Barcelonas tapasperler

Jeg har vært mye i Barcelona. Ja, bort i mot 60 ganger. Jeg vet at det er delte meninger om byen, og slik skal det være. Man finner sin favoritt. Men har man bare gått på Mercado de la Boqueria, La Rambla eller surret nede ved «havets katedral (Basilica of Santa Maria del Mar)» i Born, da har du egentlig ikke vært i Barcelona. Man må utforske.

Turister som besøker Barcelona første gang havner gjerne i de mange turistfellene med innkastere og pekemeny. Slik blir det ikke nødvendigvis gode ferieminner av.
Som med alle byer, kan det være lurt å ha en plan når det kommer til hvor man skal spise.
Byen har alt fra 3-stjerners restauranter til koselige hull i veggen, steder du kan mingle med lokalbefolkningen eller andre turister som er eventyrlystne.

Jeg har etterhvert besøkt mange slike steder og har skrevet mye om Barcelona på bloggen min.

I denne saken har jeg samlet et knippe lokale og tradisjonelle tapasbarer. Dette er steder som gjør det på gamlemåten, uten en persilledusk på toppen, hvis du skjønner hva jeg mener.
Her er det ekte mat som er laget for å nytes med en øl eller et glass meget enkel vin, eller aller helst en vermut.

Les mer: Vermutsteder i Barcelona

La Cova Fumada

En av mine absolutte favoritter er en uslepen diamant i det gamle fisker-strøket, Barceloneta. Stedet heter La Cova Fumada og tapasbaren ligger i Carrer del Baluard 56. Stedet åpnet i 1944.

Dette er den ultimate tapasbaren. Betjeningen snakker ikke engelsk og rettene er i stor grad basert på hva som kom inn med fiskebåten om morgenen. På en kritt-tavle på veggen kan du se menyen, men sørg også for å spørre om de har noe ekstra på menyen. Se rundt deg hva andre spiser og pek på hva du vil ha hvis du ikke kan formulerer deg på spansk. Det er helt innafor.

La Bomba

En ting La Cova Fumada er ekstra kjent for, foruten å alltid ha fresh sjømat, er La Bomba de Barceloneta. Det er bestemoren til eierne som oppfant denne retten, som har blitt en klassisk tapas på flere av byens serveringsteder. Retten er en slags krokett med potet og kjøttfyll med majones og bravasaus (sterk saus) på toppen. Den er skikkelig god.

Når du drar dit vil du se en del turister som står utenfor. Noen sitter også inne i restauranten. De som jobber her har liten tålmodighet når det kommer til ubesluttsomhet, så er du ikke klar til å spise, gidder de ikke forholde seg til deg, for her går det fort og de har mye å gjøre.

Bestiller du vil får du karaffel som er tappet fra vintønnene over baren. Vinene er faktisk veldig ok. Avkjølt (både den hvite og røde) og billig.

I baren står lokale fiskere som har gått av vakt. De spiser litt og tar seg en øl.

Ved bordene sitter eldre damer og menn som koser seg med spesialitetene fra havet. På et annet bord kan det være en asiatisk familie som forsiktig og høflig bestiller med fingerspråk. På et annet bord kan man se en amerikansk guttegjeng som er her for øl og Bombas. Men alle som har vært heldige å få bord skjønner at man er her på besøk og må respektere de lokale.

Dette er altså en av de virkelig tradisjonelle og bra tapasstedene i Barcelona. Jeg kan anbefale deg å prøve sjømaten deres og især de grillede rekene og kalde blåskjell med aioli. Spør hva de har fått inn som er godt. Har de tallerinas så må du bestille det. Dette er små skjell dampet i olivenolje, hvitvin, persille og hvitløk. En av mine favoritter.

Jeg kan også anbefale chorizo-pølser og botifarra (Biter av kjøttfull pølse) som er perfekt stekt. De har også god pan con tomate her.

Les mer: Her går du for god vin i Barcelona

Jai-ca

Barceloneta har også andre tradisjonelle tapasbarer som er greit å vite om. Jai-ca har holdt på siden 1955. De har faktisk to steder i samme strøk. Den originale ligger i Ginebra 13, mens Jai-ca 2 ligger i Ginebra 9.

Jai-ca er en slags tropisk bar/tapasbar. Betjeningen er rimelig sure og du finner menyer på engelsk. Dette er et dårlig innsalg for stedet, det innrømmer jeg. Men hvis du synes det er vanskelig med spanske menyer som er skrevet på veggen og betjening som ikke snakker engelsk, er dette et sted for deg. Stedet har fremdeles sjarm, men ikke i forhold til La Cova Fumada som ligger noen gater unna.

Jai-ca har god mat. Du kan faktisk bestille halv porsjon av det meste og det er fint hvis du er ute etter å smake mest mulig.

De har også husets vermut. Dog serveres den på en litt annerledes måte enn på vanlige vermutbarer, nemlig med gin, bitter, isbiter og appelsin. Snakker vi egentlig Negroni her?

Du får alltid en tallerken oliven og andre syltede grønnsaker til drikken og de er et syrekick uten like og setter igang spyttproduksjonen på en helt spesiell måte.

Jai-ca er hakket mer turistifisert enn noen av de andre stedene jeg anbefaler her, men det er fremdeles en institusjon som er verdt å besøke.

Bar Muy Buenas

Dette er min nye favoritt. Bar Muy Buenas ligger i den rufsete delen av Raval, nærmere bestemt i Carrer del Carme 63. Stedet startet som fiskebutikk i 1896 og åpnet som bar i 1924. Det har vært mye frem og tilbake med dette stedet lenge, men nå fremstår Bar Muy Buenas som den vakreste tapasbaren i modernistisk stil. Kokkene på kjøkkenet kommer fra kjente restauranter som f.eks Disfrutar (to Michelinstjerner).

Her får du husets egen vermut (som er utsøkt) samt et veldig godt utvalg av viner, også naturviner.

Rettene er fantastisk, men pan con tomate skuffer. Prøv den katalanske retten canelons. Dette er en pastarull fylt med forskjellig kjøtt og deilig bechamelsaus på toppen. Høres dette italiensk ut? Det er faktisk også en spansk, tradisjonell rett. Den serveres på 2. juledag (som også er en helligdag i Katalonia).

De har et deilig utvalg oster, skinker og pølser samt nydelige kroketter og klippfiskboller. Prøv også kjøttbollene med akkar. Nydelig, og mettende rett.

Quimet & Quimet

Quimet & Quimet ligger i den kule bydelen Poble Sec i Carrer del Poeta Cabanyes 25 er en tapasbar som åpnet i 1914, da som vinbutikk. Da skjønner du størrelsen på lokalet, vil jeg tro.

Tapasen de serverer er ikke helt klassisk. Deres tolkning av Pan con tomate er ikke slik den vanligvis serveres. På Quimet & Quimet får du små kjeks med søt tomatsalsa, olivenolje og tørket, sort olivenpulver på toppen. Nydelige.

De smaker så godt til salte ansjoser. De har også spesialiteter som små brødblingser (montadito) med pålegg på. Det kan være laks, sardiner, kråkeboller, ost… Moderne og særdeles velsmakende småretter til et glass vin, øl eller vermut.

Men det er mange turister her. Det får man bare tåle. Heldigvis er det også noen lokale som kommer innom for et glass vin og conservas (konserverte ingredienser som oliven, ansjoser, syltede grønnsaker og sjømat…) , så helt ødelagt er det absolutt ikke.
Du er heldig hvis du får et av ståbordene. Ellers er det kanskje en plass ledig på hjørnet av bardisken eller langs vinhyllene. Tett og intimt i et fantastisk vakkert lokale.

Vinutvalget er imponerende og det er flasker opp etter alle veggene. De har masse vin på glass og selvsagt også et imponerende utvalg hele flasker. De har eget øl og andre merker.

Bar Bodega Quimet

Dette er en ekte bodega. Vintønner henger i taket over baren og på veggene finner du interessante vinflasker. Ja, for denne gamle vinbaren har tatt skrittet inn i den moderne verden og tilbyr til og med naturviner. Stedet ligger i Gracia i Carrer Vic 23.

Bar Bodega Quimet er en liten tapasbar med gammel og autentisk interiør. Jeg elsker det! Får du ikke plass ved et av bordene med en gang, tar du et glass i baren eller utenfor.
Husets vermut er deilig, mild og serveres i små glass med oliven på pinne.

Maten er ganske tradisjonell. Du kan velge fat med katalanske oster eller oster fra Spania. De håndskjærer skinken til perfeksjon. De bruker ikke maskin. Dette er nok den aller beste skinken jeg noen gang har fått. De har sjømat som østers og fisk. Utvalget av diverse blekksprutretter er stort. Og de har andre tapasklassikere som man vanligvis finner på menyene i Barcelona.

Det er 99% lokale som går her. Unge som gamle. De har holdt på i generasjoner og det er tydelig at de har klart å få med seg yngre mennesker som klientell, folk som setter pris på ekte, tradisjonell mat.
Dette er en perle du ikke vil gå glipp av.

Casa Almirall

Casa Almirall er et unikt sted i Raval. Det har ligget der siden 1860, så nytt og trendy er vel ikke beskrivelsen. Det er en av de eldste serveringsstedene i Barcelona. Dette er et unikt sted midt i den mest hippe delen av Raval. På et hjørne ligger baren (i Carrer Joaquin Costa) – som først åpner klokken 17:30 (hele uken unntatt tirsdager).
Foruten vermut, vin, øl og tradisjonelt brennevin, er dette også en av få steder som serverer absint.

Dette er et sted for den som vil stikke innom for en liten matbit og et glass. Det er ikke store menyen de har. Det går i klassiske ting som oliven, pølser, skinker og ost. Men trenger du egentlig mer når du sitter et hyggelig sted med historie i veggene?

Da vi var innom der for en øl bestilte vi chistorra (nord-spanske, tynne paprikapølser). Vi forventer ikke mye av maten på det som heller må betegnes som en bar. Baren er på en måte litt rufsete og mat er ikke det jeg tenker de kan. Men der tar jeg feil. Etter et kvarter kommer små skiver brød med perfekt tilberedt chistorra der paprikafettet har smeltet deilig ned i brødskivene med sprø skorpe. Det smaker herlig til et glass øl, tro du meg.

På Casa Almirall sitter herremenn og leser bok og tar et glass. Noen sitter å ser på gatelivet utenfor og så har du oss, turistene, som er over oss av fryd over å først ha besøkt denne baren som er en av de få gamle stedene i et strøk som blir mer og mer moderne og trendy (på godt og vondt)

Xampanyet i El Born.

El Xampanyet

El Xampanyet i El Born er en av de virkelig gamle stedene. De åpnet i 1929. Stedet ligger i Carrer de Montcada 22, en av de mest turistifiserte gatene i hele Barcelona. Dette er gaten der du blant annet finner Picasso-museet. Men det har ikke alltid vært slik. Da jeg var i Barcelona for aller første gang besøkte jeg El Born. Det var på den tiden et ganske skummelt strøk og de lokale vi snakket med rådet oss til fort å gå til Picasso-museet og så se til helvete å komme oss opp på hovedgaten, via Laietana.
El Born er dessverre fullstendig ødelagt av butikker (nå kjedebutikker), restauranter og barer. De lokale er blitt presset ut av boligene sine for lenge siden pga stigende husleie og husoppkjøp fra utlendinger og andre med penger. Strøket, som jeg virkelig elsket for bare 10 år siden, er dessverre blitt en pøl av turistfeller. Det finnes selvsagt noen perler, og det er verdt å merke seg steder som fiskerestauranten Estimar, barene Dr. Stravinsky og Paradiso.

Sild i tønne, men vi har plass ved baren.

El Xampanyet lider selvsagt litt under den økende turismen til strøket, men den klarer heldigvis å holde på konseptet som er musserende vin og mat fra hermetikk. Du får også andre tapasretter som tortilla de patatas, fisk, spekemat og oster.

Du må belage deg på å stå trangt hvis du ikke er så heldig å ha kapret et av de få bordene. Det er mange som vil ha et glass og en matbit på dette stedet. Det nydelige lokalet er ikledd de vakreste fliser og stedet har bøtter og spann av sjarm.

Deres hjemmelagde musserende vin, som ikke er cava, må prøves. Det er det stedet et oppkalt etter.

Andre tips:

Et par tips til tapasbarer som er bra, men som ikke er så gamle som disse er Bar Cañete – et fabelaktig sted i Raval (rett inn fra La Rambla) der det er gøyalt å sitte. Maten er utsøkt og de har kanskje de beste La Bomba de Barceloneta i byen (ja, bedre enn på La Cova Fumada som faktisk oppfant retten). Du må booke bord og du bør sitte langs bardisken.

Bodega 1900 er et annet tips som er greit å ta med seg. Dette er et av Albert og Ferran Adriàs steder i Sant Antoni-området. Tapasbaren ligger rett over gaten for deres verdensberømte restaurant Tickets.

Dette er en tapasbar som er laget som en ekte vermuteria, altså et sted man går innom før middag for et glass vermut og en matbit. Nå blir folk lenger, for det er ufattelig mange turister som vil oppleve Adrià-brødrenens mer «nedpå» spisested i Barcelona. Rettene er superdeilige og stemningen er veldig bra. Litt i det dyrere skiktet, men absolutt et sted å besøke. Bordbestilling er nødvendig (i god tid i forveien).

Forrige

Sommerens beste burger

Pasta med smak av Sicilia

Neste

Legg igjen en kommentar