To favoritter i El Born

El Born i Barcelona har blitt litt av et turisthøl. Rett og slett. Det er horder av turister der på målløs leting etter et eller annet. Slik var det ikke før. Da jeg besøkte Barcelona for første gang i 1992 var dette et skummelt strøk. Man skulle ikke vandre inn i smugene på egenhånd, fikk vi vite. Men jeg gjorde det allikevel. Da jeg ti år etter begynte å reise til Barcelona jevnlig, var El Born forandret. Kule butikker og små, koselige restauranter lå gjemt inne i de trange gatene rundt den massive kirken Santa Maria del Mar. Gradvis så vi at strøket forandret seg igjen. Boken «Havets katedral» bidro nok med sin folkevandring til El Born. Nå er strøket så godt som ødelagt. Det er ikke mye sjarm igjen. Dessverre. Vi bor stadig i utkanten av El Born, men trekker mer og mer opp mot Ribiera, som ligger i forlengelse av El Born, opp mot Triumfbuen. Her er det fremdeles kule steder som ikke hele verden har oppdaget ennå. Her oppe kan du faktisk få plass på en uterestaurant eller café uten å måtte stå i kø i timesvis. Her oppe er det fremdeles såpass dodgy at du jevnlig ser politiet komme susende inn smågatene og bryter opp en gatekamp mellom naboer eller småkriminelle. Jeg liker at ting ikke er så strigla. Boligstrøk må forbli boligstrøk og ikke kjøpes opp av kjeder som lager internasjonale kaféer.

Men tilbake til El Born. Det finnes perler her. Så absolutt. Men dette er steder som ikke er turistmagneter. Den ene er en fantastisk vinbar som heter Bar Brutal. Dette er et paradis for de som er interesserte i naturviner.

Hva er naturvin? Les her.

Bar Brutal er stedet du kan slenge innom å prøve ut viner på glass, eller kjøpe en spennende flaske å nyte i baren. Men du kan også spise her. Da må du booke bord. Stedet er veldig populært. Erik og jeg var her et par ganger i år og drakk noen fantastiske flasker vin. Stedet ligger 50 meter fra hotellet vårt, så egentlig burde vi ha vært her hver dag…

L1210876
En deilig oransjevin på Bar Brutal.
L1210544
Erik liker seg her. Det gjør jeg også. Og kvelden ble rimelig fin med denne naturvinen «Rock & ros» som kun produseres i 400 flasker.
L1210532
Man kan spise på Bar Brutal hvis man ønsker det eller spise i restaurantavdelingen.
L1210500
Mye spennende vin på glass denne kvelden.
L1210499
Bar Brutal. Herlig sted.
L1210457
Bar Brutal ligger på C/Princesa.

Etter å ha vært på Bar Brutal og knerta en flaske nydelig naturvin vil du egentlig ikke gå så langt. Mat må man ha, og når man har booket bord på Estimar – utnevnt av selveste Ferran Adrià til å være Barcelonas beste restaurant, ja da gleder man seg til det.

Les mitt intervju med Ferran Adrià her.

Estimar ligger inne i en liten gatestubb rett ved Santa Maria del Mar. Du skal vite om restauranten. Det er ikke et sted du snubler over. Inne i restauranten hører du bare katalanske stemmer. Dette er en restaurant fri for ryggsekkturister. Vi er de eneste ikke-katalanere her denne kvelden og dette synes gjestene er veldig spennende kan det virke som. De lurer fælt på hvordan vi kom over dette stedet, som nok for dem er en deilig turistfri perle i det ellers så overfylte Born.

Estimar drives av Rafa Rafra, som også er kjøkkensjef på fantastiske HEART Ibiza.

Les om Heart Ibiza her.

Estimar (Foto: Estimar)
Estimar (Foto: Estimar)

Konseptet på Estimar er enkelt: Sjømat fra områdene rundt Cap de Creus. Altså området vi ferierer i hvert år med Cadaques som base. Her er vannet iskaldt og friskt. Dermed er fisken og skalldyrene av ypperste kvalitet.

Fiskedisken inne i restauranten.
Fiskedisken inne i restauranten.

Når du kommer inn i restauranten ser du et kjøkken og en fiskedisk. Du kan velge om du vil sitte inne i selve kjøkkenet eller naborommet. Selvsagt vil man sitte i kjøkkenet hvis man får sjansen til det! Her kan du følge med når kokkene tilbereder rettene.

Her finner du fremgangsmåten på dessertene som lages på Estimar. Kjøkkenet er rett oppe i bordet ditt, for å si det sånn.
Her finner du fremgangsmåten på dessertene som lages på Estimar. Kjøkkenet er rett oppe i bordet ditt, for å si det sånn.
L1210885
En deilig vin til sjømaten.

Vi går for en rekke småretter og en deilige sjøtunge til hovedrett. Til denne bestiller vi en tomatsalat som er så vakker at man nesten ikke kan spise den.

L1210887
Deilige oliven til å starte med.
L1210890
Hardcore ansjoser med pan con tomate. Det er de største ansjosene vi har fått noen gang. Salte, herlige og skikkelig gode.
L1210892
Dette er en av rettene som ble servert på elBulli, der Rafa Rafra også jobbet. Det er et syltynt lag med rå reker og en løkkant med deilig olivenolje. En nytelse av en rett.
L1210894
Fantastiske skjell. Dampet og enkelt servert.
L1210897
Helgrillet sjøtunge. Perfekt tilberedt.
L1210898
Et sant kunstverk. Tomatsalaten på Estimar er litt av et syn.
L1210901
Pineapple Time! Her skal det lages dessert!
L1210902
katalansk iskrem-dessert servert i kuhode.
L1210903
crema catalan med ananas. Yes, we like!
L1210905
regningen kommer i en isoporboks. Litt som fisken kommer i fra fiskehandleren.
Forrige

Kantareller på den beste måten

Den skandinaviske bølgen

Neste

2 kommentarer om “To favoritter i El Born”

Legg igjen en kommentar