På bærekraftig hummerfiske i Sverige

Hummerfiske er et betent tema. I Norge er skalldyret rødmerket i følge WWFs sjømatguide. Hummerbestanden i Norge er på et historisk lavt nivå og man bør styre unna hummeren så godt man kan. I all hovedsak skyldes dette overfiske og dårlig forvaltning over tid. Ulovlig fiske er den største trusselen mot hummerbestanden, ifølge WWF.

Det er regler for å fange hummer. Har hummeren utvendig rogn skal den slippes ut i havet for å sikre fremtidige kull. Totallengden på hummeren er også viktig. Minstemålet for hummer er i Norge 25 cm. Hummeren måles fra spissen av pannehornet til bakre del av midtre svømmelapp (halen). Dessverre er det mange som ikke følger disse henvisningene.

Svenskene måler hummeren på ryggskallet. Minstemålet er 9 centimeter. Ifjor var minstemålet 8 cm. Forskjellen utgjør en vekt på ca 150 g. En hummer på 9 cm veier ca 550 gram.

Svensk hummer er gulmerket ifølge WWFs sjømatguide i Sverige. Det betyr at man kan fiske hummeren «med måte.»

Jeg har tatt bussen til Göteborg og videre til fergeleiet der fergen til Hönö går. Jeg skal besøke Svenne som holder til på Havskatten Hotell og vandrerhjem. Dette er et overnattingssted, konferansested og selskapslokale. Det er populært å lei til bryllup, begravelser og store merkedager. Vi skal ut å hente opp hummerteiner og se om det er noen som har gått i fellen.

Sjøsprøyten står når vi fyker over bølgene. Vi har elleve teiner å sjekke. Hummeren liker seg på steinbunn der den kan gjemme seg i huler. Treinene som er satt ut ligger på steinbunn.

Svenne og John heiser opp en og en teine.

Den ene teinen etter den andre heises opp og mange er tomme. I noen har det gått inn hummer som er under minstemålet og noen har utvendig rogn. De slippes ut i havet igjen.

Svenne måler lengden på ryggskallet. – Ah, denne er for liten. Den skal få leve.

Svenne kjører videre til neste teine. John står klar til å heise opp teinene i båten.
Hummer med rogn. Det er forbudt å fange hunnhummer med egg, så da må den settes ut igjen.
Hunnkrabben har bredest buk og mest mat.

Teinene renses for krabber og sjøstjerner. Hunnkrabbene tar de med til land. – Hannkrabbene har ikke mye kjøtt, sier JohnHansson, som til daglig jobber som brannmann.

Han fyller de tomme teinene med illeluktende fisk. De har ligget i salt og utviklet en sterk odør som hummeren liker. De går inn i teinen og vips er de fanget.

Vi kommer hjem til land med fin fangst, men halvparten måtte settes ut i vannet igjen for å sikre et bærekraftig hummerfiske slik at vi også kan nyte hummer i årene som kommer.

John og Svenne.

Når man kommer i land er det viktig å sette strikk over klørne på hummeren. Dette for at de ikke skal skade mennesker eller hverandre.

Dobbelt lag med strikk.
Ferdig til koking.

Jeg spør John hvordan han koker hummer.

– Jeg koker de minste i 8 minutter og opp mot 15 min på de største. Etter dette trekkes hummeren i laken i 20-30 minutter.

John liker å ha øl, dill og salt i kokevannet for å gi hummeren god smak. Som tilbehør holder det masse å servere hummeren med sitron, godt brød og aiolli, sier John. Jeg er så enig.

Hvis du booker en pakke hos Havskatten Hotell og vandrerhjem får du hummersafari, overnatting og staselig middag på Tullhuset for 2495 svenske kroner. De har også andre pakker. Sjekk hjemmesiden deres.

En halv nykokt hummer per person. Det er luksus, det!

Middagen på Tullhuset består selvsagt av hummer fisket av Svenne samt alskens skalldyr som reker, krabbe, blåskjell, sjøkreps samt hummersuppe, gravlaks, røkelaks, västerbottenpai og   skalldyrspaté. Jeg kan garantere deg at du blir mett.

Jeg anbefaler å drikke en lokal øl fra Hönöbryggeriet.

Hvorfor skal man dra over grensen til Sverige for å fange hummer?

Det er hakket mer bærekraftig å fange hummer i Sverige enn i Norge.
En helg på Hönö i kombinasjon med Göteborg er en hyggelig ting å gjøre som par eller sammen med venner. Det tar ikke mange timene å kjøre/ta buss eller tog fra Oslo til Göteborg. Derfra tar du bussen «Röd Express» (som går hele tiden) til fergeleiet Lilla Varvsholmen (endeholdeplassen) og fergen over til Hönö.

Fiskemuset på Hönö.

Hönö har flere spennende ting å by på. De har et spennende fiskemuseum og flere bra spisesteder.  Jeg skal vise deg hvordan man baker den kjente Hönökakan i et senere innlegg.

Til info: Jeg har vært på pressetur i regi av Visit Sweden. 

Forrige

Disse 20 går videre i World Class i Berlin

Gull, druetråkking og sjøveien til Venezia

Neste

Legg igjen en kommentar