På tide å ta seg en tur i fryseren, vel

Jeg er sikker på du har fine ting i fryseren din som du nesten har glemt at du har der. Poser med vilthakk, kjøttdeig som bør brukes osv. Ta det opp, tin det i kjøleskapet og lag en deilig pastaform til middag. Du er kanskje en av de som plukket kilovis av steinsopp i høst også? Skogen bugnet av sopp og mange tørket den og la den på glass slik at den kan nytes senere. Det er akkurat nå du skal bruke den.

Retten jeg har laget minner om høsten – min favorittmatårstid. Jeg har brukt kjøttdeig av hjort, men vanlig kjøttdeig av okse, elg eller rein går veldig bra å bruke. Og så har jeg brukt tørket steinsopp. Retten er en lag-på-lag-rett med pastarør i bunn, så en deilig innkokt sopp- og kjøttsaus og et deilig ostelag på toppen.

 

Denne retten passer til 4 personer.

Dette trenger du til kjøttsausen:

ca 400 g kjøttdeig av vilt eller okse

1 finhakket løk

salt, pepper

olivenolje

1 kanelstang

3 fedd hvitløk, finhakket

2 ss finhakket timian

1 neve tørket steinsopp. Vann denne ut i 2 dl lunket vann i 30 minutter. Ta vare på vannet.

1 finhakket chili (valgfritt)

1 ts røkt paprika (valgfritt)

1 grovhakket rød paprika (gjeren den lange typen, for den er så søt og god)

1 hvitvinsskvett (ca 1 dl tørr hvitvin)

3 ss tomatpuré

1 boks gode tomater

 

Valgfri pasta, men jeg vil anbefale store pastarør (rigati).

Til bechamelsausen trenger du:

50 g smør

5 ss mel

5 dl lettmelk

100 g ost etter smak. Gjerne parmesan + en mildere hvitost.

salt, pepper og 1/4 ts revet muskattnøtt.

pastaform
Ha alle ingrediensene klare før du starter. Løken myknes med olje og så har du i vin, timian og kanel. Steinsoppen vanes ut i lunkent vann. Kjøttsausen står lenge og putrer for å samle smak.

 

Start med kjøttsausen:

Mykne løk i en gryte på medium varme tilsatt 2 ss olivenolje (ikke extra-virgin) og en klype salt. La løken bli blank og myk før du tilsetter en kanelstang. La dette surre noen minutter. Tilsett timian. Hell på vin og la alkoholen dampe av litt. Så tilsetter du tomatpuré og blander godt. Nå kan du tilsette kjøttet og den tørkede soppen som du har vannet ut og hakket grovt. Rør godt og la dette surre i ca 5 minutter. Tilsett hvitløk, chili, røkt paprika, hakket paprika og tomater, samt vannet fra soppen. Pass på å ikke få med evt sand som har samlet seg i bunnen etter soppen. Rør og sett så temperaturen til middels og sett på lokk. La dette stå i en time. Sjekk av og til og rør. Smak til om du trenger mer salt og pepper. Ta ut kanelstangen og kast den når sausen er ferdig.

Slik lager du bechamelsaus:
I en gryte smelter du smør. Tilsett  mel og rør rundt. Spe med lettmelk til du har fått ut evt klumper. Varm opp og se sausen tykne lett. Så tilsetter du revet ost. Mett sausen med osten til den er fin og tykk. Riv 1/4 ts muskattnøtt og tilsett sammen med litt salt og pepper.

pastaform2
1. lag: pasta 2. lag: kjøttsaus. 3. lag: ostesaus.

 

I en ildfast form legger du pastarør. Hell på kjøttsausen og rør litt slik at sausen fyller noen av rørene. Hell på ostesausen på toppen og sett i ovnen (forvarmet ovn) på 180 grader i 30-40 minutter til du har en fin og gyllenbrun topp.

Server med salat til eller ingen ting.

Var det ikke deilig å smake høsten igjen?

Slik ser formen ut når du tar av den. Nam!
Slik ser formen ut når du tar av den. Nam!

 

 

 

 

Forrige

Supersaftig kylling med appelsin og oliven bakt i leirgryte

Saltsyltede sitroner til bruk i spennende retter

Neste

Legg igjen en kommentar