Annonse
Europa La Rioja pressetur Reise Spania tapas

Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

november 3, 2017
Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320048 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Logroño er hovedstaden i regionen La Rioja, som ligger nord i Spania. Du kjenner sikkert til Rioja-viner, men du vet kanskje ikke så mye om maten? Det gjorde ikke jeg heller da jeg reiste dit. Da passer det godt å bli guidet rundt i byen med Marina fra Riojatrek – en matekspert som vet akkurat hvor man skal gå for å få godbitene. Og det er godbitene i ordets rette forstand vi er ute etter. Vi snakker pinchos.

De er kjent som pintxos i Baskerland og tapas ellers i Spania. I La Rioja heter de pinchos. Det er selve tannpirkeren som stikkes igjennom fyllet og brødskiven som betyr pincho – altså et spyd.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320160 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Sitte ned å spise pinchos? Nei du. Det er helt feil.Du skal stå og gjerne så trangt at du kan lukte deg frem til naboens tannkremmerke.

Men dette er kompliserte greier. I Baskerland bør du ikke gå for denne versjonen av tapas. De flotte pintxosene som står på bardiskene er ofte beregnet for turistene og er ikke nødvendigvis de aller beste. Der legges det opp til at man spiser en haug med pintxos og så betaler man per tannpirker. Du kan gå på samme type steder hvor som helst i Spania også. Styr unna disse. Kvaliteten er ofte ganske dårlig og du aner ikke hvor lenge maten har stått ute. Dessuten frister de med de flotte diskene for å holde på deg hele kvelden. Skal du ordentlig pintxos/pinchos-runde går du til stedene som spesialiserer seg på en eller to ting. Og de lages på bestilling. Så går du videre til neste sted.

Les mer: Slik spiser du Pintxos i Baskerland

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320020 1080x684 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Calle Laurel.

I Logroño finner du en av Spanias aller mest kjente pinchos-gater, Calle Laurel. Dvs det er ikke bare en gate, det er et helt strøk som strekker seg utover flere kvartal. I sin tid var Calle Laurel horestrøket i Logroño. Jentene som var klare for oppdrag pleide å henge i vinduene i andre etasje på barene i strøket. De viftet med laurbærblader hvis de var ledig. Derfor heter gaten “laurbærblad-gaten”.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320012 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Nå er gatene rundt Calle Laurel fylt opp med 80-90 pinchossteder av variabel kvalitet. Du skal vite hvor du skal gå. Vi har heldigvis guide og slipper å gå i fella.
Det er vanlig å ta en pincho på hvert sted. Til sammen klarer man 4-6 pinchos, det kommer an på størrelsen og hvor lenge du er ute. Men det er også helt ok å bare stikke ut for et glass og en pincho.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320166 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Barneognmafian har inntatt Calle Laurel.

Satt på spissen er det to økter i Calle Laurel: Lunsjgjengen er gjerne eldre mennesker som skal møtes for et glass og en matbit. Så kommer barnevognmafian, og på kvelden kommer de som virkelig vil ta hele runden.

Du kan ikke spise pinchos hele dagen i Logroño. Det er stengt under siesta, så sjekk åpningstider før du planlegger en heldagstur på byen. Det er  heller ikke så lurt å være for tidlig ute på kvelden. Spanjolene går sent ut, så vent til klokken ni med å gå ut.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320019 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Du kan forhåndskjøpe pinchos-billetter på turistkontoret. Det er godt egnet for større grupper. En billett gir en pincho og et glass drikke.

Du må påberegne 3-4 euro per pincho inkl. et glass vin/øl/cider. Det er jo ingenting. Men guiden vår advarer: – ikke drikk alkohol alle steder. Man kan fort ende opp med å gå “La Senda de los Elefantes”.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320167 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Elefant-advarsel…

Det betyr at man ender opp med å gå på alle fire fordi man blir for full. Det har skjedd, og det skjer til stadighet.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1310998 1080x707 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Vår pinchosrunde starter hos Blanco y Negro. De spesialiserer seg på bocatita (små sandwicher) med grønn paprika, fersk ansjos og syltet ansjos.

Pinchosene lages på bestilling og når vi får rettene er brødene deilig varme og fyllet helt herlig balansert i smaken. Området er kjent for paprika og de grønne grillede paprikaene passer perfekt til de syltede ansjosene.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320005 1080x716 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Bocatita

Stedet ligger helt i enden av Calle Laurel og er et fint sted å starte pinchos-runden på.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320048 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Man blir åpenbart amorøs av en god pincho.

Neste sted er Bar Soriano. Det kryr av folk utenfor, og det er alltid et godt tegn. Her har de en ting: Sopp. Kokken har stekt sjampinjonger i 45 år. Hver dag står han å steker sopp til perfeksjon. Oppskriften er hemmelig. Jeg følger med og får noen tips. Jeg lar meg inspirere og har lenger ned i saken laget min egen variant. Oppskrift får du også.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320023 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Masse folk midt på dagen. Dette lover godt.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320041 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterKokken vender soppen og spruter en hemmelig væske i hulrommet på sjampinjongen. Så stabler han to sopp opp på hverandre og setter en tannpirker med reke i. Dette settes på et stykke brød.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320057 1080x693 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterMåten man spiser disse pinchosene på er ikke den letteste. Man må legge spydet med soppen vannrett slik at den deilige kraften fra soppen fukter brødet. Så kan man spise sopp og brød. Det smaker himmelsk. Tenk at en så enkel råvare kan smake så godt!

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320033 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Slik skal det se ut på en bra pinchos-bar. Servietter kastes på gulvet etter bruk.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320037 1080x724 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterVi nyter selvsagt et godt glass Rioja-vin til. Vi står jo praktisk talt midt i vinmarken, så det skulle bare mangle at vi bestiller lokal vin.

Etter en meget velsmakende sopp-pincho går vi til et galisisk pulperia – blekksprutsted. Og hva har de her? Jo, kun pinchos og småretter med blekksprut.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320089 1080x708 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Jeg elsker pulpo a la gallega – mør blekksprut servert med myke potetskiver, masse god olivenolje og et heftig dryss med paprikapulver. Hos Bar La Universidad Pulperia får vi akkurat dette og ekte naturcider.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320066 1080x785 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterHer kunne jeg blitt resten av dagen, men vi er tross alt ute i viktig ærend. Det er flere pinchos-steder vi skal rekke over før de stenger for siesta.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320125 1080x714 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Fylte paprika.

Bar Sebas spesialiserer seg på tortilla de patatas – potetomlett og fylte paprika med svin- og oksekjøtt. Her møter vi en gjeng som muligens har godt av en siesta. Gir de seg ikke nå er de klarer for å gå elefant-gangen. De er blide, men har nok holdt på veldig lenge.

Vi får smake både tortilla og fylt paprika. Nydelige pinchos begge to. Tortillaen er perfekt laget, og det kan man smake ved at potetene er kokt i olje og ikke vann. Du får en mye mer kremete smak ved å koke potetene på den måten.

Les mer: Slik lager du ekte spansk tortilla

Her i Logroño bruker de gjerne en klatt sterk paprikasaus på tortillaen. Den kaller de “Allegria” – glede.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320101 1080x715 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Folk koser seg på pinchos-runde.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320154 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterLa Anjana har et imponerende utvalg av lokale vermut, og da må jeg selvsagt smake en fra Haro – området der de fleste tradisjonelle Riojavinene lages. Pinchos-stedet er kjent for pinchos med tynnskåret svinefilet som grilles perfekt. På toppen kan man få et stykke foie gras eller sterk blåmuggost. De er også kjent for pinchos med torsk og provolone-ost.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320184 1080x695 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterLetras de Laurel spesialiserer seg på boller. Friterte croquetas med spekeskinke eller spinatboller med mandler og pinjekjerner. Jeg prøver spinatbollene og de er fantastisk gode. Store og mektige, men helt nydelig.

Vi er mette og har heldigvis tatt en vannpause mellom slagene. Guiden vår anbefaler å ta annenhver vann og alkohol hvis man skal holde en hel pinchos-runde. Hun har helt rett.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320186 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Detaljer i Calle Laurel.

Men man må ha noe søtt også. Da finnes det et sted som er de aller beste på iskrem i byen. Della Sera selger is til topprestauranter i nærområdet og er kjent for å lage eksperimentelle iskremer med urter, olivenolje, grener infusert i fløte og druer og mye annet gøy.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320196 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Iskrem laget på hvitvin.

Iskremtypene følger sesongen og i disse vindrueinnhøstningstider får man blant annet iskrem med smak av hvitvin fra La Rioja. Det blir en helt nydlelig avslutning på vår pinchos-runde.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320169 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

På pinchosrunde alene? Går an det også. Men personlig ville jeg ha valgt et sted med flere folk. Det er veldig ofte en indikasjon på at maten er ekstra god.

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320334 1080x280 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Men hei? Et annet pinchos-område rett ved? Jepp. Mange lokale sverger til området San Juan for pinchos. Med andre ord: Når du har “gjort” Calle Laurel er det mer å ta av! Lykke til og husk vannpauser!

Pinchos lagrono larioja tapas helleskitchenL1320330 1080x694 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterPå kvelden er det stinn brakke i alle gatene og på alle pinchos-stedene. Føler du heller for å spise et helt måltid innendørs kan Cachetero Comidas være et artig besøk. Den halvgale baskiske kokken Jose Luis Vicente Gomez, også kjent som Txebiko serverer moderne spansk mat av god kvalitet.

L1330309 1080x704 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterSlik lager du mine sjampinjong-pinchos inspirert av Calle Laurel

Hos Bar Soriano brukte de en hemmelig blanding av hvitløk, olje og urter på sine sopp. Kokken brukte også små reker som han stakk igjennom hatten på soppen rett før servering. Jeg har laget en urteolje med knust hvitløk, timian og flaksalt. Jeg har valgt å bruke god chorizo i stedet for reker. Chorizo er veldig vanlig i La Rioja, så da føler jeg at jeg er langt innen for det som er lokalt. Jeg kan fremdeles mane frem den deilige smaken av sjampinjong-pinchos i Calle Laurel, men disse er faktisk ikke så gale de heller, om jeg må si det selv.

Denne oppskriften er til 8 sjampinjoner.

8 store sjampinjonger. Beregn en per toast.

1 fedd hvitløk

1 ss frisk timian

8 ss god extra virgin olivenolje

flaksalt

8-16 skiver god chorizo med mye røkt paprikasmak

Masse god olivenolje til steking

Det som er viktig når du skal steke hele sjampinjong i pannen er å ikke bruke for høy varme. Du må også bruke lang tid. Det skjer noe langt ute i stekeprosessen som er superviktig for sluttresultatet, og det er når soppen skiller ut kraft. Det er det som er selve magien. Denne kraften skal du ikke miste. Sørg for at den forblir i sopphatten. Jeg skal guide deg igjennom dette.

Først av alt børster du soppen ren for jord. Knekk av stilken. Disse kan du bruke til noe annet. I en gryte for eksempel. Du skal kun bruke selve hatten i denne retten.

L1330289 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterVarm en panne med et par spiseskjeer god olivenolje. Senk temperaturen et par hakk og la soppen steke med toppen ned i pannen. Stek i fem minutter før du snur soppen. Soppen skal bare være gyllen, ikke brent. Når du snur soppen igjen og har hulrommet til soppen i været tilsetter du urtemiksen som du har laget i en morter.

Den består av knust hvitløk, timian, flaksalt og god olivenolje. Legg en teskje i hvert hulrom og la soppen steke videre. Nå vil du se at hulrommet fylles opp med væske. Det er nå kraften fra soppen blander seg med den deilige urteoljen.

L1330298 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgaterStikk en skive eller to med chorizo på en tannpirker eller spyd. Sett dem i hver sopp uten å stikke hull på bunnen av soppen.Du vil ikke at soppkraften skal renne ut i pannen. Stek litt til slik at chorizoen varmes.

Rist tykke skiver av lyst brød. Surdeigsbrød er nydelig. Legg en sopp på hvert brød. Når du skal spise sopp-pinchosen heller du kraften ut av soppen over brødskiven og spiser sopp og brød. Jeg lover deg en helt herlig smaksopplevelse.

L1330313 1080x720 - Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Til info: Jeg har vært på pressetur til La Rioja med Det spanske turistkontoret

Kanskje liker du disse også

1 Kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: