Absinthe – tør du møte den grønne fe?

I gamlebyen i Antibes ligger en egen Absinthe-bar. Ned i brønnen (ja, det er faktisk det) på Absinthe Museum ligger  et vannhull som serverer den kjente alkoholsterke drikken.

Absinthe-sett.

Absinthe – også kalt «den grønne fe», er en anisdrikk som består av tre ulike anisurter: Fennikel, grønn anis og malurt. Den er sterk og kan  komme helt opp i 76% alkohol. Det vanligste er at den ligger på ca 45%.

Absinthe museum i Antibes.
Daglig leder. Absinthe museum ligger i 25 Cours Masséna, Antibes.

Absinthe er selve kunstnerdrikken og mangt et bilde og viktig tekst er skapt i absinthe-fylla. Grensen mellom kunst og galskap var ofte vanskelig å skille mellom når absinthe er inntatt. Drikken er kjent for å fremprovosere hallusinasjoner og galskap. Regelen var: Så du tre ansikter der det kun skal være et, ja da slutter du å drikke. Ikke alle klarte det.

Absinthe har vært brukt som malariamiddel for franske soldater i Algerie på 1840-tallet… Jeg tipper at det ikke hjalp.

Her hjemme har også absinthe vært en yndet drikk. Kristianiabohemen,  med blant annet Hans Jæger, Christian Krohg og Oda Lasson drakk det jevnlig. Ble det bedre verker av det? Det får vi aldri vite.

Absinthe ble forbudt etter den første verdenskrig, men i 2002 var drikken igjen lovlig.

Denne damen viser vei inn i museet.
Mye styr for en drink, da.

Det er litt av et rituale rundt serveringen av absinthe. Du heller spriten i et glass og legger en spesiallaget skje (med huller i) over glasset. På skjeen legger du en sukkerbit. Sukkeret skal hjelpe å balansere drikken mot all bitterhet i malurten.

Glasset med skje og sukkerbit settes under et vanntårn. Så skrur du på vannet. Små drypp. Du skal løse opp sukkerbiten med vannet og når du har den ønskede vannmengden er drinken ferdig til å drikkes.

Artig hatt hører med.
Pastistid.

Synes du dette høres komplisert ut? Da bør du gå for en helt vanlig pastis. Dette er også en anisdrikk, men faren for å se trippelt og begynne å male rare tegninger er ikke like mye tilstede.

For å lage en deilig pastis trenger du 4 cl pastis (Ricard eller 51 er bra greier). Så tilsetter du evt et par isbiter og topper opp med vann. Dette er den perfekte franske aperitiffen før middag etter min mening. I Frankrike (og især i sør) får du ofte oliven, små pizzastykker eller små toastskiver og en skål tapenade eller pate d’olive til.
Vil du lage tapenade selv får du oppskrift her.

Tapenade.

Etter et par-tre absinther er du kanskje klar til å gå på Picasso-museet også. Det flotte stedet ligger i Antibes med utsikt utover bukta.

Picasso-museet i Antibes viser både malerier, tegninger, keramikk og foto.
En av Picassos medarbeidere blir intervjuet av fransk tv.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Antibes Juan-les-Pins Tourism. Jeg har betalt flybilletter selv.

Forrige

Deviled eggs til bobler

And med lavendel, honning og pærer

Neste

Legg igjen en kommentar