Saltsyltede sitroner til bruk i spennende retter

I Marokko brukes konserverte sitroner som krydder i retter. Du har helt sikkert smakt det. Det er kun skallet som brukes og det har en deilig salt/syrlig smak. Det er veldig lett å lage selv, og dette er den perfekte tiden å gjøre det på, for sitronene er i sesong.

Her lukter jeg på sitronene i Marrakech.
Her lukter jeg på sitronene i Marrakech.

Kjøp helst økologiske sitroner. Får du ikke tak i det, velg gjerne deilige sitroner fra Sicilia. De får du i butikken nå. La dem ligge i vann i en time for å skylle skallet godt. Mens du gjør dette steriliserer du store glass (norgesglass er perfekt å bruke).

L1080479
Skjær et kryss i sitronen slik at den blir mer bøyelig.
L1080478
Herlige sitroner!
L1080484
Fyll på med masse salt og vann.

 

Skjær et kryss i toppen på sitronene og stapp dem ned i glasset. Så tett du klarer. Fordi du lager dette krysset i sitronen, trenger du ikke tilsette sitronsaft i tillegg slik du må når du bruker hele sitroner uten kryss i toppen. Hell på masse grovt salt og etterfyll med kaldt vann. Sett på lokket og rist. Etterfyll med salt og vann de neste dagene etterhvert som sitronene mykner. La glasset stå i ca 1 måned før du tar i bruk sitronene. Når du skal bruke sitronene er det altså bare skallet som skal spises. Skrap bort fruktkjøttet og vask skallet godt. Skjær skallet i tynne strimler og bruk i deilige retter. Gjerne retter med kylling, fisk eller skalldyr.

Sitronene holder seg ca 6 måneder i kjøleskapet.

 

Og visste du at vi også brukte saltsyltede sitroner i matlagingen før i tiden her i landet også? Jeg ble gjort oppmerksom på det nettopp:

«Her er et utdrag fra Else-Marie Boyhus flotte artikkel med navn «Kogekunst og Kogebøger»: et for skarptsmagende garniturer. Der blev serveret syltede agurker og asier i stor stil, og en anden favorit var syltede citroner også kaldet lemoner eller lemonasie. I dag møder man dem i nordafrikanske køkkener, mens traditionen i Danmark går tilbage til 1700-tallet, da der for alvor kom gang i importen fra de danske kolonier i Vestindien. Herfra fik man sukker og rom, men også citroner. Friske citroner kunne ikke klare den langvarige rejse, så de blev saltet og nedlagt i eddike med forskellige krydderier. Denne vare – kaldet lemonasie – blev meget populær. Og populariteten varede ved længe efter, at importen fra kolonierne var hørt op. I 1800-tallet gik man over til at lave dem selv på følgende måde: der skæres et kors i hver citron, og i det hul, der fremkommer, hældes salt. Citronerne står så i salt i et par uger. Så koges de op i lagen sammen med forskellige krydderier, eddike og i nogle tilfælde også sukker; når citronerne er møre, kommes de i krukker, dækkes med lagen og bindes til. De kunne bruges efter cirka tre måneder, men det anbefaledes at vente et år eller to.»

Takk til Bjørn Murud for innspill!

 

Forrige

På tide å ta seg en tur i fryseren, vel

Ingenting sier kjærlighet mer enn en tallerken pasta

Neste

Legg igjen en kommentar