Trøndelag på et fat: Avslørte fintrøndere

En fintrønder er en trønder med veldig avslepen dialekt. Han/hun bor gjerne på en av de bedre adressene i Trondheim.

Det er 24 år siden jeg flyttet fra Trondheim, men dialekten min finner du bak der et sted. Mulig jeg faktisk snakker fintrøndersk nå? Trondheim er der jeg har vokst opp. Det er byen der jeg fikk mine beste venner – som jeg fremdeles har. Det er byen der jeg ble den jeg er i dag. Det er byen der … Ja, vi stopper der.

Desserten i dag er laget med plommer, speltmel, honning, ferskosten Nyr og lakris + noen andre småting. Det er en slags «tilslørte bondepiker», men mangler egentlig så mange av de klassiske ingrediensene, så vi kaller den heller «Avslørt skaptrønder». Du kan ikke forvente deg hverken bart, skinnvest eller tresko ved å spise denne desserten, men bare en deilig og frisk avslutning på et herlig måltid.

Desserten er bygget opp lag for lag, akkurat slik jeg ble formet til den jeg er i dag. Alt med utgangspunkt i den «trønderpia» jeg ble født som.

Med denne retten setter jeg et punktum for min matreise i Trøndelag (ble vel egentlig en reise Norge Rundt) og takker for utfordringen Menylauget ga meg da de ringte på døra med en kasse norske kvalitetsråvarer. Skal man si noe til slutt er det vel at vi alle bør være stolte av den maten som produseres i Norge. Herlige varer fra småprodusenter med vanvittig stå-på-engasjement og stolthet. Det er hyggelig å se at vi har folk som orker å ta på seg jobben med å få personlighet inn i den norske maten. Så min oppfordring er å utforske hva din region har å tilby av herlige matskatter – enten det er direkte fra produsent, Bondens Marked eller butikkene.

Knas laget av sammal speltmel og honning. Plommepuré laget med lakris og honning.
Knas laget av sammalt speltmel og honning. Plommepuré laget med lakris og honning.

Slik lager du «Avslørte fintrøndere»

Start med å lage «knasen»:

100 g smør skjæres i terninger

3 ss sommerhonning, gjerne fra Bjørka i Sparbu

150 g økologiske, sammalt speltmel, gjerne fra Kvelde Mølle

1 ts bakepulver

Smuldre alt og spre det utover en bakeplate med bakepapir og sett i en forvarmet ovn ved 200 grader, varmluft i ca 15 minutter, eller til deigen er gyllen. Ta ut platen og la den avkjøles. Ha «knasen» over i en blender og kjør til strø. oppbevar i en lufttett boks til du skal bruke den. Denne blandingen er nok til 4-5 desserter.

Plommer i lakris:

5 plommer skjæres i små terninger

Ha dem over i en gryte tilsatt 3 ss sommerhonning

Kok opp og la småkoke i 15 minutter. Så tilsetter du 2 ts søt lakrissirup (du kan evt bruke 4-5 finhakkede lakrisbåter)

Ha innholdet over i en blender og kjør til en puré. Avkjøl.

Finn frem noen fine glass og start med å legge et lag med knas i glasset. Dynk med bittelitt likør eller litt plommejuice. Så legger du på et lag plommepuré. Så et lag Nyr ferskost. Den er ganske syrlig. Smak på den om du vil søte den med litt honning eller melis. Det er opp til deg. Jeg liker at den er syrlig, så jeg lar den være naturell. Så gjentar du lagene og velger selv om du vil dynke knaslaget med likør eller juice. Glassene kan godt stå i kjøleskapet en times tid før servering, eller du kan velge å servere den med en gang.

Snakker du fintrønder etter å ha spist denne desserten er det et stort pluss, men intet must!

Det var alt fra midtnytt. Takk for i aften!

 

Forrige

Trøndelag på et fat: Perfekt tilbehør til osten

Signaturburgeren til Craig

Neste

Legg igjen en kommentar