I dag er det Fårikålens dag!

september 26, 2013
Fårikål

Elsket og hatet! Fårikål er tradisjonsmat, og for mange, et av høstens høydepunkter. I dag er det fårikålens dag. Er det da kjipt av meg å banne litt i kirka?
Misforstå meg rett, for jeg liker fårikål altså, men jeg liker å tilsette et par ekstra ingredienser for at den skal smake enda bedre. Er det feil å tukle med tradisjonsretten?
Jeg synes ikke det, og nå skal jeg forklare: Jeg lager fremdeles fårikål, men ved å tilsette noen ekstra ting, får gryta en dypere smak. Det er snakk om noen få ingredienser. Kan vel ikke skade å prøve? Er du litt var på fårikållukt, er denne retten riktig for deg. Kållukten blir definitivt mildere når du tilsetter urter og løk.

IMG_9267

IMG_9268

IMG_9273

 

Slik lager du min fårikål:

I en gryte varmer du litt olje. Salt og pepre kjøttstykkene. Velg lam eller får. Det som passer deg best smaksmessig.
Brun alle stykkene i oljen og legg dem til side.
Finhakk en stor løk og surr den myk i oljen. Hell på 1 dl hvitvin. Rør godt. Skrell 4-5 fedd hvitløk og tilsett i gryten. Det holder at du deler feddene i to, for de vil smelte inn i sausen. Tilsett kål i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i gryten. Hell på 20 sorte pepperkorn og en liten neve rosmarinblader. Hell på vann slik at du dekker kjøtt og kål. Kok opp og skru så ned til medium. Sett på lokk. La stå i ca tre timer. Tilsett mer kål den siste halvtimen, for å få krønsj til retten. Smak til om du trenger mer salt og pepper. Press 1 ss sitronsaft over for å tilføre retten litt syre.
Jeg liker å gjøre en liten tvist på slutten, men du trenger ikke gjøre det hvis du synes dette blir å ta den litt for langt. Jo, forresten. Gjør det! Jeg liker å tilsette 1/2 dl nøttesmør helt til slutt. Nøttesmør har ingenting med nøtter å gjøre. Det er smør som er smeltet forsiktig i en gryte til det er lyst brunt og lukter nøttaktig. Det gir en ekstra spiss på retten. Prøv det, eller la vær:) Men jeg kan garantere et herlig resultat!

Finhakk mer rosmarin (2 ss) og strø over retten. Server med kokte poteter.

Uansett om du går for denne versjonen eller den tradisjonelle, ønsker jeg deg en riktig god fårikål-dag!

IMG_9284

Kanskje liker du disse også

11 Kommentarer

 • Svar johnodegaardjensen september 26, 2013 at 10:34 am

  Hvitløk i fårikålen….? Så deilig med en sånn oppskrift! De siste årene så har jeg lurt ned to halve løk, en gulrot og et par stilker persille – Som jeg har tatt opp av gryta før jeg serverer så ingen skal se det… Men det blir jo unektelig mye bedre smak! Din oppskrift skal jeg jammen prøve til helgen – med nøttesmør, hvitvin og full pakke. Hurra 🙂

  • Svar helleskitchen september 26, 2013 at 10:38 am

   Det handler om god smak. Og hvitløk gir god smak når den kokes inn i retten. Gulrot, løk og persille er et fabelaktig utgangspunkt for bedre smak, og det liker vi:) Lykke til med fårikålen, John. Gleder meg til å høre hva du synes:))))

 • Svar Nina september 26, 2013 at 4:17 pm

  Tja hvorofor ikke…hvitløk hører jo med til lammekjøtt, så hvorfor ikke til fårikål og. Denne oppskriften skal prøves ja..

 • Svar Trond oktober 22, 2013 at 10:16 pm

  Hei. Nå har jeg prøvd fårikål-oppskriften 3 ganger i høst. Og det blir aldeles nydelig. Nøttesmør er det eneste jeg ikke har hatt for hånden. Men det skal i neste gang!

  • Svar helleskitchen oktober 22, 2013 at 10:40 pm

   Hei Trond! Så utrolig hyggelig tilbakemelding! Dette er heldigvis fremdeles en fårikål, men med dypere smak. Det er viktig å ikke tulle for mye med klassikere, men heller løfte dem opp til nye høyder. Jeg lover deg at du vil få en enda bedre opplevelse etter å ha tilsatt nøttesmør. Tar ikke lang tid å lage. Smele smør til det blir gyllent og lukter svakt av nøtter. Mmmmm. Snadder.

 • Svar Marius Mastad oktober 17, 2016 at 2:41 pm

  Hei 🙂 Hvor mye lam og kål brukte du i retten? Å hvor mange personer beregner du for?

  • Svar helle oktober 17, 2016 at 2:43 pm

   Hei! Det aller meste som jeg lager er til to personer:)

 • Svar trine vardheim desember 4, 2019 at 6:39 pm

  I år igjen laget jeg fårikål etter din oppskrift, og til stor applaus. Haha, de fleste lurer på hva i all verden jeg gjør for å få så knallgod fårikål. Har foreløpig ikke avslørt at det er både hvitløk, rosmarin, løk, sitron og hvitvin i gryta. Mulig jeg slipper bomben til neste år. Uansett, dette er definitivt den beste fårikåloppskriften som eksisterer, bøyer meg i støvet Helle.

  • Svar helle desember 4, 2019 at 7:47 pm

   Du, så utrolig hyggelig og morsomt å høre at det er slik suksess! Det gledes! Ha en nydelig førjulstid. Mvh Helle

 • Svar Wenche september 11, 2020 at 7:12 pm

  Oi denne twisten ser spennende ut. Hva foreslår du som en erstatning for hvitvin i retten?

  • Svar Helle Valebrokk september 12, 2020 at 2:17 pm

   Du kan bruke god kvalitet eplemost. Det fungerer bra. Lykke til!

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: