Norges første bjørkesirup

I dag, 1. november får vi et helt nytt produkt i hyllene: Norsk bjørkesirup.
Jacqueline Shannon fra Canada flyttet til Norge sist høst med sin norske mann og har siden den gang startet produksjon av norsk bjørkesirup.

Med hjelp fra Innovasjon Norge lanseres nå produktet på markedet. Jeg er en av de første til teste det ut, og jeg er vilt begeistret.

Men hva er bjørkesirup? Er det samme som lønnesirup? Og hva brukes det til?

Jeg har tatt en prat med kanadieren.

Jacqueline Shannon fotografert av sin mann.

Når bestemte du deg for å starte med bjørkesirup-produksjon, Jacqueline?

– Jeg er kanadier og ofte spøker vi med at vi har ”sirup i årene”. Det er litt sant. Jeg har barndomsminner om første gang jeg dro til en “sugar shack” – der lønnesirup lages, så sirup har vært rundt meg helt siden jeg var liten.

– Da vi bestemte oss for å flytte til min manns småbruk i Telemark ville jeg skape min egen arbeidsplass. Det skulle være noe bærekraftig som man kan overføre til neste generasjon. Gården vår er veldig særegen. Det har aldri blitt brukt noen form for kjemikalier der, da det ikke er blitt dyrket noe siden 1960-årene. Ingen har bodd der siden den gang og derfor gror det fantastiske, sterke og friske bjørketrær på tomten, forteller Jacqueline.

– Jeg sto i døråpningen en dag og kikket utover skogen og kunne telle over femti av disse flotte trærne. Det var da det gikk opp for meg at jeg faktisk kunne lage bjørkesirup.

– En annen viktig årsak til at jeg startet å lage bjørkesirup er at jeg elsker mat! Bjørkesirup er en ganske sjelden ingrediens og smaksprofilen på sirupen er kompleks – noe som gjør den svært interessant å bruke i matlaging. Jeg pleide å jobbe på et kjøkken og gleden ved å lage mat og skape gode retter ligger fremdeles veldig sterkt i min sjel, svarer Jacqueline.

Bjørkesirup laget av sevjen fra norske bjørketrær.

Hva er forskjellen på lønnesirup og bjørkesirup?

– Noen tror nok at sirup er sirup. Det er ikke tilfelle. Lønnesirup og bjørkesirup er to totalt forskjellige produkter. De minner ikke så mye om hverandre. Lønnesirup er en hverdagssirup. Det er sirupen du har fremme på bordet og som barna forsyner seg selv av. Jeg elsker lønnesirup.

Jacqueline fortsetter: – Bjørkesirup er sjelden. I fjor ble det kun produsert 20 000 liter på verdensbasis – en brøkdel sammenliknet med de 73 millioner literne av lønnesirup som ble produsert.
Bjørkesirup er en gourmetingrediens som du bruker i små mengder i eller på maten. Smaken er kraftigere og mer kompleks i munnen og dette gjør den ideell å helle forsiktig over maten eller å bruke den i en glaze. Den passer godt til både salte og søte retter, sier sirupkokeren.

Hvordan lager man bjørkesirup?

– Det er en lang prosess som krever tålmodighet og øye for små detaljer. Det tar nesten tre ganger så lang tid å lage bjørkesirup som det gjør å lage lønnesirup. Det er konsentrasjonen av sevje når den varmebehandles som skaper den unike smaken. Å holde temperaturen konstant er viktig. Det betyr igjen at man må følge med hele tiden. Det er lett å miste fokuset og brenne innholdet i pannen i siste fase.

– Det sises at bjørkesirup er en av de vanskeligste sirupene å lage perfekt. Jeg lager min sirup etter kanadisk standard – som er den høyeste standarden i verden. Det betyr et sukkerinnhold på + 66 Brix, som igjen tar masse tid å lage. Men til gjengjeld blir det et kraftigere produkt smaksmessig.

Hva er så den beste måten å bruke bjørkesirup på?

– Den passer best sammen med andre matvarer. Det som er så spennende er at den passer så godt sammen med andre råvarer og forandrer smaken på dem på en overraskende måte. Du kan helle bittelitt over en kule god vaniljeis og det smaker fantastisk. Men tilsetter du et par skjeer og litt eplecidereddik i en panne og koker den inn til en glaze vil and, kylling eller svinekjøtt skinne av glede. Sirupen smaker også fantastisk hvis du heller en dråpe over en god geitost som du kan serever på et stykke toast eller kjeks. Bruker du den sammen med epler, pærer eller plommer skaper du igjen en helt ny smaksopplevelse.

Jacquelines tester stadig ut nye måter å bruke bjørkesirupen på.
Hun elsker den sammen med laks og and som en hovedrett. Hun liker også å tilsette sirupen til frukt og ost i en forrett og på vafler som dessert.

– Den er nydelig i iskaffe, sier hun. Bjørkesirupglasert and har blitt hennes nye favoritt å serverer når hun har gjester på middag. Du finner oppskrift på den her.

– Bjørkesirup smaker også fantastisk i grøt når jeg trenger energi før en tøff og utfordrende dag. Jacqueline fortsetter: – Bjørkesirupen smaker ikke bare nydelig, den har faktisk også betydelige helsefordeler:

– Bjørkesirup inneholder store deler kalsium, mangankalium og tiamin. Den inneholder også mange andre mineraler og næringsstoffer som kroppen trenger. Den overveiende sødmen er naturlig fruktose – og den er lettere for kroppen å ta opp enn sukrose og glukose. Diabetikere kan derfor innta dette produktet i små doser. Dette gleder ikke når det kommer til lønnesirup. Det høye innholdet av tiamin hjelper kroppen til effektivt å bryte ned karbohydrater. Derfor bruker jeg sirupen på morgengrøten min, forteller kanadieren.

Nå kommer altså dette produktet i norske butikker. Hvordan skal Jacqueline få nordmenn til å like produktet?

– Mat handler om smak. Matvarer kan være så bra for deg som bare det, men smaker det ikke godt vil jeg ikke ha det. Jeg opplever at nordmenn har delikat smak og jeg tror de vil like den komplekse smaken av bjørkesirupen når de får smake det. Jeg har delt ut smaksprøver på diverse events denne sommeren og fått skikkelig fine tilbakemeldinger.

Jeg kommer til å delta på ”Oslo Soup”, søndag 26. november på CAK – Afrikansk Kulturinstitutt, og der blir det mulig å smake på produktet.

10. desember vil jeg også stå på markedet ved navn “Handmade in Norway Christmas market” på Handmade in Norway studio på Grunerløkka i Oslo. Kanskje dette blir årets spiselige julegave til en venn, avslutter Jacqueline.

Jeg har prøvd produktet til Jacqueline. Jeg har laget en middagsrett og jeg har laget en cocktail. Bjørkesirupen er veldig anvendelig og passer superbra til laksen og ikke minst i whiskycocktailen jeg har laget. Smaken er delikat og smaker lett av gyllen karamell eller malt. I lakseretten fikk smaken nesten et hint av god soya uten at jeg har tilsatt det i det hele tatt.

Oppskriftene får du her:

Takakistekt laks med bjørkesirup- og appelsinglaze, kremet potetmos og sprø grønnsaker

Du kan godt bruke litt chili i retten. Bjørkesirupen og appelsinsaften kler litt hete. Glazen du lager i pannen tar kun noen få minutter å lage, og fordi den fort kan brenne seg må du følge godt med på pannen når du lager den. Sørg for å få alt av glaze på fisken under steking. Det er der all den deilige smaken sitter.

Til to personer:

2 appelsin, saften

3 ts Jacqueline’s bjørkesirup

finhakket rød chili etter ønske

2 ss extra virgin olivenolje

1 fedd hvitløk delt i to

1 laksefilet på ca 400 g

2 store poteter eller 4 mindre

flaksalt

ca 3-4 ss god extra virgin olivenolje

agurk

frisk koriander

paprika etter ønske

appelsin

Fisken: Start med å koke inn appelsinsaft og bjørkesirup i en panne til du har en klissete konsistens. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett olje, chili og hvitløksfedd.

Tørk laksefileten og legg den i pannen. Bruk ganske høy varme slik at fisken får en fin skorpe. Fisken skal være rå i midten, så selve stekeprosessen skal gå fort. Snu fisken slik at den blir jevnt stekt. Sørg for å scoope godt med glaze over fisken. Salt lett med flaksalt.

Flott og glinsende laks.

Potetmos: Skrell og del poteter i store terninger. Kok dem i vann uten salt til de er møre. Mos dem og bland inn olivenoljen og litt flaksalt.

Grønnsaker: Jeg brukte forskjellige paprika, chili, agurkstrimler, appelsin og frisk koriander i min salat. Paprikaen kan godt myknes litt i pannen med litt olivenolje. Agurken strimlet jeg med en potetskreller.

Dressing til grønnsaker: Her brukte jeg igjen den deilige bjørkesirupen. 1 ts blandet med 3 ss extra virgin olivenolje er fint. Jeg tilsatte også 1 ts sironsaft og et dryss flaksalt. Dette røres sammen og helles over grønnsakene før servering. Dryss frisk koriander over.

Server laksen med grønnsaker, dressing og potetmos i fine kuler.

Nydelig lakserett med norsk bjørkesirup.
Ingrediensene du trenger til cocktailen.

Jacqueline’s bjørkesirup er også kjempegod i cocktails. Kombinasjonen av den lett bitre sirupen, røyken fra Talisker Skye, frisk appelsin og krydret ingefærøl er en fryd. Drinken er en alkoholsterk cocktail, så en er nok. Følg målene nøye for den perfekte cocktail:

Se på den flotte ravfargen på cocktailen!

«En hyllest til bjørketrærne i Telemark»

Oppskrift til 2 cocktail.

1 ts bjørkesirup

8 cl Talisker Skye (skotsk whisky med lett saltsmak)

1 bred stripe appelsinskall (bruk potetskreller)

8 cl nypresset appelsinsaft

isbiter

Ha dette i en shaker og rist godt til shakeren er iskald og appelsinskallet har gitt smak til ingrediensene. Ta av lokket på shakeren og hell på 10 cl Fever Tree Ginger Beer. Rør forsiktig slik at kullsyren ikke dør. Sil over i to martiniglass og server med en liten stripe appelsinskall.

Konkurranse!
Har du lyst til å prøve Jacquelines norske bjørkesirup? Gå inn på instagramsprofilen til @jacquelinessirup og like siden. Svar på dette enkle spørsmålet: «Hvordan ville du ha brukt bjørkesirupen?»
Jacqueline vil da plukke en vinner som får tilsendt hennes eksklusive produkt.

 

Kategorier Ukategorisert Stikkord
Forrige

Øl, surdeig, teplantasje og middag inne i en matbutikk

Bli med til en av Spanias mest kjente tapasgater

Neste

2 kommentarer om “Norges første bjørkesirup”

Legg igjen en kommentar