Dette spiser og drikker vi i 2018

Da er den her: Årets morsomste lesning! Hva spiser vi og hva drikker vi i 2018 i følge trendanalytikerene?

Når jeg ser tilbake på hva som ble «spådd» i fjor er det mye som stemmer. Det meste faktisk. Utrolig, men sant. Se selv: Dette spiser og drikker vi i 2017.

Neste år er det nytt fokus og trender. Det er to viktige trendanalytikere som gjelder: Whole Foods og Baum+Whiteman. Dette er det de som mener hva vi skal spise og drikke neste år.

Verden fylles opp av flere og flere veganere og folk som er villige til å bytte ut et eller flere kjøttmåltider per uke med plantebasert kost. Flere velger også bort meierivarer til fordel for nøtte- eller soyamelk. Dette er faktisk en mye større trend enn vi kanskje er klar over. Det er ikke bare veganere som gjør dette, eller laktoseintolerante. Folk uten helseissues gjør det også. Google registrerte en 90% økning i søk på «vegan» i fjor i følge Baum+Whiteman. «Plantebasert kost» er den nye «økologisk».

Andebryst med pærer og lavendel. Oppskrift her

1. Florale smaker: Spiselige blomster har man sett på matretter i årevis. Men skal også disse blomstertonene infuseres i drinker, mat og snacks. Blomster vil også bli brukt som urter. Se opp for lavender-latte og fiol- eller rose-cocktails.

Hibiskus er blitt brukt i flere år i drinker og te, og den forsvinner ikke (heldigvis!). Hylleblomst tar skikkelig av både i cocktails og sprudlende drikker. Da passer det vel med en frisk Hugo, da.

Golden milk som i Portland.

2. Superpulver: Gurkemeie er fremdeles trendy. I 2018 vil du se mer kakao, matcha (grønt tepulver som smaker høgg) og macarot (spesialitet fra Peru og Andesfjellene). Grønnkål og spirulina samt proteinpulver vil fremdeles være trendy pulver å bruke i smoothies neste år. 

Les mer: Lag golden milk med gurkemeie

3. Funksjonell sopp: Soppkaffe, soppte, soppkraft osv. Dette er noe å se opp for. Vi snakker ikke om den gode gamle sjampinjongen. Her er det helt nye sopp-sorter som er på vei inn i butikkhyllen: reishi (finnes i Norge), chaga, cordyceps  og lion’s mane star (løvemanke-sopp. Den ser litt sånn ut faktisk). Soppulveret skal visstnok virke forebyggende for god helse. Pukka har kapsler med bl.a reishi. 

Du vil komme til å se soppulveret i kombinasjon med sjokolade, kakao og kaffe, eller i kraft.

l1080430 - Supersaftig kylling med appelsin og oliven bakt i leirgryte
Supersaftig kylling på marokkansk vis. Oppskrift her.

4. Midt-Østen ruler: Mat fra Iran, Israel, Marokko, Syria og Libanon er en av de store trendene for neste år. Hummus og harissa og verdens beste krydderblanding, za’atar (eller zaatar) er verdt å lage til grillet halloumi (ost), lam og shakshuka (en deilig eggerett som jeg elsker! Prøv min oppskrift fra 2011). Mat fra Midt-Østen er like mye grønnsaksbasert som kjøtt- og fiskebasert. Vil du kutte ned på kjøttforbruket er dette virkelig kjøkkenet å se opp for. Her kan du finne masse gode smaker. Jeg har veldig mange retter fra denne delene av verden på bloggen min, da jeg har reist en del i Marokko, Tyrkia, Libanon, Dubai og Qatar.

Trendingredienser fra Midt-Østen er: Granateple, aubergin, agurk, persille, mint, tahini, tomatsyltetøy og tørkede frukter.

Fairtrade eller fair trade og rettferdig handel er viktig for forbrukeren i 2018.

5. «Gjennomsiktighet»: Folk vil vite opphavet for produktene de kjøper. Mer info på emballasjen om Fair Trade, dyrevelferd, bærekraftig fangst og andre etiske fakta er viktig hos forbrukeren. Forbrukeren har makt og kan sette krav. Husk det!

Tartar? Nei, det er tomat. Fra Heart Ibiza.

6. Plantebasert mat og High-tech-mat: Trenden med plantebasert mat i form av burgere laget av grønnsaker, tunfisk-sushi laget av tomat og andre retter som  «pleide-å-være-kjøtt-nå-er-det-vegansk» vil du fortsette å se på menyer. 

7. Puffet snacks: Tidligere i år var jeg med i en snack-test for Matkontrollen på TV2. Her smakte vi på «sunne» puffede chips og det som verre er. Det smaker forferdelig! Nå skal denne trenden ta ytterligere av og jeg kan bare si en ting: Styr unna. Det hjelper ikke at det er laget av sunne ingredienser som blomkål, linser, bønner, sjøgress, nepe eller kikerter. For meg er det faktisk viktigst at det smaker godt, ikke at det er sunt. Ja, og så sunt er det heller ikke. Det er tross alt chips og noe fett og tilsetningsstoffer skal du ikke se bort i fra finnes i produktene. Ja, de er lavere i sukker- og karboinnhold, men i jøsse navn da. Det skal jo smake godt også.

Ekte meksikansk taco fra Mexico by.

8. Taco uten skjell: Tacoen vil ikke forsvinne. I alle fall ikke fredagstacoen vår. Det er trendy å lage mer autentisk meksikansk taco med ekte maistortillaer og vellaget og langtidsstekt kjøtt. Du vil også se dette på menyen: Taco til frokost. Taco til dessert.

Tacoskjellet som er hyppig brukt til fredagstacoen er spådd å bli byttet ut med lefse, salatblad eller noriflak. 

Lyst til å lage ekte meksikansk taco. Oppskrift her.

Gulrotrett fra Gula Hönan på Gotland. Her brukes alt på gulroten – også fritert gulrotbusk. Mer om Gula Hönan her.

9. Rot til topp: Grønnsakene skal brukes. Og da mener vi ALT på grønnsakene. I kampen mot matspill vil man oppfordre folk til å bruke alt på grønnsakene – på samme måte som man bruker alt på dyret. Før sa man at man ikke kunne bare spise indrefilet og kyllingbryst. Man må også spise de tøffe kjøttstykkene. Nå sier man at man ikke bare kan spise de fine bitene av grønnsakene. Man må også spise røttene og bladene. Jeg kan trygt anbefale å spise bladene på reddiker og gulrot. Dette kastes ofte når man tar med en herlig bunt med grønnsaker. Ikke spis potetplanten. Da ligger du tynt an, så vit hva du kan spise og ikke. 

L1130880 - Nå er det trendy å drikke smaksatt vann til maten

10. Boblevann: Dette blir trendy i 2018. Smaksatt vann eller vanlig boblevann er det du skal drikke neste år. Jeg vil oppfordre deg til å kjøpe deg en brusmaskin, for her er det fryktelig masse penger å spare. Jeg drikker kullsyrevann hele dagen og skulle jeg ha kjøpt dette i butikken hadde jeg vært blakk nå.

Du lager lett en fristende drikk av boblevann, noen urtekvaster (mynte, basilikum eller sitronmelisse), noen skiver sitrus og masse isbiter. Billig, godt og friskt.

11. Slanketrender: Tørket frukt og snacks. Snacksen kan være laget av tørket kjøtt eller fisk eller frukt.

12. Fermentrert mat er fremdeles trendy og kan hjelpe til med å holde vekten ved like. Tempeh, natto og kimchi er kjente fermenterte matvarer, men også rakfisk, surkål og kombucha er fermeneterte matvarer som du lett finner i butikken.

Mat som er bra for tarmene og magen er trendy. Probiotikarike yoghurter og grønnsaker som gjør samme nytten vil fremdeles være ettertraktet.

Eggslut i Los Angeles.

13.  Frokost er den nye brunchen: Når begynner den og når slutter den egentlig? Jeg går skikkelig i surr her, merker jeg. Frokost er uansett i vinden. Du kan gå på egne eggesteder, som Eggslut i Los Angeles og Las Vegas. Der serverer de åpenbart kun retter med egg. På Cereal Killer Café i London (Brick Lane) får du bare frokostblanding. Trenden har tatt av og du finner nå tre slike steder bare i Barcelona. 

Restauranter som kun har et matkonsept vil også ta mer av. Det kan være egne kjøttbollerestauranter slik som Balls & Co. i London eller egne tapasbarer som kun spesialiserer seg på en ting. Slik er det og har vært i Spania siden tidenes morgen. Kanskje vi får det her også? Se guide til de beste pintxos-stedene i San Sebastian og Logroño.

Sopp-pinchos i Logroño.

14. Koreansk mat: Dette har vært trendy lenge, men nå vil man kunne se at de klassiske rettene kommer i moderne tolkninger. Sjøgress- og tofusuppe og grillet blekksprut i moderne salater er noen av rettene som har begynt å komme på menyene. 

Hopper med lammecurry og div chutneys fra Hoppers i London (Foto: Helle Øder Valebrokk)

15. Indisk Street Food: Dette blir stort, skal vi tro chefer som Ferran Adrià og Gaggan Anand. Det er jo på tide. Så populært som indisk mat har vært lenge og så mye godt du kan få på gaten i India. Kanskje er det ikke det lureste man gjør i India hvis du ikke vil ende opp på do resten av ferien, men av og til må man gjøre unntak. Jeg har spist mat på gaten i Kerela i India og det gikk ganske bra. Jeg har spist mye indisk streetfood på Mauritius, som er en øy med stor indisk innflytelse. Det har gått veldig bra og maten er så god! Ja, jeg vil se mer indisk mat i streetfood-versjoner! Hybrider som tandoori chicken poutine, spicy lamb burritos eller chicken masala pizza kan dukke opp nær deg.

Poke bowl på Pacific Poke i Oslo.

16. Poke: Det er trendy i år også, men neste år skal det visstnok ta av så det holder. Det skjønner jeg godt. Det er supergodt, mettende og sunt. I Oslo har min venn, Oskar flyttet fra foodtruck til permanent adresse på Bislett. Har du ikke smakt poke, bør du ta turen innom Oskar. Les mer her

17. Cassava-mel: Man ser alltid etter nye melsorter og lenge har vi interessert oss i gamle melsorter som urhvete og spelt. Mel fra cassavaroten er ypperlig for de som har glutenallergi og de som «tror» de har det.

18. Sjøgress og tang: Proteinrikt, sunt og bærekraftig. Bytt ut saltet med sukketang eller lag en salat av tang til fisk. Det metter og det smaker godt også.

19. Filippinsk mat: Se opp for lumpia, sisig, longganisa og kare-kare på menyene. 

nudler på Pink Head Noodle i Malmö

20. Dry-ish Ramen: Ikke før har vi blitt bombardert av ramen-steder i Skandinavia, så skal vi altså spise en ny type ramen. Kraften skal bort og sausen skal konsentreres i smak og nudlene skinne. I Malmö kan man få slike konsentrerte nudel-retter i den nye saluhallen. Spis dem på Pink Head Noodle i Malmö. Les mer her.

21. Boozy desserter: Alkoholdige desserter blir stort neste år. Det kan være whisky-glasurer på smultringer, vodka-sorbet og rom-iskrem.  

Ellers i 2018:

• Avokadoen består, mest uten toast i 2018.

På Vermut & Sifo får du kanyler med muslingkraft for å krydre vermuten. Les mer her.

• Injeksjoner i mat: Det kan være sprøyter, kanyler eller andre ting man kan stikke inn i en rett for å tilsette ekstra smak. Det kan være en fruktsaus som sprøytes inn i en smultbolle. Karamellsaus inne i midten på en iskremkule. Ekstra pønsj til en cocktail, spicy saus til et utvalg østers osv.

Ok. Da vet vi hva vi skal spise og drikke neste år. Puh. Godt å slippe å tenke selv.

Forrige

Myter og fakta om extra virgin olivenolje

Matt Preston om cocktails

Neste

En kommentar om “Dette spiser og drikker vi i 2018”

Legg igjen en kommentar