Retroalarm! Gratinert blomkål med pancetta

80-tallet ringte og ville ha tilbake retten sin! Ja, for nå snakker vi seriøst om retromat, altså. Gratinert blomkål med ostesaus og bacon var en hit da jeg vokste opp på 80-tallet. Jeg har knapt sett den siden. Inntil nå. Min nærkneipe her på Frogner, Café Elise har nemlig retter som denne på menyen. Seriøst! 2016 og gratinert blomkål i ostesaus med bacon er en av bestselgerne blant frognerfruene!

Jeg satt på Café Elise forleden dag og drakk en pils (Fruene drikker rosévin, men husk nå at jeg er trønder, da).

Ved siden av oss satt to fruer og de snakket om det frognerfruer snakker om: Hytta, mannen, barna, hunden, Provence, Burberry, hytta, hunden, barna…. Så kommer det en behagelig duft vår vei. Erik og jeg snur oss og ser servitøren bære ut to porsjoner ostegratinert blomkål med bacon. What the F…! Fins denne retten ennå? sa vi i kor. Så begynte vi å mimre om hvor godt det smaker. Dumt vi hadde kjøpt blåskjell til i kveld, kanskje?

Det ble blåskjell på oss den kvelden, men blomkålen ble kjøpt inn dagen etter. Her skulle retroretten få nytt liv! Ja, for jeg har gjort noen justeringer. Jeg har tilsatt rosmarin, sitronskall, bittelitt hvitløk, skarp västerbottenost og røkt pancetta. Alt dette for å gi mer smak til retten.

Jeg bruker pancetta fordi jeg ikke vil ha mye kjøtt. Pancettaen skal kun krydre retten. Dette skal være en grønnskaksrett med hint av kjøtt. Dette er en fin måte å kutte litt ned på kjøttforbruket. Skal du øve på kjøttfrie dager og synes det er vanskelig å kutte ut kjøttet, ja da er en slik rett genial. Du kan spise disse tynne skivene pancetta med god samvittighet. Det mener i alle fall jeg.

Men nå til 80-tallets store rett: Gratinert blomkål!

Til 2 personer:

 • 2 små blomkålshoder, vasket. Ta bort blader ved stilken.

Sausen:

 • 2 store ss smør
 • 2 ss (nesten strøkne)  hvetemel
 • ca 3 1/2- 4 dl melk
 • salt, pepper og litt revet muskat
 • 1 ss finrevet sitronskall
 • 1 ss finhakket rosmarin
 • 1/2 fedd finhakket hvitløk
 • 1 stor neve revet ost etter ønske. Västerbottenost, hvitost, parmesan.
 • 4-6 skiver pancetta

Slik gjør du:

 1. Kok blomkålshodene i lettsaltet vann i 10-15 minutter.
 2. Varm ovnen til 200 grader.
 3. Sausen: Smelt smør i en gryte. senk temperaturen litt. Visp inn melet et minutts tid og spe med melken mens du visper. Du skal ikke ha klumper i sausen. Tilsett hvitløk.
 4. Krydre sausen og la den tykne mens du tilsetter osten.
 5. Legg blomkålshodene i en ildfast form. Hell over ostesausen. Sett i ovnen i ca 20 minutter eller til blomkålene er myk i midten og ostesausen bobler.
 6. Stek pancetta i pannen og legg på toppen av retten når blomkålene er ferdig i ovnen.

Kom ikke her si at dette ikke er godt! 80-tallet ruler!

dscf7372

Følg  gjerne Helleskitchen  på Facebook eller på Instagram (helleskitchen eller Helle Øder Valebrokk). 

Forrige

Middag i det grønne

Prøvd snittbønner?

Neste

Legg igjen en kommentar