Trøndelag på et fat: Perfekt tilbehør til osten

Som tidligere nevnt er jeg blitt utfordret av Menylaugets leder, Espen Lie til å lage en meny fra den landsdelen som jeg kommer fra. Og det er altså Trøndelag. Jeg har  laget forrett og hovedrett, og nå er turen kommet til osten. Ikke så vanlig med en osterett før desserten her i landet, men det synes jeg vi bør begynne med, for det finnes så utrolig mye bra ost å få tak i! Utforsk det norske ostefatet og få deg en gledelig overraskelse. Jeg har tatt utgangspunkt i den trønderske osten «Edel Hvit» – en hvit muggost laget på kumelk fra Gangstad gårdsysteri på Inderøy. Jeg liker å ha noe søtt til osten og noe krispy. Har du prøvd flatbrød til osten i stedet for kjeks? Prøv det! Det metter ikke så mye som brød eller kjeks. Jeg brukte flatbrød fra Røros som har en deilig knas og er litt tykkere enn mange andre flatbrødtyper.

Denne retten er en hyllest til min morfar som både var birøkter og meierist – vel og merke i Danmark. Han vant mange priser for «beste ost». Sommerhonningen hans hadde vi alltid i huset. Den deilige, milde og hvite honningen er smaken av barndommen min. Slik er også sommerhonningen jeg bruker i denne oppskriften. Turere i skog og mark der vi plukket blåbær er også kjære minner. Denne retten har alle disse ingrediensene.

ost2

Så til tilbehøret. Jeg bruker valnøtter, tørkede blåbær (de får du kjøpt på pose. Får du ikke tak i det kan du bruke tørkede aprikoser eller lignenede, men blåbær er jo veldig norsk. Vanlige blåbær går ikke. Det vil bli for mye væske), økologisk sommerhonning fra Bjørka, et par stjerneanis, skall og saft fra 1/2 appelsin.

 

Slik gjør du: Grovhakk en neve valnøtter og en neve tørkede blåbær. Smelt 5-6 ss sommerhonning i en gryte. Tilsett valnøtter, blåbær og hele stjerneanis (verdens vakreste krydder). Riv 1 ss appelsinskall over og press saften av 1/2 appelsin. Kok inn noen minutter slik at massen blir fin og klissete. Ha over på sterile glass og kjøl ned. Dette er flotte julegaver, men sørg for å beholde et glass selv og nyt sammen ost og flatbrød.

L1060909

Forrige

Trøndelag på et fat: Epleglasert julepølse, potetmos av Gulløyepoteter, rosenkål og langstekt ribbe i trønder-øl med sky

Trøndelag på et fat: Avslørte fintrøndere

Neste

Legg igjen en kommentar