Slik nyter du forskjellige lagringer av Parmigiano Reggiano

Revet Parmigiano Reggiano over pasta eller høvlet over en salat, osten er alltid i kjøleskapet mitt og jeg bruker den i mange retter. 

På et meieribesøket i Italia fikk jeg vite hvordan man bruker Parmigiano Reggiano. Ofte tenker vi kanskje at den mest lagrede er den som skal spises hvis man skal «maule» osten. Slik ser ikke italienerne nødvendigvis på saken. 

Les om hvordan Parmigiano Reggiano lages her

Jeg lærte dette da jeg var i Italia:
Jo lengre en Parmigiano Reggiano er lagret, jo mer kompleksitet i smaken. 
Giovane (ung) er lagret i et år
Vecchio (gammel) er lagret i to år
Stravecchio (veldig gammel) er lagret i tre år
Stravecchione (supergammel) er lagret i fire år

Spekeskinker eller salami er selvsagt også deilig å servere sammen med biter av Parmigiano Reggiano. Anrett et fat og server det som en aperitiff. Det er vanlig å bestille som en forrett i Italia og en sikker vinner som følge til et glass med noe godt i.

Parmigiano Reggiano 13 måneder

Parmigiano Reggiano som er lagret i 12-18 måneder egner seg å servere sammen med et glass bobler eller hvitvin og sammen med rå grønnsaker som for eksempel tomater, selleristang, gulrotstenger. Den er mild, myk og kremete.
Du kan også servere den med syltetøy laget av aprikos, appelsin eller fersken. Osten er deilig å servere sammen med jordbær, epler, pærer eller druer. 
Prøv den også med en brown ale hvis du vil prøve øl til.

Parmigiano Reggiano 22 måneder

Er osten lagret i 24 måneder (eller mer) utvikles de karakteristiske krystalliserte aminosyrene. Osten er fastere i konsistensen og passer også til å spise alene eller til å rive over en pastarett.
Parmigiano Reggiano som er lagret i 24-30 måneder egner seg godt å servere med nøtter og tørkede frukter. Du får lett tak i aprikoser, fiken, rosiner, dadler eller svisker i butikken. Finner du et glass kastanjehonning i butikken kan jeg trygt anbefale deg å servere dette til Parmigiano Reggiano. Det meste av honning vil passe, men den italienske kastanjehonningen er spesielt god, synes jeg.

En god rødvin passer til osten som er lagret såpass lenge. Har du prøvd tørr Lambrusco? Dette er perlende rødvin (eller rosévin) fra Reggio Emilia, midt i Parmigiano Reggiano-land. Prøv den også med en Porter eller en portvin (Tawny).

Parmigiano Reggiano 30 måneder

Har du Parmigiano Reggiano som er lagret lenger? En Parmigiano Reggiano som er lagret i mer enn 36 måneder passer perfekt med ekte balsamico-eddik fra Modena. Noen dråper på en ostebit og du er i himmelen! Prøv den også til mindre lagret Parmigiano Reggiano. 
Det anbefales å prøve den med et glass Single Malt Whisky til. 

Parmigiano Reggiano som er lagret så lenge er sterk, fast og har en deilig nøttaktig smak. Den passer godt til å rive over en pastarett eller brukes i mat.

Vil du ha inspirasjon til å bruke Parmigiano Reggiano kan du bare klikke på disse linkene for gode oppskrifter som jeg har laget:

Focaccia med kantareller, ravioli med gresskar, Gratinert blomkål, Høstsalat, Lettstekt oksefilet med steinsoppmajones, Pimp opp parmesanen, Lær å lage pasta av kokken på Trattoria Populare, Potetravioli med bacon og salvie, Havregrynspizza, Ekte spagetti bolognese, Persillepesto, Pasta med hjemmelaget pesto, Hummersalat med parmesan, Potetgryte, Gnocchi, Pizza med fire oster.
Ja, dette skulle være noe å starte med.

Forrige

Parmigiano Reggiano – håndlaget ost med lang historie og tradisjon

Jeg lærer om vin. Hva er Chablis, egentlig?

Neste

Legg igjen en kommentar