Europa Italia pasta Reggio Emilia Reise

Ravioli med potetfyll, bacon og salvie

juli 29, 2016

Før ferien var jeg på en fantastisk pressetur til en by som heter Reggio Emilia. Dette er en liten perle ikke langt fra Bologna. Her er du midt i parmesan- og Lambruscoland.

Les mer om Lambrusco her.

I Reggio Emilia ligger en liten perle av et sted. Antica Salumeria Pancaldi er et sted for skinker og spekepølser. Her får du deilige oster og pastaretter i tillegg, men det er svineproduktene sine de er ekstra kjent for. De lager sin egen Culatello – kongen av spekeskinke. Den er laget at innsiden på lårene på grisen.
Prøv fritert brød til spekematen. Oppskrift her.

Men det er ikke culatello jeg skal snakke om i dag. Jeg skal snakke om en av de mange regionale rettene de lager i Reggio Emilia. Mat er så bundet opp til akkurat det stedet du befinner deg i i Italia. En rett kan lages på en måte i denne byen og litt annerledes i nabobyen. Kanskje har den fått et nytt navn i tillegg. Italienere er rare når det kommer til mat. Men jeg digger det!

Maten i Italia er enkel. Det er kun i utlandet eller de større byene i Italia du får fancy italiensk mat. Derfor kan du komme til å få sjokk hvis du går inn på en enkel trattoria og bestiller pasta. Den er ofte slumsete lagt opp. Den er ikke pyntet med urter eller andre ting. Men smaken, dere! Det smaker ofte helt vidunderlig og deilig. Kommer du over de virkelig perlene av noen steder, er maten 100% hjemmelaget. Skinkene og ostene er gjerne hjemmelaget eller laget av noen de kjenner som bor like ved. Pastaen er selvsagt laget på huset. Det er jo en selvfølge. Men er den pyntet med urter eller lagt opp pent? Ikke i det hele tatt. Den er slengt på en tallerken klar til å spises. Sånn er det. Nyt det! Det er nok av steder som pynter mat med de grusomste ting. Balsamico-glaze er det verste synes jeg. Og urter som ikke har noe der å gjøre. Eller en klatt pesto. Grøss. Mitt verste eksempel på dette var på en italiensk restaurant på Aker Brygge i sin tid. Jeg bestilte egg og bacon til sen frokost dagen etter en heftig fest. Hva får jeg på? Balsamico, pesto og en haug med ruccola. Spar meg! Har du lyst på det når du er fyllesyk? Neppe. Da vil du ha fett, egg og kjøtt.

Nå skal det sies at maten på  Antica Salumeria Pancaldi var lagt opp rimelig pent. Enkelt og fristende. (se bilder i bildegalleriet over). Det er også her vi får en pasta som blåser meg helt av banen. Ravioli fylt med potet og parmesan. Den ble servert med speck (bacon), ruccolo og fløte. Vi får også smake ravioli med spinatfyll og med bakte gresskar. Disse kommer jeg tilbake til senere i år. De må definitivt også lages. Men det er den med potetfyllet jeg må ile til å lage når jeg kommer hjem. Og som jeg nevnte: En rett kan ha små variasjoner fra sted til sted, og derfor har retten fått salvie og smørsaus i stedet for ruccola og fløte her på Frogner i Oslo. Den friheten tok jeg meg.

Den gamle, gode sveiva. Kjøp en slik pastamaskin og ha den resten av livet.

Den gamle, gode sveiva. Kjøp en slik pastamaskin og ha den resten av livet.

Så til oppskriften.

Ravioli med potetfyll servert med bacon og salvie (til 2 personer)

Hjemmelaget pastadeig:

 • 200 g tipo 00 hvetemel
 • 2 egg
 • et dryss salt
 • 2 ts olivenolje
 • 2 ts hvitvin
 1. Hell melet på bordet som en fjelltopp. Press ned toppen slik at du får en grop. Knekk egget i melet. Strø over salt og hell over hvitvin og olje. (se step-by-step her.)
 2. Fold inn egget med en gaffel eller fingrene.
 3. Kna til du har en fin og smidig deig. Legg i plast i kjøleskapet en halvtimes tid før du enten kjevler den ut til den er så tynn at du ser bordplaten eller bruk pastamaskin. De er billige og en investering, vil jeg si.
 4. Kjevl ut lange remser fra pastamaskinen og legg dem på benken. Hold dem under et vått klede for at pastadeigen ikke skal tørke ut.
På matkurs utenfor Reggio Emilia lagde vi ravioli, dog med spinatfyll. Fremgangsmåten er den samme. Studer bilden og se hvordan du kjevler, bretter og fyller ravioli her.

På matkurs utenfor Reggio Emilia lagde vi ravioli, dog med spinatfyll. Fremgangsmåten er den samme. Studer bildene og se hvordan du kjevler, bretter og fyller ravioli. Mer fra matkurset og oppskrift på fritert brød får du her.

Fyllet:

 • 350 g potet
 • 100 g revet parmesan
 • litt salt og pepper
 • 1/4 ts revet muskatt
 • 1 egg
 • 1 ts finrevet sitronskall
 1. Kok potetene med skall på. Skrell og mos poteten så fint du kan. Jeg bruker en grønnsaksmølle. Bland inn egg, krydder, sitronskall og egg. Ha blandingen over i en sprøytepose.
 2. Blandingen sprøytes på pastaremsene. Ca en ss på hver. Fold over pastadeig og press rundt fyllet slik at det ikke er luft inne i pastaputen. Skjær rundt.
 3. Kok i lettsaltet vann i noen minutter til pastaputene flyter opp på toppen av vannet.
Tynne pastastrimler.

Tynne pastastrimler.

Fyllet består av poteter, parmesan og krydder.

Fyllet består av poteter, parmesan og krydder.

Så legger man på fyllet.

Så legger man på fyllet. I dette tilfellet er det spinatfyll.

Brett over.

Brett over.

 (Foto: Helle Øder Valebrokk/HellesKItchen)

Sørg for at det ikke er luftbobler i fyllet. De kan sprekke i kontakt med kokende vann.

De flotte pastaputene kuttes i riktige størrelser.

De flotte pastaputene kuttes i riktige størrelser.

Mine ble ikke like fine, men smaken...!

Mine ble ikke like fine, men smaken…!

Sausen:

 • Bacon
 • salvie
 • smør
 1. Få tak i et godt bacon som du kan skjære i tykke staver. Stek stavene i en seriøs klatt smør i en gryte på medium varme. Baconet skal ikke bli sprøtt, men stekt. Dessuten skal alt det deilige fettet blande seg med smøret.
 2. Så tilsetter du en liten neve hele salviebladet.
 3. Når pastaen er kokt, siles vannet av. Men spar noen spiseskjeer med pastavennet og bland i baconfettet/smøret. Bland forsiktig pastaputene med baconblandingen.
 4. Revet parmesan på toppen hører med. Prøv me Lambruscovin til. Den deilige perlende vinen passer perfekt til slik mat. Les mer om Lambrusco her.

Fatet ble renset. Ikke en pastapute tilbake hos The Valebrokks! Nå er det på tide med en pennichella. Og for dem som ikke vet hva det er, så kan det oversettes med det mer velkjente ordet siesta (eller cowboystrekk, på godt norsk!).

Deilig ravioli med potetfyll servert med baconsmør og salvie.

Deilig ravioli med potetfyll servert med baconsmør og salvie.

Kanskje liker du disse også

Ingen Kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: