september. Han åpner til og med en filial på Majostuen. Dessuten skal han restaurere Frogner kino tilbake slik den var på åpningsdagen i 1926. Fokus blir på barnekino og et gammeldags konditori.

Frognerveien har en cocktailbar F6 og visstnok kommer det vinbar i Bagatelles gamle lokaler, men med inngang fra Frognerveien. Spennende. Fastfood-stedet El Burro som serverer meksikansk mat ligger ved siden av Fru Burums – Frogners halvbrune pub.

Apropos Niels Juels gt. Her finner du byens kanskje aller mest autentiske italienske restaurant. Andrea Bono startet delikatessebutikk med italienske skinker, oster og pasta. Så startet han vinbar og kafé i det samme lokalet og nå har han også leid nabolokalet og startet restaurant. Du kan fremdeles kjøpe fantastisk spekemat og oster med deg hjem.
Niels Juels gate (på oversiden av Frognerveien) er kjent som ungdomsgata. Her finner du juicesjapper og streetfood-mat

Skovveien har gourumetrestauranten Bokbacka og pizzaklassikeren Pizza da Mimmo. Fiskerestauranten Mares ligger nederst i Skovveien. Hamburgerfavoritten Munchies har også en avdeling her.

Lenger opp i Frognerveien finner du Kolonihagen med byens kanskje aller koseligste bakgård. Litt mye barnevognsmafia her, men et koselig sted med økologisk mat og drikke. Rett over gata har vi fått ølspesialiteten Gulating.

Frogner. Foto: HellesKitchen.org
Eckers og Gioia.

Eckers har hatt stor suksess med sin ungdommelige stil og instagramvennlige avokado-sandwicher. Naboen er fantastiske Gioia – som serverer ekte franske crêpes (både søte Crêpes og salte galettes) og hjemmelaget italiensk iskrem laget med de aller beste råvarene.

Dette er Frogner per august 2017. I september åpner hele tre nye steder som kommer til å sette Frogner på kartet som en kulinarisk destinasjon.

Frogner. Foto: HellesKitchen.org
Topphem kommer i de gamle lokalene til Amerigo. Naboen blir Alex Sushi.

Topphem: Dette blir søsterrestauranten til Bokbacka. De flytter inn på Solli Plass i Amerigos gamle lokaler. Kjøkkensjef Simon Weinberg forteller på hjemmesiden at Topphem skal være et sted å stikke innom for en god cocktail og en eller to småretter. Mer relaxed enn Bokbacka og med à la carte-meny. Jeg er ikke i tvil om at Frogner trenger et slikt sted. Jeg gleder meg.

Siden sist har Topphem åpnet dørene og jeg har spist der. Les mer om det her.

Frogner. Foto: HellesKitchen.org
Galt kommer i de gamle lokalene til Trancher.

Galt: Bjørn Svensson, kjent fra Michelinrestauranten Fauna og Restaurant Oscarsgate åpner nytt konsept i bakken i Frognerveien i Tranchers gamle lokaler. Det skal være en avslappet restaurant med en restaurantdel og loungedel. Klarer Svensson å lage noe enkelt og avslappet etter å ha drevet michelinrestaurant, da? Det blir spennende å se hva han og hans team fra Fauna og Oscarsgate får til.  Jeg er superspent, i alle fall. De skal fremdeles samarbeide med Tim Wendelboe på kaffefronten.

Siden sist har Galt åpnet dørene og jeg har spist der. Les mer om det her.

Frogner. Foto: HellesKitchen.org
Brasserie Ouest kommer i disse lokalene. Vis-a-vis Café Elise.

Brasserie Ouest: I dette lokalet i Elisenbergveien har det ligget mange restauranter. Brekke hadde i sin tid slakterforretning her, og en kort periode også Strøm-Larsen (den er sårt savnet!). Det er liksom ikke noe som har gått i dette lokalet som ligger vis-a-vis lokalbefolkningens stamrestaurant Café Elise.
Maten på Brasserie Ouest skal være, som navnet tilsier, fransk brasseriemat, men med en twist. Retter med norske råvarer utført med franske teknikker. Du kan spise i selve restauranten, men også i baren.
Kjøkkensjef Matthias Bernwieser har disse med på laget: Christopher Koller, Aaron Jacobsen, Alexander Pappas Kuhlin og Jonas Rohden (daglig leder). Personlig tror jeg et slikt konsept vil slå riktig godt an hos lokalbefolkningen på Frogner. Og selvsagt vil de også tiltrekke seg gjester fra andre deler av byen.
Brasserie Ouest åpner 5. september og tar allerede imot bordbestillinger på sin nettside.

Siden sist har Brasserie Ouest åpnet og jeg har spist der. Les mer om det her.

Når vi får disse tre plassene på plass er det vel egentlig bare en god vinbar (med et godt utvalg naturvin) som jeg savner. Fritt frem for å starte noe i alle de tomme lokalene i Bygdøy allé, folkens! Jeg kommer!

Jon Edmund Hansen og Anna Grahn.

Siste skudd på stammen er Å Kafé og Bar på Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Her kan du drikke herlige cocktails på kveldstid og Afternoon Tea på ettermiddagene. På dagtid er det vanlig kafé med mulighet for en øl eller et glass vin. Et herlig sted!

Her kan du lese mer om Å Kafé og Bar.

Forrige

Jeg har testet Adams Ekspresskasse for to

Torta Susanna à la Silvana

Neste

8 kommentarer om “Frogner blir Oslos nye kulinariske midtpunkt”

 1. Fin oppsummering. Jeg drister meg ved å legge til Aymara og Seito Satos nudel/sushisjappe.
  Grillsville, munchies, japo, havfruen og den gyldne måke styrer vi vel unna.

  Svar
  • Takk for kommentar! Munchies er bra, synes jeg. De er med i saken. Men du har rett i forhold til Aymara.De burde sånn sett være med, men da føler jeg vi beveger oss ned i Vika. Helt på grensen å ta med Alex Sushi, Nomads og Palace også, men de ligger praktisk talt på Solli Plass. Især hvis man sprenger bort det stygge Indexhuset:O
   Mange steder jeg ikke har med i saken da jeg finner dem ganske uinteressante og kanskje ikke verdt turen til Frogner i seg selv.

   Svar
 2. Glimrende kommentar. Synes forøvrig vinbaren Emilios i Frogner veien burde nevmes. Hyggelig sted, spesielt høst /vinter med peis og mye kunst. Og godt utvalg av viner.

  Svar
  • Hei Odd! Beklager sent svar. Er i Mexico City på jobb. Rangering er vrien, men jeg er veldig glad i BA 53 og Enoteca. Jeg bor rett ved og velger gjerne disse stedene fordi de er nære. Men jeg gleder meg masse til vi får de tre nye stedene. Spent!

   Svar

Legg igjen en kommentar