Trøndelag på et fat: Epleglasert julepølse, potetmos av Gulløyepoteter, rosenkål og langstekt ribbe i trønder-øl med sky

Jeg fikk en utfordring levert i form av en kurv med norske varer fra Menylaugets leder, Espen Lie. I går serverte jeg forretten som var en rapsoljekonfitert laksNå kommer hovedretten, og det må selvsagt bli en skikkelig juletallerken med julepølse og ribbe. De fleste spiser slik mat til jul i Trøndelag. Men jeg lager ikke tradisjonell juletallerken. Her må det nye smaker til.

Retten jeg har laget er: Epleglasert julepølse, potetmos av Gulløyepoteter, norsk rosenkål og langstekt ribbe i trønder-øl med sky. Jeg lover deg, dette er en superlett rett å lage uten for mye styr. Det eneste du trenger er gode råvarere, tid i ovnen (men da kan du jo spille sjakk eller gå en tur imens, eller hva vet jeg.) 

Dette trenger du:

1 stk julepølse, gjerne fra Jens Eide (sørlandspølse)

2 ss økologisk sommerhonning, gjerne fra Eika (trønderhonning, dette , sjø!)

frisk timian

2 små laurbærblader

1-2 røde, faste epler. Får du tak i norske, velger du selvsagt det.

1/2 liter god eplejuice eller eplemost

1 stk ribbe, ca 2 kg. Jeg valgte ribbe fra utegris fra Bakken Øvre som ligger på Løten

1 rødløk

fersk hvitløk

gulløyepoteter (Poteter fra Nord-Norge som egner seg perfekt til stappe)

3 ss rørossmør

1 dl melk

1 flaske porterøl fra Austmann bryggeri. Gå for Austmann & Svart. Trøndere elsker kaffe, og gjerne noe i kaffen…. Dette er altså et kaffeøl som du får kjøpt på polet.

Så setter vi igang. Sett på noe bra julemusikk. Her kan du laste ned Eriks Juleliste som han har lagt ut på Wimp. Erik er mannen min, for den som ikke har fått med seg det.

Start med ribben. Den trenger nemlig 7 timer i ovnen.

menyJUl2

Ribben: Skjær en rødløk i 4-5 båter og legg i en leirgryte eller en annen ildfast form med tett lokk. Skrell et par hvitløksfedd og legg i gryta. Bind opp en liten bukett med timian og laurbærblader og legg i gryta. Hell på 1 liten flaske kaffeøl. Tilsett 2 ss sommerhonning. Tørk ribben og snitt striper i svoren (hvis du ikke har fått den rutet, da) Så salter og peprer du ribben på alle sider. Legg den i gryta med svorsiden opp. Sett på lokket og sett i ovnen på varmluft, 120 grader. Etter tre timer skummer du av fettet som har smeltet. Dette kan du ta vare på og bruke til å steke poteter i eller andre gøyale ting). Hell av det meste av kraften i en gryte. Sett ribben tilbake i ovnen med lokket på og la stå til den har vært i ovnen 7 timer. Da tar du av lokket og vrenger opp temperaturen til 250 grader og grill/varmluft. Nå vil svoren poppe i været. Du må følge godt med slik at svoren ikke brenner seg. Ta ut ribben når du har perfekt svor og la den hvile en times tid før du skjærer den opp i skiver. Kjøttet er så utrolig mørt nå, at det faktisk går i oppløsning, så skjær forsiktig og med en skarp kniv.Kraften fra ribben koker du opp og nå har du verdens beste sky! Må du ha den tykk (må du, liksom!) tilsetter du kremfløte.

Potetmosen: Kok masse Gulløye-poteter i usaltet vann til de er møre. Potetene er ganske skjøre, så ikke la de fosskoke, for da sprekker de. Skrell alle potetene når de er ferdigkokte. Varm smør og melk, salt og pepper (og gjerne litt muskat) i en kjele. Mos potetene og bland inn smørmelken. Ferdig. Hold den varm til resten er ferdig.

Rosenkål: Vask rosenkålen og skjær av de ytterste bladene. Legg dem i kaldt vann. Så deler du rosenkålene i to og finsnitter dem. Noen av rosenkålene skjærer du i små båter. Du har nå rosenkål på tre forskjellige måter. Kok dem kjapt i kokende, lettsaltet vann. Sil av vannet og server. Rosenkålen skal være knallgrønne i fargen.

menyJUl3

Julepølsen: Start med å ta frem en stekepanne. Kok opp eplejuicen og kok inn til en sirup. Du står igjen med ca 1 dl eplesirup. Så tilsetter du 1 ss smør. Skjær julepølsen i tykke skiver og legg i pannen. Nå steker du faktisk pølsen i eplekaramell. Pass på varmen slik at karamellen ikke blir for mørk, for da blir smaken bitter. Skjær terninger av epler og legg i pannen med et generøst dryss av frisk timian. La dette stå på lav varme noen minutter til eplene har sugd til seg noe av den deilige eplekaramellen. Server.

Nå har du en litt annerledes julemiddag, men med deilige, friske smaker. Tør du prøve?

 

Forrige

Trøndelag på et fat: Konfitert laks med blomkålpuré, kråkeboller, gourmetpoteter og kjapp agurksalat

Trøndelag på et fat: Perfekt tilbehør til osten

Neste

Legg igjen en kommentar