Cuban Sandwich

(Annonsesamarbeid med Grøstadgris)
Det er noen sandwicher som gjør så inntrykk på deg første gang du smaker dem at du nesten blir sur på deg selv for ikke å ha smakt dem før. Cuban Sandwich er en slik sandwich.

Det kommer selvsagt an på hvor du var da du smakte den perfekte sandwichen og om varianten du smakte var god. Jeg har hatt slike øyeblikk med mitt smørstekte brunostsmørbrød slik farfar spiste det, Po’boy, andepastramisandwich og Muffuletta i New Orleans, proppfull krabbesandwich på The Isles of Scilly, croques madame i Paris, pastramisandwich i Berlin (ja, ikke i NY, men en annen jødisk restaurant som kan sakene sine.

Da jeg smakte en Cuban Sandwich for første gang befant jeg meg på Calle Ocho i Miami. For den som ikke vet hva Calle Ocho er kan jeg fortelle at det er den mest berømte gaten i Little Havana i Miami – det kubanske strøket i Miami). Dette er dog en sannhet med modifikasjoner. På legendariske El Pub (ikke like legendarisk som Versailles i samme strøk) spiste jeg en cubano for fem år siden. Og det er her modifikasjonenen kommer inn i bildet. For det var ingen Cubano (slang for Cuban Sandwich), men en Medianoche jeg spiste. Forskjellen på en Cubano og en Medianoche er brødet som brukes. I en Cubano brukes baguette eller aller helst kubansk brød, men som kan sammenliknes med baguette og i en Medianoche brukes et brioche-aktig brød. Medianoche serveres også tradisjonelt på kveldstid/nattestid etter en tur på byen eller etter endt kveldsarbeid.

Det har blitt mange Cubanos og Medianoche-sandwicher etter dette. Tilbake i Miami et halvt år etter gikk det med et par-tre stykker. Da ekte Cuban Sandwich med riktig brød. Noen år etter fikk jeg smakt et par i Fort Myers-området (sør for Tampa) og noen måneder etter ble det Cuban Sandwich i Marathon på vei ut til Key West. Key West ligger som vi alle vet 153 km fra Cuba. Og det er nå den berømte røde tråden snart blir synlig.

Cuban Sandwich er det amerikanske ordet for en kubansk sandwich. Fantes denne sandwichen på Cuba? Vel, nei, ikke i den formen vi kjenner den. For det første het den bare «en sandwich» og den var ofte fylt med andre ting en svinekjøtt da tilgangen var dårlig på slike eksklusive råvarer. Det var rett og slett en sandwich fylt med diverse fisk eller fugl i et kubansk brød.

Nå kommer det som er interessant. På tobakksfabrikkene i Key West (der produksjonen av kubanske sigarer startet i 1831) jobbet kubanere helt frem til brannen i den store tobakksfabrikken i 1886. Produksjonen flyttet til Tampa.

Cuban Sandwich slik vi kjenner den i dag har sitt opphav i Key West og fikk en bastardvariant i Tampa der italieneren blandet seg inn. Mer om det straks.

Sandwichen ble en klassiker blant de som jobbet på tobakksfabrikkene i Florida. Noen spiste dem i lunsjpausen og andre spiste dem på vei hjem fra kveldsvakt og da ble den gjerne laget med briochebrød (med egg og smør). Da heter den (som vi nå har lært) en Medianoche –midt på natten.

En ekte Cuban Sandwich lages slik: Brødet deles i to og smøres med smør før snittflatene på brødet grilles på en Plancha (et grilljern). Når brødet er gyllent begynner monteringen av skinke, marinert og stekt svinekjøtt, sveitserost, sennep og sylteagurker. Så skal brødet inn i grillljernet igjen, penslet med smør til sandwichen er sprø og gyllen. Osten smelter ikke gjennom hele sandwichen, men bare i kantene. Det er en nytelse å spise en slik sandwich.

Hva gjorde så italienerne? Jo da. To typer svin var ikke nok, så de tilførte Cubano’n salami i tillegg. Der takker jeg for meg, for å si det sånn.

For meg er skinke og marinert svinekjøtt mer enn nok og akkurat perfekt. Og legger du nok kjærlighet i disse to produktene har du et fantastisk utgangspunkt for å lage en nydelig Cubano.

I Oslo har det åpnet et nytt spisested som jeg ennå ikke har vært på. Det er et par gode grunner til at jeg ikke har vært der.
For det første så er det slikt nå det åpner noe nytt og hipt på Grünerløkka, ja da skal «alle» der. Jeg orker ikke kø og jeg orker ikke hippe steder, så jeg velger heller å sitte stille i båten til hypen har gått over, for det gjør den etterhvert. For det andre (og det er den viktigste årsaken) er at de ikke lager en klassisk Cuban Sandwich, men en med Porchetta, røkt skinke, honningstekt skinke, Gruyère, provolone og brioche. I tillegg serveres den med gul tomatkimchi. Det er nok til at jeg klikker i vinkel. Sikkert en god sandwich, men dette er ingen Cubano.

Så til alle som tror de har spist ekte Cuban Sandwich på Løkka: Det har dere altså ikke. Men igjen: Sikkert en supergod sandwich.

Ingredienser til mojo (marinaden)

Min Cubano er så autentisk som det er mulig å få til i Oslo med baguette og råvarer fra butikken. Jeg har sett på utvalget til Grøstadgris – en av mine flotte samarbeidspartnere og deres røkte hamburgerrygg i skiver passer supert på Cubanoen. For å få det autentiske marinerte svinekjøttet lager jeg en mojo (kubansk marinade) og marinerer et par filetkoteletter av frilansgris fra Grøstadgris. De er perfekte til dette. En filetkotelett er perfekt til en lang baguette som gir to store Cuban Sandwicher – nok til to personer.

Ingrediensene til å bygge en Cuban Sandwich.

Jeg legger hele oppskriften og fremgangsmåten på min Cubano her. Den er som nevnt så nær opp mot originalen fra Key West som mulig.

Cuban Sandwich
Bygging av Cuban Sandwich.

Cuban Sandwich

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 lang baguette
 • 1 filetkotelett fra Grøstadgris
 • 1 pakke røkt hamburgerrygg fra Grøstadgris
 • 8 tykke skiver sveitserost (f.eks. Jarlsberg)
 • gul sterk sennep eller Dijonsennep
 • smør
 • sylteagurker (helst franske cornichon for de er ikke så søte)
 • Mojo (marinade)
 • 2 appelsiner (skall og saft)
 • 1 lime eller sitron (skall og saft)
 • 1 ss korianderfrø, ristet i tørr, varm panne et par minutter
 • 1 ss oregano
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ss malt spisskummen

Slik gjør du

1

Press saft av sitrus og skjær av skallet (minus det hvite) med en grønnsaksskreller.

2

Støt korianderfrø og hvitløk. Bland med sitrussaft, skall og krydder. Legg filetkotelett i marinaden et par timer på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskapet.

3

ta ut kjøttet av marinaden og tørk det godt før du steker det i pannen i litt nøytral olje. Når kjøttet er gjennomstekt, men ikke tørt, lar du det hvile før du skjærer det i skiver.

4

Skjær av endene på baguetten. Del så baguetten i to like deler eller så lange du har plass til å ha dem i grilljernet ditt. NB. har du ikke grilljern steker du dem i pannen med lokk over på medium varme.

5

Smør snittflatene med smør og legg ned i grilljernet slik at flatene blir sprø.

6

Så smører du sennep fra kant til kant på en av halvdelene av sandwichen.

7

Legg på to skiver røkt hamburgerrygg og skiver av marinert og stekt filetkotelett. Så legger du på noen sylteagurker (originalt skal det være tre sylteagurker, men mine er så små, så jeg bruker flere)

8

Legg så på fire skiver ost og klapp sammen sandwichen. Pensle med smør over og under og legg i grilljernet til brødet er gyllent og osten smelter litt i kantene. Del i to. Nyt med en gang og server gjerne med salt potetgull.

Cuban Sandwich

Tips til film å se: Chef. Denne filmen har jeg sett en million ganger og jeg blir aldri lei. Cuban Sandwich har en sentral rolle i filmen, for å si det slik.

Forrige

Yoghurtbowl – pokē-style

Disse kontoene bør du følge

Neste

5 kommentarer om “Cuban Sandwich”

 1. Det har jeg gjort! Det kommer opp mange matrelaterte filmer med Chef i tittelen, men ingen som bare heter Chef!

  Svar
  • Ah! Den går ut og inn av de forskjellige strømmetjenestene. Vi har kjøpt den på ITunes fordi vi ser den så ofte. Så da kan du sikkert leie den der. Den ligger også på HBO Nordic:)

   Svar

Legg igjen en kommentar