Koselige utflukter ut fra Göteborg

Egentlig vil man jo bare bli i Göteborg når man først har tatt turen, men kjenner du byen like godt som meg, vil du kanskje utvide repertoaret ditt.
I Göteborg har turistkontoret nå en stor kampanje rettet, først og fremst mot lokalbefolkningen, men også mot turister, der man forteller om seks stopp man kan ta med tog/buss i maks en times omkrets.
Jeg har besøkt tre av forslagene deres.

I høst besøkte jeg øya Hönö der jeg var med på hummerfiske og bakte de kjente Hönökakene. Det tar en time å komme seg ut til den koselige øya som du lett kommer deg til med buss (nr 290 og 291) og en liten fergetur.

Prinsessetorta

For to år siden var jeg i Alingsås som er selveste fikahovedstaden i Sverige. Dette er byen med størst tetthet av kaféer i forhold til innbyggertall. Du kommer dit enkelt med tog fra jernbanestasjonen i Göteborg.

Det fine med denne kampanjen som det lokale turistkontoret har startet er at man faktisk kan ta små utflukter, spise lunsj og så dra tilbake til storbyen etterpå.

Les mer: Min store bydelsguide til Göteborg.

Da jeg var i Göteborg nylig tok jeg en slik dagsutflukt, eller rettere sagt, en lunsj utenfor byen. Jeg tok toget i 26 minutter til et sted som heter Floda. Toget gikk forbi den idylliske innsjøen Aspen. Togbilletten koster 65 kroner (svenske) og varer i tre timer. Dvs at du kan spise lunsj i Floda og ta toget tilbake på samme billett. Smart, ikke sant?

Men hva i huleste gjør man i Floda? Dette er et lite tettsted der det ved første øyekast ser ut som et sted hvor det ikke skjer en dritt. Det er helt feil.

Først kommer du til Jernbruket der man bruker vedfyring i matlagingsprosessen. Stedet er kun åpent på kveldstid, så da blir det ingen lunsjutflukt dit. Men du kan tilrettelegge middagen og togtidene på kvelden. Togene går to ganger i timen og faktisk veldig sent.

Det er ikke bare Jernbruket som er en attraksjon i Floda. Det er Garveriet som fanget min oppmerksomhet denne gangen.
I et nedslitt industribygg som ikke ser ut i måneskinn ligger en perle av et konsept. Bygget er et gammelt garveri, og visstnok var stedet så skittent og ekkelt da det ble tatt over av blant annet Matts Johansson, som også er hovedeier av kvalitetskaffekjeden Da Matteo i Göteborg.

Garveriet er spisested, bakeri, matstudio, en liten butikk, kurssenter og opplæringssenter med bærekraftig fokus. De vant prisen for «årets banbrytare 2019» i Whiteguide på tross av at stedet først åpnet i oktober 2018.

Martin jobbet tidligere på michenlinrestauranten Sjömagasinet (som dessverre mistet stjernen sin i fjor).

For oss som kun er her for å spise, er det dagens rett som er aktuell.
Kokken Martin, som jobbet på den tidligere michelinrestaurnten Sjömagasinet i Göteborg, forteller at ved Garveriet jobber man ikke etter KRAV-filosofien (den økologiske merkingen i Sverige). De jobber heller etter å finne filosofien i råvarene.
– Hos oss står grønnsaken i sentrum, også på menyen. Det er den vi lager retten rundt.

Rettene på menyen skiftes ut når man går tom for råvaren. Da lager man nye retter av det bonden har tilgjengelig.

– Kjøtt, fisk og skalldyr er lett å tilberede, så det blir et tilbehør til grønnsaken. Vi eksperimenterer med råvarene og henter ingredienser direkte fra bonden. Vi får til og med være med å dyrke våre egen grønnsaker og dermed være med i hele prosessen, forteller Martin. – Grønnsakene er ofte de som butikker ikke vil ha for de ser for krokete og stygge ut. Det er mer arbeid med disse grønnsakene, men de smaker da like godt, forteller kokken.
Skrellet fra grønnsakene går til grisebonden. Syklusen er sluttet. Fra jord til bord til jord igjen.
– Vi vil lære folk at det er en sesong og en tid for alt. Jeg tror det kun er jordbærsesongen svensker får med seg. En liten periode er de svenske jordbærene å få tak i, og det vet folk. Det er verre med alle de andre råvarene.

Garveriets restaurant får mange gjester fra nærmiljøet, småbyene rundt og selvsagt fra Göteborg. – Det er en fordel å ligge utenfor storbyen, forteller Martin. Garveriet har nådd å bli en lokal stolthet.

I bakeriet jobber Anna. Her bakes alt til restauranten og for salg i butikken. Brød og fristende kaker og boller kommer rett fra ovnen.
– Vi bruker gresskarkjerner i stedet for mandler i mange av bakevarene våre. Det er mer bærekraftig, sier Anna.

De baker i vedfyrt steinovn. – Det er gøy å lære ekte håndverk, sier Anna.
– I våre biscotti bruker vi solsikkefrø. De bruker mandler der det skal brukes, men begrenser bruken der man kan.
De baker også med gamle sorter korn og kokkene og bakerne jobber sammen. Fra bryggeriet på Jernbruket skal rester av øl gå til søt bakst. Restproduktet fra ølproduksjonen brukes i et av brødene som selges i bakeriet. Det samme med «kaffebrødet» og sjokoladekaken som faktisk er laget av gammel kaffe.

Svinnbrødet deres er laget av gammelt brød. Bærekrafttankegangen er til de grader også tilstede i bakeriet også.
– Vi bruker smør i baksten for å gi god smak, men vi velger å ikke servere smør i restauranten. Vi serverer heller veganske pålegg som hummus. Dette gjør vi bevisst, sier Anna før hun setter et brett med nyformede boller i fryseren. – De steker vi etter behov, så blir det ikke svinn, forteller Anna.

Matts Johansson er grunnleggeren av Garveriet. Han er en slags Don Quijote som sloss mot vindmøllene. For tyve år siden prøvde han å få svensker til å drikke kvalitetskaffe som er fyldigere og attpåtil er lysere brent. Han gjør det fremdeles.
– Dere har hatt det lettere i Norge for der er folk vant til å drikke lysere brent kaffe. I Sverige drikker man sterk, besk og bitter kaffe med melk i. En håpløs oppgave, sier Matts. – Folk kjøper etter pris og de merkene de kjenner. – Kaffe og vann er vaner som er vanskelig å forandre på hos folk, sier han.
Allikevel har kjeden Da Matteo klart å etablere seg som et kvalitetskaffebrenner i Sverige.

Nå sitter han i Garveriet og forteller om sin filosofi. – Vi bruker bare lokalproduserte ingredienser som grønnsaker, kjøtt og vilt fra småskalaprodusenter. Vi arrangerer kurs for kunder og matindustrien og i matstudioet vårt skal det arrangerer flere matkurs for forbruker. Garveriet skal være en platform for å fortelle hvor jækla crazy matindustrien er. Se på ICA. De eier halve matindustrien og de bestemmer hva vi skal spise. Jeg er en rebell, en provokatør og liker å gjøre ting som gir meg motstand, sier Matts.
– Vi skal jobbe beyond eco, sier Matts. Vi skal jobbe lokalt og regionalt i sesong. En del av svenskene skjønner at dette er viktig. Vi er på riktig vei. Det er vanskelig å være motsatsen til de store, men vi må gjøre det, sier Matts.

Det helt nye matstudioet skal straks tas i bruk til matkurs.

I garveriet har også mikrobryggeriet Bearded Rabbit fått plass. Det er rom for flere produsenter i Garveriet. Nå gjøres det klart for å få inn et basseng med bærekraftig fisk som heter Clarias. De skal oppdrette 10 tonn fisk per år. Vannet som fisken lever i pumpes ut i drivhuset for å gi gjødning til plantene. Planten igjen renser vannet og dette vannet returnerer renset til fiskene. Prosessen heter Aquaponics.

De skal skape en plass for opplevelser her på Garveriet. Nå bygger de uteservering ned mot elven og innredningen i de tre etasjene på huset er lokal eik og vintagemøbler. Det skal bli fryktelig spennende å se hva Garveriet er om bare et halvt år. Jeg anbefaler virkelig å ta en tur hit for å høre mer de spennende prosjektene deres, ta et matkurs eller i det minste spise en deilig lunsj.

Floda ligger på togstrekningen mellom Alingsås og Göteborg. Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk og besøke både fikabyen og Garveriet på samme dag?

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden

Forrige

Røffe Reffen

Sidecar Tonic

Neste

Legg igjen en kommentar