Gøteborgs fikaperler

Du husker kanskje jeg skrev om min jakt på fika-kulturen? Før jeg dro på denne turen var jeg fryktelig usikker på hva fika var, hvordan man skiller mellom et måltid og en fika, hvordan svenskene definerer den. Jeg fikk svar etter å drukket meg skjelven på kaffe og spist meg nesten uvel på kaker og snop. Les om min fika-turné her.

Kafferøsteri hos Da Matteo.

I storbyen fungerer egentlig fikapausen på samme måte. Folk fikar på formiddagen og ettermiddagen på arbeidsplassen. Folk fikar på byen. På kaféer får du ikke spørsmålet: «Spise her eller ta med?» De spør: «Fika her?».

Fikapause på kafé på bygda og i Gøteborg er rimelig lik, men i storbyen finner du definitivt en moderne tilnærming. Det kan være i kaffen, som ofte er brygget etter moderne skandinavisk stil, men også i godsakene.

Du kan fika overalt i Gøteborg, og her er et utvalg steder:

Markus.

Hos kaffespesialisten Da Matteo får du kaffe laget på nyristede bønner. De har fire kaféer samt en butikk i Gøteborg. 50% av bønnene de rister går til egne kaféer og utsalg mens resten selges andre steder i inn- og utland.

Markus Vestergaard, Swedish Cup Tasters Champion 2015 og 2017, viser oss røstemaskinen og tar oss med inn i cupping-rommet. Vi skal smake på forskjellige typer kaffe for bedre å forstå at det faktisk er forskjell på kaffe. En cupping er en måte å kvalitetssjekke kaffe og baristaer gjør dette hele tiden. En cupping foregår slik: Alle bønner kvernes til filtermalt. Så heller man på vann som holder a 95 grader og så venter man til kaffen synker mot bunnen. Markus stopper bryggingen ved å dra en skje over toppen på koppen. Han fjerner urenhetene som dannes på toppen av kaffen. Han smaker med en ren skje. Spytter ut og skyller skjeen før han gjentar prosessen med de andre koppene med kaffe.

Det er virkelig forskjell på kaffetypene og man merker det så godt når man smaker dem opp mot hverandre. Dette er en superinteressant øvelse og jeg vil på det varmeste anbefale alle å melde seg på en slik seanse. Annenhver onsdag tilbyr Da Matteo gratiskurs. De har også kurs hver søndag. Sjekk hjemmesiden deres for mer info.

Når du allikevel er hos Da Matteo må du ikke glemme å faktisk fika. De har kaffe brygget på flere måter og de har fantastisk bakverk. Jeg kan spesielt anbefale kardemomme-snurrene deres som er laget på surdeig.

På den sjarmerende kaféen Latteria kaffesalong i Antikhallarna kan du også nyte smørbrød, kaffe og  bakverk mens du for eksempel handler antikviteter eller vintage.

Hos Kale’i får du blant annet kaker laget av rødbeter. Vegetarstedet tilbyr kvalitetskaffe og veganlunsj. Elin Condradsson driver stedet som ble kåret til Sveriges beste kaffebar i White Guide i 2015.

Kaker laget av litt andre ingredienser enn det vi er vant med: Mazarin med mandler og rødbeter, brownie med kokos og andre deilige kaker.

Naboen til Kale’i og Kale’is gamle beliggenhet er Kafé Höga Nord. Dette er en kombinert kafé og platebutikk med egen label. Kult sted og koselig bakgård.

Kafé Höga Nord.
Viktors kaffe.

Viktors kaffe er en av de nyere kaféene i Gøteborg. Kaféen drives av Viktor Wennerblom som gir oss kanne på kanne med deilig kaffe og et utvalg kaker. Kaféen er liten, men utvalget er stort. Definitivt en av de mer hippe stedene i Gøteborg.

Bar Centro.

Bar Centro ligger ved NK. Dette er en liten perle som serverer naturvin, men også kaffe og søte saker. Et fint sted å ta en fikapause.

Fristende søtsaker på Bar Centro.

Alkemisten Kaffebar drives av Kristian Hedborg. Der får du kvalitetskaffe laget på skandinaviske prisnipper samt rawfood-boller for den som synes det er godt.

Heyday er en kombinert kafé og interiørbutikk. Fika og shopping. To fluer i en smekk? Et instagramvennlig sted.

Kanelbolle på Café Husaren.

Café Husaren er en klassiker. Her får du kanelboller store som dasslokk. De er supergode og det fine er at du har den hele uken. Så stor er den.

Kafé Magasinet.

Kafé Magasinet ligger inne i en koselig bakgård. Et trendy sted med uteområde. Stort utvalg av te, kaffe og søtsaker samt vanlig mat også.

Gratis fika på The Kitchen.

Man kan også fika helt gratis! Mange butikker setter frem kaker og termos med kaffe slik at kundene kan forsyne seg. Anbefaler spesielt kjøkkenbutikken The Kitchen. De har veldig innbydende fika.

Etter en dag med søtsaker og kaffe er det greit med litt mat i magen. Studio HPKSM er galematias. Du kan fika der også. Du kan stikke innom for en drink eller en matbit, og du kan sitte ved chef’s table inne på kjøkkenet slik vi gjorde. Maten er ikke gourmet, for å ha det klart, men stemningen er på topp!

Til info: Jeg har vært i Sverige med Visit Sweden.

Forrige

Sommerlig salat

Norgesmesterens guide til de beste sommerdrinkene

Neste

2 kommentarer om “Gøteborgs fikaperler”

  1. Denne skulle kommet for tre uker siden! Men jeg hadde godt utbytte av en av dine tidligere Gøteborg-tekster, slik at jeg fikk en god lunsj på Aldardo og fika + gode kaffebønner hos Da Matteo. (Er spent på når noen tar deres kaffe-splitt til Norge: to kopper espresso, hhv. med og uten melk!)

    Svar

Legg igjen en kommentar