Hjemmelagde grissini i fine farger

Jeg har nettopp vært i Italia – et av mine favorittland når det kommer til matlaging. Råvarene er fantastiske og rettene enkle. Du kan fort skille en god rett fra en dårlig. Råvarene har inges steder å gjemme seg. Er de dårlige vil maten også være dårlig. Enkelt og greit.

Første kveld på min siste Italia-tur spiste jeg på en landsbyrestaurant som heter La Brace di Maiatico som ligger et stykke unna den bittelille byen Felino. Chef Francesca Ghirardi (33) er verdens søteste dame. Hun har kunstnerisk bakgrunn, og våknet en dag og bestemte seg for å bli kokk. Hun begynte på kokkeskole og senere dro hun til kysten for å lære om fisk på restaurantene der. Hun dro så tilbake til hjembyen og begynte å jobbe på La Brace di Maiatico. Nå er hun kjøkkensjef på restauranten og bruker definitivt sine kunstneriske evner i matlagingen. Det vil man særlig se i baksten hun lager. Fargerike brød med mønster og artige former. Og hun gjør det veldig bra. Brødene er fantastiske. Maten også. Dette er opphøyet italiensk tradisjonsmat. Jeg må ærlig innrømme at det som oftest ikke er særlig vellykket når italienske restauranter jåler opp tradisjonsmaten sin. Eksempel på det er michelinrestauranten jeg har slaktet i Firenze. Men det kan også være vellykket, slik maten er på Osteria Francescana (Verdens 2. beste restaurant ifølge World’s 50 Best restaurants)

Flotte brød laet av Francesca Ghirardi.

Chef Francesca Ghirard lager som nevnt fantastisk bakverk. Jeg bet meg spesielt merke i grissiniene hennes. De kom i flotte, skarpe farger. Noen smakte rødbeter og var røde. De sorte var laget med aktivt kull. De gule tror jeg var laget med gulbeter osv. Disse hadde jeg lyst til å lage selv.

Francesca Ghirardi

På apoteket får du flasker med aktivt kull. Koster 199 kr, men du trenger ikke mye. Så har du nok til å lage mange. Jeg bestemte med for å lage noen vanlige uten tilsatt smak, sorte med kull og rosa laget med rødbetesaft. Så enkelt og så vakkert!

Skinke, grissini og en god Parmigiano Reggiano. Du trenger ikke mer for å ha det fint.

Jeg er veldig glad i spekeskinke som man tvinner rundt grissinistengene. Dette er en enkel og meget god snack til et glass god drikke. Lager du en porsjon grissini har du en god stund fremover hvis du oppbevarer dem i lufttett boks.

Trefargede grissini.

Hvordan lager man grissini da? Enkelt. Jeg brukte min egen pizzabunn-oppskrift. Den finner du her.

Den bruker jeg som utgangspunkt. Jeg lager tre halve porsjoner og blander den ene normalt.

Kjevl ut deigen og del dem i striper. trill stenger av stripene. De trenger ikke være jevne.

Kullfargede grissini: Nummer to blander jeg med 1-2 ts aktivt kull. Du må blande inn kullet med gjærvannet for at fargen skal blande seg med de andre ingrediensene.

Rødbetegrissini.

Rødbetefargede grissini: Nummer tre farger jeg med nypresset rødbetesaft. Jeg erstatter vannmengden i gjæren med rødbetesaft og elter så sammen de andre ingrediensene som vanlig.

Legg stengene på bakebrett og stek dem på 180 grader i ca 15 minutter eller til de er tørre. Ikke bruk høyere varme for da blir grissiniene mørke i fargen. Avkjøl på rist.

Server de flotte grissiniene med deilig Prosciutto di Parma (ekte Parma-skinke). Du kan tvinne noen ferdig og legge på ei fjøl, men du kan også la gjestene selv gjøre det.

Prosciutto di Parma
Sett dem i et glass midt på bordet så kan gjestene selv ta.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Italia med Parmigiano Reggiano. Inspirasjon til denne oppskriften er hentet fra denne turen.

Forrige

And med lavendel, honning og pærer

Min beste hamburger

Neste

Legg igjen en kommentar