Supersaftig kylling med appelsin og oliven bakt i leirgryte

Leirgryte er et kjøkkenverktøy jeg har snakket pent om en god del. Hvorfor? Jo, fordi råvarene beholder saftigheten og du kan lage en perfekt rett uten mye jobb. Leirgryta gjør det for deg.

I Marokko får du kjøpt en leirgryte som de kaller en tajine. Det er en kjegleformet leirgryte som er genial! Skal du til Marokko eller kjenner noe som skal dit, må du få dem til å kjøpe med seg en hjem.

tajine
Øverst t.v: Tajiner ser du over alt i Marokko. Det er streetfood av ypperste kvalitet. Øverst t.h: Klassiske kryddermiks: Salt og spisskummin. Nederst t.v: En rett blir til. Lammetajine bygges opp lag for lag. Lam, krydder og persille. Nederst t.h: Over kjøttet legges løk og andre grønnsaker før lokket legges på og gryta står på lav varme i mange timer.

 

Jeg var nettopp på tur til Marrakech og Altlanterhavsbyen Safi, Og akkurat Safi er kjent som «keramikkbyen» i Marokko. Hauger av keramikk i form av tajiner, dekorerte keramikkfat, kopper og kar finner du her til en billig penge. Her får du en knallfin tajine for 30 dirham (24 kr!). Jeg fikk en slik tajine i gave med meg hjem fra min guide, Madani og hans kone. Madani var forresten med som mannskap på Thor Heyerdahls flåte Ra 2 som seilte ut fra Safi 17. mai 1971!

L1080341
Foran Ra 2-statuen midt i Safi: Kunstneren som har laget den, Halfdan Tangen jr (ved Kon-tiki-museet i Oslo), Min Erik, Madani (mannskap på Ra 2) og meg.

 

Du kan slumpe til å tenke at du ikke gidder å ta med denne gryta (tajinen) på flyet, men gjør det! Det er så verdt det! Flyturen til Marrakech eller Agadir (direkte med Norwegian) tar 4 timer og 20 minutter.

tajine2
Øverst t.h: Safi. Byen der keramikk lages i Marroko. Nederst: Tajine er streetfood!

 

Hva kan du bruke en slik tajine-gryte til?

Lage de herligste ovnsbakte rettene med, vel!

Det første du gjør når du får en tajinegryte inn i huset er å vaske den godt med såpe og vann. La den tørke og så smører du den inn med masse nøytral olje. La den trekke inn oljen til dagen etter og så er du klar til å koke herlige retter!

Jeg lagde en versjon av en klassisk marokkansk tajinerett: Kylling med oliven og appelsin. Originalen er med kylling, syltede sitronskall og grønne oliven. Jeg lagde den med revet appelsinskall og sorte kalamata-oliven. Det ble en rett som går inn i historiebøkene her i huset. Mannen min er helt salig ennå.

Men må du ha en tajine? Selvsagt ikke. Har du annen leirgryte er det perfekt. Hvis ikke kan du bruke annen ildfast form og sørge for å dekke til toppen med mange lag folie slik at det er helt tett. Det er nemlig poenget med en tajine: All damp forblir inne i gryta og gjør at innholdet blir supersaftig. Så ikke åpne lokket under steketiden.

Slik lager du min supersaftige kylling med appelsin og oliven til to personer:

• Start med å dele små poteter i to. Legg i bunnen av gryten.

• Hell over noen spiseskjeer olje.

• Skjær 1 løk i tynne skiver og strø over.

• tre fedd fersk hvitløk grovhakkes og tilsettes.

• 2 store kvalitetskyllinglår med skinn deles i tre deler hver. Legg i gryta.

• Finriv skallet av 1/2 appelsin. Tilsett.

• Mål opp 2 ts malt ingefær, 2 ts malt paprika (søtt), 2 ts flaksalt og 1 ts sort pepper. Strø over retten.

• Finhakk 1 ss frisk mynte og 1 ss frisk koriander og tilsett retten.

• Legg ca 15 sorte kalamata-oliven med stein rundt omkring i gryta.

• Hell litt god olivenolje over og sett på lokket. Sett i kald oven og skru opp temperaturen til 130 grader i en time.

• Etter en time skrur du den opp til 150 grader.

• Etter en time til skrur du den opp til 180 grader.

• 45 minutter senere er retten ferdig.

• Dryss over masse hakket koriander og mynte + finrevet appelsinskall.

• Server med smakssatt salt og appelsin-gulrotsalat.

tajine3
Øverst t.v: Retten er klar for flere timer i ovnen. Øverst t.h: Min tajine! Neserst t.v: Smakssatt salt. Nederst t.h: Appelsin- og gulrotsalat.
Ser da godt ut, dette?

 

 

 

Tilleggsopplysning: I Safi står verdens største tajine utstilt. Det er den samme kunstneren som har laget Ra2-monumentet som har laget dette spektakulære kunstverket som står midt på torget i byen.

Forrige

Appelsin- og gulrotsalat

På tide å ta seg en tur i fryseren, vel

Neste

2 kommentarer om “Supersaftig kylling med appelsin og oliven bakt i leirgryte”

  1. Har akkurat puttet denne i ovnen. Skal ha gjester og er veldig spent på resultatet! Kjøpte en hel kylling (av nevnte merke) og fjørfesaks til å dele den opp med. Det funket ikke så bra med saksa, kanskje fordi jeg er venstrehendt? Endte opp med en slags brødknivmassakre. :-0

    Rører du lett rundt underveis? (tenker litt på krydderne som havnet litt sånn klattvis her og der) Eller blir det bare grøt da?

    Svar
    • Hei der! Beklager sent svar, er i Frankrike. Du trenger ikke røre underveis. Håper resultatet blir bra! Hører gjerne fra deg.

      Svar

Legg igjen en kommentar