And med lavendel, honning og pærer

Det blir ikke mer Provence enn lavendel. Mil på mil med fiolette blomsterenger langs veiene. Den deilige, parfymerte duften. Men kan man lage mat med denne blomsten? Det kan du. Men den må brukes med forsiktighet slik at retten ikke smaker av duftelys.

Selve lavendelblomsten er sterk på smak. Den inneholder masse eteriske oljer som kommer frem hvis du gnir på den. Jeg bruker ikke selve blomsten i matlaging. Jeg bruker planten. Og planten må være dyrket for matlaging. Det holder ikke å kvasten med lavendel som du kjøpte med deg hjem fra Frankrike. Disse er tilsatt parfyme og det som verre er. Hold den unna matfatet. Som pynt er den dog perfekt.

På Jacob’s på Colosseum park får du kjøpt lavendelplante i urtedisken. Den kan du bruke i matlaging. Den er mild og behagelig i smaken. Ikke parfymetung.

Jeg plukket med meg en slik plante forleden dag. De hadde også røde pærer. De er søteter enn gråpærene. Får du ikke tak i slike, kan du med hell bruke vanlige gråpærer, altså.

And, pærer, lavendel og honning.

Ok. Hva bruker man lavendel til? I Provence har jeg smakt det med kylling og and. Det blir and. Jeg elske and. Og man må ha honning til. And, pærer, lavendel og honning. Nam! Dette skal smake!

Hjemme på kjøkkenet ruter jeg andeskinnet og steker det slik jeg pleier.

Les mer: Slik steker du perfekt andebryst.

Når anden er ferdig i pannen og klar for ovnen legger jeg det over i en ildfast form med alt fra pannen. er det for mye fett som er smeltet (det varierer fra and til and) tar du det bort  (og har over i en skål til senere bruk. perfekt å steke poteter i). Ha en skvett hvitvin i pannen og koke opp. Hell alt fra pannen over i formen med anden. Ha en stor teskje honning (gjerne sommerhonning. Lynghonning er for sterk på smak), et par hvitløksfedd og et par kvister lavendel. Sett i oven (220 grader i 12 minutter på et bryst som er ca 400 g).

Klar for ovnen.

Når anden er ferdig legger jeg det på en fjøl og lar det hvile et kvarters tid før jeg skjærer det i tynne skiver.

Kok opp kraften fra den ildfaste formen og la sausen koke inn litt med litt smør og mer lavendel. Press saften fra 1/4 sitron over. Ta ut hvitløksfeddene.

Så til pærene: Jeg bruker røde pærer. De skreller jeg og skjærer i båter. Jeg legger dem i en ildfast form og tilsetter 1 ss honning (gjerne sommerhonning. Lynghonning er for sterk på smak). Tilsett 1 ss smør, litt flaksalt og 2 ss vann. Skjær skallet av en halv sitron (kun det gule) og snitt i brede strimler. Legg dem sammen med pærebåtene. Sett i ovnen på 220 grader i 12 minutter.

Pærene er klar for ovnen.

Ha pærebåtene og sitronstrimlene i sausen og legg andestykkeene på toppen. Pynt med mer lavendel. Strø flaksalt eller rødt hawaiisalt over og server med små, kokte poteter til. Lavendelen har smaksatt retten slik at andesmaken blir mer intens. I like!

Denne deilige rødvinen passer perfekt til retten. The Curator 2015 fra A.A. Badenhorst koster bare 125 kroner og er et superkjøp! Den er en blandingsvin og har en deilig peppersmak som kler den aromatiske retten godt. Server den lett avkjølt, men ikke kald. The Curator er en sørafrikansk vin fra en produsent som tar godt vare på sine ansatte. Det er det ikke alle som gjør, så vær oppmerksom på det når du handler vin fra Sør-Afrika. Spør gjerne på Vinmonopolet på å være sikker på at du ikke støtter en bransje der noen sitter på toppen og håver inn mens arbeiderne lider. Denne vinen kan du som nevnt kjøpe med god samvittighet.
Forrige

Absinthe – tør du møte den grønne fe?

Hjemmelagde grissini i fine farger

Neste

Legg igjen en kommentar