Matt Preston om cocktails

Tidligere i år var jeg i Mexico by for å dekke bartenderkonkurransen World Class. Jeg skrev et intervju for Dagbladet, som du kan lese her. Da snakket Masterchef-dommeren, Matt Preston om foodies, michelinstjerner og sin kjærlighet til Trondheim.

Men Matt hadde mer på hjertet og jeg hadde en hel time sammen han.  Resten av intervjuet får du her på HellesKitchen.

I Mexico by dømte Matt Preston i oppgaven ”Cocktails at home” der deltakerne måtte lage sin versjon av Bloody Mary samt lage en cocktail med ingredienser man finner på et kjøkken.

Jeg så deg ikke spyttet ut, sier jeg.

– Vi smakte ”bare” 28 cocktails på to dager, sier Matt og ler. Nei da. Når du dømmer en cocktailkonkurransen sipper man forsiktig og arbeidsdagen er på 7 timer. Du får ikke i deg mye alkohol. Opprinnelig skulle det være 110 cocktails. Jeg var disiplinert nok til ikke å hive innpå.

Ble du imponert av noen av bartenderene?

– Smaksmessig imponerte den islandske bartenderen kraftig. Han brukte Sea Truffles (grisetang) og det var fremragende!

– Bartenderen fra Libanon var superflink og drinkene hans var fantastisk presentert. Han brukte noen dråper olivenolje på toppen av drinken noe som ga en deilig følelse på leppene. Han lagde også kullsyreholdig tomatvann til sin Bloody Mary. Helt fantastisk, sier Matt.

– Den indiske Bloody Maryen var også nydelig. Nydelig balanse av krydder. Søtt og sterkt. Det som imponerte meg mest var bredden av talent blant bartenderen. Hvem kan få deg til å føle at du er hjemme hos noen og at du føler deg hjemme.

Matt Preston hjelper til å shake cocktails for danske Mate som kom på andre plass i World Class 2017.

– Jeg hadde ventet flere lokale ingredienser fra markedene her. Istedenfor å ta med sitrongress, burde de heller bruke noen av de lokale urtene som finnes i Mexico. Bruk lokale chili og lime for å få drinken til å tilhøre Mexico ikke ta med deg lime fra andre siden av verden og bruk den, sier Masterchef-dommeren.

– Dette er første gang jeg dømte i en cocktailkonkurranse og det var mye jeg måtte lære før jeg kom til Mexico by. Jeg fikk heldigvis masse hjelp fra de andre dommerne, som er noen av de beste i faget i verden. Jeg har lært masse av dem.

Matt Preston i baren.

Jeg lurer jo fælt på hva selveste Matt Preston drikker selv. Derfor spør jeg ham hva som er hans favorittcocktail når han sitter i en bar?

– Negroni, kommer det kjapt. Jeg liker en Dirty Negroni med tre grønne oliven og litt av syltevæsken. Men er jeg i en by som er kjent for en spesiell cocktail, så drikker jeg den.

– Hvis jeg er usikker på baren og bartenderen velger jeg gjerne en gin og tonic fordi det er enkelt å få til bra. Jeg har alltid drukket Tanqueray. Jeg liker urter i drinken og jeg har en stor urtehage hjemme i Australia, og timian og grapefrukt er en deilig kombinasjon.

– Det er det som er spennende med å lage cocktail hjemme. Noen ganger er det litt sånn: ”Ah, jeg har rosmarin i hagen. Jeg har litt eplejuice i kjøleskapet og en halvdø tonic. Da blir det gin og tonic med eplejuice, tonic og rosmarin, da.

– Det er faktisk ikke vanskelig å lage cocktails hjemme. Du må se rundt deg og plukke ting du har tilgjengelig. Altså, Negroni består av tre like deler: 1 del campari, 1 del gin og 1 del vermut. Det kan alle klarer.

– En Aperol Spritz består av 3 deler prosecco,2 deler Aperol og 1 del sodavann. Å lage en hjemmelaget Bolognese er vanskeligere. Mye vanskeligere.

– Hvis vi får til å lage en komplisert rett som Spaghetti Bolognese, ja da kan vi få til å lage en skikkelig cocktail hjemme, sier Matt Preston som er dommer i suksess-serien Masterchef Australia.

Vi snakker løst om cocktail og personlig smak. Jeg røper min favorittkombinasjon: – Gin og tonic med mango. Den skal jeg jaggu prøve, sier Matt Preston.
– Mango og rom eller mango, vodka og grønne pepperkorn. En ubeskrivelig kombinasjon. Men prøv også mango og basilikum sammen med vodka. Nydelig, sier Matt oppglødd!

– Når du lager cocktail hjemme må du skjønne drinken, men også spriten du bruker. En bra test å gjøre hjemme er å line opp forskjellige gin og så helle 50/50 med vann i spriten. Den ginen du vanligvis tror du liker best er sannsynligvis den du ikke liker. Det finnes utrolige mange rare typer om dagen. Masse smakstilsatte gin. Bruk heller penger på en god gin og smaksett smak selv. Tonic skjuler mye av smaken på selve ginen.

– En sommerfavoritt er fresh lime, vodka and soda. Ikke mye å skjule der.

Cocktail i World Class har vært mye show og instagram-frierier. De har nå strippet det ned litt i konkurransen.

– Det skal fremdeles finnes Haute Couture-cocktail i barene. Jeg går på barer for å drikke drinker som er bedre og flottere enn det jeg kan lage hjemme. Jeg vil bli Wowed, sier Matt.

Tror du det kommer egen tasting barer der du kan få 20-retters snacks paret med cocktails?

– Jeg er usikker på om man vil det. Jeg tror det går tilbake til ”The Golden Age of Luxury” der man går for luksusen ved å sitte i en nydelig bar med en bartender som fører seg som en ballettdanser som danser og lyssettingen er perfekt og valget av glass er nøye. Det er mye kunst i å se en flink bartender i aksjon. Du kan se en flink kokk beine ut en griseskank eller rense en nepe. Det er vakkert. Det er kunst.

– Jeg har hatt drink-tasting menyer før og idéen om å drikke mindre porsjoner er interessant. Problemet er alkoholinnholdet. Tidligere: Chefs matchet alt med vin. Nå får du øl, sake, juice, melk, kombucha, vannkefir osv.

Matt Preston. Foto: Helle Øder Valebrokk/HellesKitchen

– Skal du ha noe som passert til mat må du ha drinker med mye syre og litt salt. Problemet er altså alkoholinnholdet. Vi kan drikke en del utover måltidet, men vi når kanskje aldri å komme helt til desserten, ler Matt Preston. Trenden med lavere alkoholinnhold i drinker er jeg for. Kombinasjon av flere typer drikker er mer interessante enn en hel meny med øl, vin eller cocktails.

Matt Preston synes også særegenhet er viktig i en bar. – Når du kommer inn i en bar i Skandinavia bør man ikke bruke lime eller sitron. Det finnes jo ikke naturlig der. Bruk heller grønne jordbær, engsyre, eddik. Bruk beter i stedet for sukker. Tenk bærekraftig.

– Masterchef Australia er så populært i Norge og det er så fantastisk og rart på samme tid. Det er en kvalitetsproduksjon. Vi filmer i syv måneder og vi har syv kameravinkler. Vi bruker de aller beste chefene i verden og vi har penger til å gjøre det perfekt slik at seerene lærer fra dem og deltakerne, sier Matt Preston.

Jeg spør: Hva med Master Bartender – Et tv-show for amatør-bartendere. Kommer dette i fremtiden, tror du? Tror jeg at dette er et tv-konsept?

– Oh my goodnes yes! Det er nok en show for en mindre kanal fordi man har utfordringer med at det er alkohol som frontes. Ja, tenk deg så bra show dette kunne bli! Du bør skrive en brief og selge til et tv-selskap, så kommer jeg å hoster det for deg, avslutter Matt. Det er en fantastisk idé!

Ikke vær beskjeden! Det er klart vi må ta en selfie!

 

Forrige

Dette spiser og drikker vi i 2018

Formentera for feinschmeckere

Neste

2 kommentarer om “Matt Preston om cocktails”

Legg igjen en kommentar