ørret

Rakfisk på en moderne måte

november 17, 2014

 

Fermentert mat er hipster-mat. Du kan ikke åpne en avis uten at noen slår et slag for koreansk Kimchi eller kombucha. Dette er supert, men vi må ikke glemme at vi har fantastisk fermentert mat rett under nesa vår her hjemme også. Noe vi har drevet med i laaaang tid: Rakfisken!

Jeg elsker rakfisk og hver førjulstid har jeg alene-hjemme-festkveld der jeg lager en ny variant av den klassiske fisken. Jeg har testet og smakt og laget mange gode retter. Her er noen eksempler: Rakfisktartar eller rakfiskblinis.

I år har jeg en spennende rett med ovnsbakte mandelpotetskiver, eple med appelsin og pepperrot, lynsyltet løk og rødbeter. Dette er den perfekte fingermaten eller forrett.

Slik gjør du:

Start med løken. Jeg brukte sjalottløk, men rødløk er nok et enda bedre forslag. Skjær i veldig tynne skiver. Lag en lake av eddik og lik mengde sukker og salt. Hell på litt vann og legg løkskivene i. De skal syltes en times tid på kjøkkenbenken for å bli kvitt bitterstoffene.

Potetene vasker du og skjærer i 0,5 cm tykke skiver. Forstek potetene i fem minutter i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe av før du legger skivene side om side på et bakebrett. Pensle med nøytral olje eller smeltet smør. Salt og pepre lett. Sett inn i en forvarmet ovn på 200 grader til skivene er lett gylne og potetene er gjennomstekt. Sjekk ved å stikke en kniv inn i potetskiven. Myk kjerne betyr ferdige poteter.

Du kan bruke ferdigsyltede rødbeter, men jeg liker å bruke rå pga den deilige krønsjen. Skjær rødbeten i små terninger. Legg dem i en skål og press litt sitronsaft over.

Eplen gjør du det samme med. Skjær i små terninger og press litt sitron over for at eplet ikke skal bli misfarget. Så river du bittelitt appelsinskall over sammen med pepperrot. Bland forsiktig.

Du kan selvsagt ha rømme til. Det er veldig vanlig, men jeg tenkte at jeg ville prøve uten for fisken er så deilig å kremete i seg selv.

Når potetene er ferdige i ovnen setter du dem på benken for å kjøle dem litt ned. Det er fint at de er lunkne. Skjær rakfisken i tykke skiver. Velg den styrken på fisken som du er mest komfortabel med. Legg fisken på potetskivene og dandér med eple, rødbeter og løkskiver. Nyt med øl, akevitt eller hvitvin.

L1060731

 

Kanskje liker du disse også

4 Kommentarer

 • Svar Elisabeth november 17, 2014 at 10:14 am

  Hei:-) Dette skal prøves i en av de nærmeste dagene, ser kjempegodt ut. I fjor hadde vi Mandelpotetblinis med rakfisk til forrett på julaften, det var skikkelig snaskens. Takk for alle dine tips:-)

  • Svar helle's kitchen november 17, 2014 at 10:16 am

   Så hygglig melding, Elisabeth! Nyt rakfisken! Jeg tror jammen meg jeg skal nå en runde til før mannen min kommer tilbake fra jobbtur:)

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: